De eerste stap is een goed plan. Bij sparen geldt dat zeker. In acht stappen help ik je naar een spaardoel dat je maar niet loslaat en dat je dus écht gaat halen.
Het was hier in huis tijd voor nieuwe spaardoelen. We spaarden wel, maar de motivatie was een beetje weggezakt. Dat betekent bij ons: veel te vaak uit eten. Dat kwam ook doordat ik financieel gekke maanden achter de rug heb. Veel investeren, tijd en geld, en het duurt nog even voordat ik de vruchten daarvan kan plukken. Dus slonk de spaarrekening alleen maar. Nou, als ik iets demotiverend vind. Sommige mensen worden daar juist zuiniger van, om de schade te beperken. Ik zit zo krom in elkaar dat ik dan juist ga spenden. De mens en geld: het is een gekke combinatie.
Lees ook: Hoeveel % sparen? In 8 stappen naar een hoger spaarpercentage
Tijd om hó en stop te zeggen. Klaar met al die gekkigheid. We gaan weer wat opbouwen. Het eerste wat ik dan doe is mijn Excel-sheetjes erbij pakken. Ik heb er één waarin alle vaste lasten op een rijtje staan. Die werkte ik bij. Er was nogal wat veranderd de laatste tijd. Hypotheekbedrag omlaag door aflossingen, kantoor buitenshuis gehuurd, kinderopvang iets omhoog. Dat soort dingen. In het andere bestandje maakte ik een overzicht van onze actuele inkomsten. Ook dat verandert hier vaak. Wat mij betreft is het altijd een ongeveer-bedrag. Iedere maand is het anders wat hier binnenkomt. Mijn man werkt sinds kort niet alleen meer als radiopresentator maar ook als nieuwslezer. Die extra inkomsten kwamen erbij. Ik schat de inkomsten bewust laag. Dan kan het alleen maar meevallen.
En dan is het een kwestie van inkomsten-uitgaven= wat er daarna over is. Daar trok ik een bedrag vanaf voor onvoorziene en variabele kosten. Denk: kapper, kleding, cadeautjes, etc. Ook dat bedrag is best pittig, want bij ons gaat er toch nog een flink bedrag naar dat soort uitgaven. Het lijkt of onze kinderen iedere seizoen uit hun kleren én schoenen gegroeid zijn, hier in huis. Toen stond het magische bedrag op papier. Het bedrag dat wij over houden, wanneer we ons aan dit lijstje houden. Iedere keer verbaas ik me weer over dat bedrag. Dat dat best hoog is. Dat een heel lekker spaarbedrag zou zijn als we het ook écht iedere maand wegzetten.
Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op
Ik denk dat meer mensen die hier meelezen (zeker tweeverdieners) onder die streep best een leuk bedrag overhouden. Wanneer ik dat bedrag zie, denk ik: we zouden gek zijn als we dat iedere maand uit zouden geven aan onzin. Dat het iedere maand allemaal opgaat. Zeker wanneer ik speels met dat bedrag ga rekenen. Zo dromen wij stiekem van een eigen appartementje in Antwerpen. Voor de verhuur en af en toe voor onszelf. Een bescheiden appartement begint bij 150.000 euro. Hoelang zouden we moeten sparen om dat te realiseren? Hoe lang zouden we moeten sparen om ons huis volledig af te lossen? Hoelang moeten we dat bedrag trouw wegzetten om de hele zomer met het hele gezin naar Thailand te kunnen? Maar ook saaiere doelen: hoe lang moeten we dat sparen om een fijn pensioen voor onszelf te realiseren?
Natuurlijk: het kan ook dat het bedrag onder de streep tegenvalt. Dat je denkt: als we dat wegzetten schiet dat sparen toch niet op? Denk vooral niet zo. Iedere gespaarde euro is er één. Ik begon ook ooit met 50 euro per maand. Vergeet niet: het sparen motiveert je ook om meer inkomen te genereren en minder geld uit te geven. Als je echt enthousiast bent, zul je merken dat je de behoefte krijgt om kosten te verlagen, bijvoorbeeld. Je gaat verzekeringen vergelijken: waar kan het net zo goed en goedkoper? Waarom betaal ik eigenlijk iedere maand vijftig euro voor mijn telefoon terwijl dat sim-only voor een tientje kan? Dat soort dingen. Duik erin en zie hoeveel voordeel het je op kan leveren. Dan groeit je spaarbedag ook.
Handige plek om deze tarieven allemaal te vergelijken? Check dan PriceWise. Zo uitgezocht en het bespaart je écht iedere maand geld.
Lees ook: De piramide die je een hoop geld gaat besparen
We zijn nog niet helemaal klaar met ons nieuwe spaarplan. We moeten van al deze prachtige potentiële doelen nog één doel kiezen. Dat betekent niet dat we ons geld ook echt daaraan uit moeten geven. Het is meer een psychologisch spelletje. Stel, we kiezen voor Thailand. Dan kunnen we denken aan palmbomen, dan voelen we de zee zachtjes langs onze voeten gaan, dan visualiseer ik hoe onze kleine kinderen over het strand rennen. De kracht van de verbeelding. Daar geloof ik echt in. Als je het je zo levendig mogelijk voor kunt stellen, dan gaat het lukken. Dan blijft je motivatie hoog en je hand dus op de knip (qua onnodige uitgaven dan).
Ik heb het al eens vaker verteld hier. Bij ieder spaardoel hoort voor ons een tekening. Bij Thailand zou dat een palmboom kunnen zijn. Stel die reis kost 7.000 euro (ik roep maar wat) dan maken we 70 vakjes die allemaal 100 euro voorstellen. Bij iedere 100 euro die je gespaard hebt, kleur je een vakje in je lievelingskleur. De tekening hang je op de trapkast of op je koelkast, of een andere plek waar je ‘m iedere dag ziet hangen. Die palmboom kleurt steeds verder in en jij weet: onze droom wordt langzaam werkelijkheid. Afgelopen week kreeg ik een berichtjes van lezeres Ellen, hier op PorteRenee. Zij had een mooie alternatief voor de tekening. Op de rommelmarkt had ze Ministeck gekocht (weet je nog uit de jaren ’90?) en daarmee hield ze bij hoever ze was in haar spaardoel, het aflossen van haar hypotheek.
Zondag vind ik een mooie dag om spaardoelen te stellen. Dus ga ervoor, zou ik zeggen. Wat lekkers te eten en te drinken bij. Kids aan tafel die een puzzel maken of met de Lego spelen. Nog even op een rijtje hoe het werkt.
1. Maak een duidelijk overzicht maken van vaste lasten
2. Bepaal welk bedrag realistisch is voor overige kosten
3. Zet inkomsten op een rij
4. Reken uit. Inkomsten – alle kosten = over!
5. Stel een spaardoel (wat wil je bereiken?)
6. Reken uit hoeveel tijd het zou duren voor je dat doel bereikt als je het over-bedrag spaart
7. Voel je enthousiasme
8. Teken het. Ministeck het. Schilder het. Vouw het. Whatever. En hang het op je koelkast.
Een kind kan de was doen. En jij kunt op deze manier ook je spaardoel halen.