“Ik spaar elke maand € 900 voor onze wereldreis”

Sira (23) spaarde in twee jaar tijd € 22.000 bij elkaar. In september zegt ze haar baan en appartement op en stapt ze met haar vriend Nick in het vliegtuig voor een heuse wereldreis. In ieder geval voor 18 maanden. En misschien wel langer.

“De ultieme vrijheid van reizen vind ik heerlijk. Gave dingen doen, geen vooraf uitgestippeld plan hebben en gewoon zien wat de dag ons brengt. In september gaat ons leven er zo uitzien. Dan gaan we op wereldreis. Ik kan niet wachten tot het zover is.”

Waar gaan jullie heen?
“We gaan eerst tien maanden door Azië reizen en vervolgens acht maanden door Zuid-Amerika. Ik wil al heel lang op wereldreis. Na mijn middelbare school had ik het liefst mijn rugzak gepakt en was ik vertrokken. Maar mijn ouders vonden het verstandiger om eerst een diploma te halen. Achteraf ben ik daar blij om. Ik heb een hbo-studie gedaan en werk nu ongeveer twee jaar bij een bank. Doordat ik prima verdien, kon ik de afgelopen twee jaar ook flink sparen.”

Hoeveel heb je nodig voor de reis?
“We hebben € 22.000 per persoon gebudgetteerd voor een reis van 18 maanden. We rekenden uit dat we in Zuid-Amerika € 1.500 per maand per persoon nodig hebben. En in Azië moet het lukken met € 1.000. We gaan backpacken en boeken geen dure hotels. Misschien af en toe een nachtje, maar het geld gaan we vooral uitgeven aan toffe dingen. Zoals duiken, parachutespringen, vulkanen beklimmen en zwemmen met walvishaaien.”

Heb je het geld al bij elkaar?
“Bijna. Sinds ik werk, spaar ik iedere maand een kleine € 900. Ik verdien € 2.500 netto en houd na aftrek van alle vaste lasten, zoals de huur van ons appartement en de boodschappen, ongeveer € 500 per maand over om vrij te besteden. Dat is echt prima te doen. Als student had ik niet veel te besteden. Toen ik ging werken, ben ik niet anders gaan uitgeven.”

Nooit wat gemist?
“Nee, eigenlijk niet. Het spaardoel is voor mij belangrijker dan geld uitgeven. Ik heb al eerder gespaard voor een reis. Dat was tijdens mijn studie. Toen heb ik een half jaar heel zuinig geleefd. Zodra mijn salaris wordt gestort, gaat er geld naar het potje wereldreis en betaal ik de vaste lasten. Wat overblijft, daar moet ik het gewoon van doen. En dat betekent soms dat ik een bezoekje aan de kapper moet overslaan.

Ik ga graag uiteten of naar een festival, maar ook daar maak ik keuzes in. Door corona ging dat natuurlijk sowieso niet en kon ik extra sparen. Dat was overigens wel fijn hoor, want anders had ik mijn spaardoel misschien niet gehaald. Ik was namelijk iets te enthousiast in mijn berekening. Het plan was eerder in november vorig jaar te vertrekken, maar door corona kon dat niet. Nu heb ik nog wat extra maanden om te sparen en heb ik straks het volledige bedrag in de pocket.”

Spaart Nick op dezelfde manier als jij?
“Nick spaart wat minder per maand, maar hij spaart langer omdat hij al langer werkt. In september hebben we allebei ons doel bereikt.”

Zijn jullie vrienden niet hartstikke jaloers?
“Die vinden het wel jammer dat we weggaan, maar ze vinden het ook erg leuk voor ons. De meesten hebben al gezegd dat ze langskomen als we op een mooi plekje zitten.”

En jullie baan en huis? Nemen jullie ontslag en zeggen jullie de huur op?
“We nemen inderdaad ontslag. Dat doe ik zodra we zeker weten dat we in september kunnen vertrekken. En de huur van het appartement zeggen we dan ook op. Of ik dat niet eng vind? Totaal niet. Toen ik begon met werken, dacht ik dat ik het wel fijn zou vinden om iedere dag van negen tot vijf op kantoor te zitten. Maar na twee jaar ben ik daarvan teruggekomen. Ook begint het werken voor iemand anders me wat tegen te staan.

Nick ziet zichzelf ook niet tot zijn pensioen als docent werken. We willen de reis ook gebruiken om te kijken of we misschien een online business kunnen opzetten. Dat zijn nog geen concrete plannen hoor, maar het lijkt me wel wat om locatie onafhankelijk te kunnen werken. We zijn niet gebonden aan Nederland. Misschien kiezen we er wel voor ons in het buitenland te settelen. Of we gaan nog een paar jaar als digital nomads de wereld rondreizen. Die keuzevrijheid en het feit dat alles nog open ligt vinden we een fantastisch gevoel.”

Dus geen huisje-boompje-beestje straks voor jullie?
“Daar zijn we inderdaad nog helemaal niet mee bezig. We zien het wel. Pluk de dag, dat is ons motto.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!