“Ik zegde onlangs een abonnement voor 1 euro per maand op”

Marit (25) weet precies waar haar geld naartoe gaat. En ze doet van alles om maar harder te kunnen sparen. Haar grootste doel is dan ook wel heel groot.

“Ik durf wel te zeggen dat ik goed met geld ben. Ik gebruik de Grip app om overzicht te houden in mijn financiën en ik werk daarnaast nog met een lijstje in mijn telefoon. Daarop heb ik al mijn vaste lasten op een rij gezet. Wanneer ik salaris ontvang, zet ik het bedrag dat ik voor die vaste lasten nodig heb, in een apart potje. Zodat ik daar altijd genoeg geld voor heb. Ik check ook elke dag wel mijn saldo en de afschrijvingen.”

Ontdek je wel eens iets waarvan je denkt: wat zijn dat voor kosten?

“Eigenlijk niet. Ik weet precies wat er afgeschreven wordt. Ik heb laatst wel een printer abonnement van € 1 per maand opgezegd. Daarvoor kreeg ik automatisch een nieuwe cartridge opgestuurd wanneer deze leeg was. Het leek me handig, maar het kwam met best veel regeltjes, zoals dat ik maar 20 pagina’s per maand mocht printen. Ik kan nu gewoon op mijn werk printen als dat nodig is, dat vindt mijn werkgever niet erg. Dus weg met dat abonnement. Ik kon dat trouwens heel handig opzeggen via de Grip app. Dat scheelt toch weer € 1 per maand.”

Abonnementen inzien en opzeggen via de Grip app. Hier leg ik uit hoe dat werkt.

Wie het kleine niet eert.. Heb je thuis geleerd om zuinig te zijn? 
“Mijn ouders zeiden wel altijd dat ik moest sparen, maar ik denk dat het vooral in mijn karakter zit om spaarzaam te zijn. Ik kreeg als tiener zakgeld en kleedgeld. Mijn broers maakten dat meteen op, ik had aan het einde van de maand nog over.”

Spaar je ergens voor?
“Ik ben net vanaf mijn kamer in Utrecht naar mijn eerste eigen huurhuis gegaan. Dat kostte een hoop geld. Een jaar geleden had ik nog € 10.000 spaargeld, daar is nu nog maar € 2.650 van over. Mijn doel is om voor het einde van het jaar mijn spaarbuffer aan te hebben gevuld tot € 5.000. Dat voelt een stuk veiliger.”

Het artikel gaat verder onder deze video met Marit.

Ambitieus! Hoe pak je dat aan?
“Ik heb sinds een jaar een fulltime baan als mediavormgever. Daardoor zijn mijn inkomsten gestegen en kan ik weer wat beter sparen. Via een automatische incasso spaar ik elke maand sowieso € 350. Dat wordt dus vanzelf, nadat mijn salaris gestort is, overgemaakt naar mijn spaarrekening. Daarnaast heb ik een side hustle rekening. Wanneer ik geld verdien met oppassen, met het verkopen van mijn kleding of wanneer ik geld krijg voor mijn verjaardag, zet ik dat daar neer. Ik heb nog niet per se een doel voor dat geld. Misschien trek ik dat uiteindelijk wel bij die grote spaarpot.”

Wat is financieel jouw lange termijn doel
“Mijn generatie lijkt één grote droom te hebben: een koophuis. Misschien is dat voor mijn leeftijdsgenoten wel zo’n groot ding omdat het bijna onbereikbaar lijkt. Ik zou ook best graag ooit een eigen koophuis kopen. Het liefst een klein, oud huisje, met plek voor een camper voor de deur. Dat is hoe het er in mijn droom uit ziet. Maar ik ben realistisch en weet: dat gaat ‘m voorlopig niet worden.”

Meer lezen over hoe Grip werkt? Renée legt het hier allemaal uit.

Kijk je wel eens op Funda?
“Bijna niet. Die prijzen demotiveren me alleen maar. Ik heb één keer in zo’n online calculator mijn salaris ingevuld, daar kwam uit dat ik zo’n € 85.000 kon lenen. Ook omdat ik nog een tijdelijk contract heb. Dat is natuurlijk kansloos.”


Word je daar moedeloos van?
“Soms wel. Als ik dan ergens lees dat iemand € 50.000 eigen geld nodig had om een huis te kopen, voor de kosten koper en om te kunnen overbieden, moet ik nog een kleine 10 jaar sparen. Als de huizenprijzen dan niet nog hoger zijn of de regels weer zijn veranderd. Daar word ik niet per se blij van.”

Maar iemand die zo spaarzaam en gestructureerd is als jij, die komt er wel, hoor.
“Dat is ook zo. Ik heb ook plezier in het ordenen van mijn financiën. Ik heb nu thuis een grote tekening hangen, waarop ik bijhoud hoeveel spaargeld ik heb. Steeds wanneer er wat bijkomt, mag ik een extra vakje op die tekening inkleuren. Wanneer ‘ie vol is, heb ik de € 5.000 bereikt. Daar word ik blij en trots van.”

Dit artikel is een samenwerking met de Grip app. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!