“Sommige vriendinnen waren afgunstig toen ik 10 miljoen won”

Tamara (38) won vier jaar geleden maar liefst 10 miljoen in de Staatsloterij. Ze had ineens de status rijke vrouw. Dat zorgde voor jaloezie in haar omgeving.

“Mijn moeder kocht op oudejaarsdag altijd een Staatslot voor alle leden van het gezin. Dat was al jaren traditie. In de zomer van 2017 overleed ze, maar mijn vader besloot de traditie voort te zetten. Op 31 december 2017 om vijf voor vijf ging hij naar de winkel. En bam! De jackpot viel op het lot. In één klap was ik multimiljonair.”

Oké, dan ben je ineens steenrijk, wat doe je dan? Spenden?

“Nou, dat valt mee. Ik ben nooit zo geïnteresseerd geweest in materiële zaken. Een dure auto vond ik niet belangrijk en van een trui van €300 werd ik niet koud of warm.  Voordat ik de Staatsloterij won, werkte ik als manager in een kledingzaak. Daarnaast ik runde mijn eigen bedrijf in biologische huidverzorgingsproducten en werkte ik als NLP-coach. Ik verdiende modaal en gaf mijn geld vooral uit aan leuke dingen doen. Met vrienden gezellig op stap gaan bijvoorbeeld. Ook investeerde ik in mijn gezondheid. Ik kocht biologisch eten en mijn kast stond vol dure voedingssupplementen.”

Had je dromen die je met het geld kon verwezenlijken?

“Ik heb geen fijne jeugd gehad en kampte op latere leeftijd met depressies. NLP hielp me erbovenop. Het staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is een wereldwijde toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling. Mijn grote droom was om uiteindelijk zelf als NLP-coach aan de slag te gaan. Ik wilde de wereld een beetje mooier maken. Met het gewonnen geld heb ik mijn bedrijf Stribe opgericht. Het is een platform waar mensen trainingen kunnen volgen op het gebied van mindset, persoonlijke groei, ondernemen en investeren.”

Beleg en investeer je ook?

“Een deel van mijn geld beleg ik inderdaad, maar alleen in duurzame fondsen. En ik investeer in duurzame ondernemingen, zoals een bedrijf dat notitieboekjes maakt van steenpapier en landbouwafval. Vorig jaar is mijn boek Jackpot uitgekomen. Hierin beschrijf ik mijn levensverhaal en hoop ik mensen te inspireren om te kiezen voor hun eigen geluk, gezondheid en succes. Het boek is gedrukt op het duurzame papiersoort.”

Hoe reageerden je vrienden op je status ‘rijke vrouw’?

“Van mijn dierbare vrienden kreeg ik lieve reacties. Meteen heb ik gezegd dat als ik iets wilde geven, ze het moesten aannemen. En daar hoefden ze me niet honderd keer voor te bedanken. Wel vroeg ik ze om me gewoon te blijven behandelen. Gewoon dus! Veel geld kan namelijk voor scheve verhoudingen zorgen. Dat heb ik gemerkt. Sommige vriendschappen heb ik dan ook beëindigd. Zeker vrouwen onderling kunnen heksen zijn. Er waren vriendinnen die jaloers en afgunstig waren en toch andere verwachtingen van mij hadden.”

Fotocredit: METJenneke

Wat heb je je vrienden gegeven?

“Voor mijn beste vriend kocht ik een Tesla en een aantal vrienden nam ik mee op reis. Naar hun droombestemmingen.”

En? Kocht je voor jezelf ook een Tesla?

“Ja, er staat er inderdaad eentje voor de deur. Maar dat is voornamelijk omdat een Tesla de interessantste optie was om zakelijk in te rijden, haha. Ik heb wel serieus geld geïnvesteerd in wooncomfort. Ik kocht een miniboerderij in een buitenwijk van Tilburg, waar ik met mijn hond, geiten en schapen woon. Daar voel ik me prettig. Het is een mix van grote en kleine huizen en koopwoningen en huurwoningen. De dynamiek van de buurt is heel prettig. Ik had ook een villa kunnen kopen in een rijk dorp in de omgeving, maar daar voel ik me niet thuis. Mijn huis ziet er aan de voorkant eenvoudig uit, maar aan de achterkant is het een waar paradijs. Ik heb een fantastische tuin met een zwembad, dat ik verwarm met zonnecollectoren. Verder kocht ik mooie houten meubels. Niet goedkoop, maar wel tijdloos.”

Foto: METJenneke

Kocht je ook meer en duurdere kleding?

“Ik shop niet goedkoop, maar ook niet extreem duur. Ik ga voor kwaliteit. Ik heb een goed gevulde kledingkast, maar veel van mijn vriendinnen hebben meer items. Het is niet duurzaam om veel kleding te kopen. Laat staan van die spotgoedkope shirts en broeken die je na drie keer wassen in de container gooit. Trouwens, als ik iets nieuws nodig heb, dan koop ik het niet meteen. Dan wacht ik bijvoorbeeld tot Glamour Day, dan krijg ik 20% korting.”

Je hoeft niet meer te werken voor je geld, maar toch doe je het. Waarom?

“Ik blijf tot mijn 80e werken. Ik wil intellectueel bezig zijn, mezelf uitdagen en blijven leren. Als ik de hele dag zou lanterfanten, dan word ik niet geprikkeld. Ik werk gemiddeld 40 uur. Omdat ik zelfstandig ondernemer ben, deel ik mijn tijd zelf in. Ik hoef niet van maandag t/m vrijdag 8 uur per dag te werken. Ik werk wanneer ik wil. Schijnt de zon? Dan neem ik een duik in het zwembad en werk ik in de avond of het weekend .”

CHECK OOK:  Is een moestuin zonde van je geld?

Je bent single. Ben je niet bang dat een nieuwe liefde uit is op je geld?

“Toevallig heb ik een paar weken geleden iemand leren kennen via een dating-app. Hij komt hier uit de buurt en kende mij al. Ik kreeg namelijk nogal wat media-aandacht toen ik de jackpot won. Hij is puur en integer, totaal niet materialistisch. We kennen elkaar nog maar net, maar ik weet nu al zeker dat hij mij geen like heeft gestuurd voor het geld.”

Jij kunt het weten: maakt geld gelukkiger?

“Ik heb veel downs gehad in mijn leven. Dus ik weet dat als je niet lekker in je vel zit, geld je zeker niet gelukkiger maakt. Maar als het goed met je gaat en je in balans bent, dan is het fijn. Dan is the sky the limit.”

Zeg, had je dit ooit zien aankomen?

“Nou, dit klinkt misschien gek, maar ik heb acht jaar geleden een visioen gehad. Daarin zag ik een fruitautomaat, zo’n Amerikaans geval met citroenen en kersen. Ik trok aan de hendel en er verschenen drie citroenen op een rij. De teller bleef maar oplopen. Naar de 8, 9 en uiteindelijk 10 miljoen. Bizar, toch?”

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.