“Ik zat te janken toen bleek dat alle toeslagen terug betaald moesten worden”

Femke (25) kreeg door een vergissing onterecht zorg- en huurtoeslag. Ze moet het volledige bedrag terugbetalen en dan staat er ook nog een forse studieschuld open. Ze kan net rondkomen, maar een avondje in de lampen hangen zit er niet in.

“Twee jaar geleden begon ik bij mijn huidige werkgever en kreeg ik een sociale huurwoning toegewezen. Op de site van de Belastingdienst maakte ik een proefberekening en daaruit bleek dat ik recht had op zorg- en huurtoeslag. Althans, dat dacht ik. Waar ik geen rekening mee hield is dat ik een leaseauto heb. Die had ik in mijn berekening mee moeten nemen. Een jaar na het aanvragen van de toeslagen kreeg ik bericht dat ik de zorg- en huurtoeslag helemaal moest terugbetalen.”

Balen?

“Enorm. Ik heb echt een potje zitten huilen. Ik had de zorg- en huurtoeslag namelijk echt wel nodig. Niet dat ik slecht verdien, maar ik val net tussen de wal en het schip. Als ik iets minder zou verdienen, dan heb ik recht op toeslagen en zou ik dus per maand meer overhouden.”

Heb je overwogen de leaseauto terug te geven en zelf een auto te kopen?

“Dat had ik wel gewild, maar ik heb nog geen cent kunnen sparen. Ik kan dus helemaal geen eigen auto kopen. En geld lenen voor een auto, daar begin ik niet aan. Ik wil niet nog dieper in de schulden belanden.”

Je hebt ook nog een studieschuld. Hoe ontstond die?

“Ik moest het maximale lenen. Mijn ouders waren niet in de gelegenheid om mij financieel te ondersteunen en ik deed een fulltime opleiding. Ik had in het weekend een bijbaantje, maar dat was niet voldoende om mijn collegegeld, kamer en andere vaste lasten te betalen. Ik had thuis kunnen blijven wonen, maar dan had ik nog vier jaar langer in een klein boerendorp moeten blijven. Dat wilde ik niet. Ik wilde zelfstandig het studentenleven ontdekken.

Natuurlijk baal ik van die schuld, maar ik wist wel goed wat de consequenties waren. Ik heb het terugbetalen zo lang mogelijk uitgesteld, maar nu moet ik er echt aan geloven. Het maandelijkse bedrag bepaalt DUO op basis van je inkomen. Ik heb bezwaar aangetekend en wil graag een lager bedrag per maand aflossen. Maar ik heb nog geen reactie gekregen.”

Je hebt geen spaargeld. Wat als je wasmachine het begeeft?

“Dan heb ik een groot probleem. Het voelt niet fijn dat ik niet spaar. Ik heb een tijdje geleden contact gezocht met een budgetcoach van de gemeente, maar hij kon me niet helpen. Mijn schulden zijn te minimaal. Hij zei letterlijk: ‘Joh, je hebt nog steeds geld om te sporten en je hebt nog overzicht over je financiën.’ Dat vond ik wel jammer. Ik ben financieel kwetsbaar en pas als het echt mis gaat heb je recht op hulp.”

Je geeft dus ook weinig uit aan leuke dingen en vakanties?

“Weinig geld drukt op je sociale leven. Er is geen ruimte voor spontane acties. Ik heb lieve vrienden die mij vaak uitnodigen om te komen eten, maar wanneer het om betaalde uitjes gaat moet ik vaak nee zeggen. Gaan zij lekker eten in een restaurant en daarna nog een biertje drinken? Dan eet ik alleen thuis en drink daarna nog een biertje mee. Een keer naar een festival of een weekendje weg zit er eigenlijk nooit in. In plaats daarvan zit ik op de bank de folders door te spitten op zoek naar aanbiedingen. Op dat soort momenten ben ik wel eens heel verdrietig. Ik ben 25 en wil ook wel eens een avondje in de lampen hangen.”

Hoe doe je dat met boodschappen?

“Ik ga naar verschillende winkels om zog goedkoop mogelijk uit te zijn. En probeer altijd onder de €50 per week te blijven. Ik heb veel ‘five or less’ recepten, waarbij je maar vijf of minder ingrediënten nodig hebt, en ik vries de restjes vaak in voor later.”

Word je creatiever als je minder geld hebt?

“Zeker. Ik maak bijvoorbeeld zelf cadeautjes. Ik knutsel een leuke fotolijst in elkaar of geef een vriendin een pot met allemaal waardebonnen. Die kan ze dan inwisselen als ze bijvoorbeeld wil dat ik een keer op haar hond pas. Ik knip mijn haar zelf. Met een kappersschaar en YouTube kom je echt een heel eind. Laatst heb ik zelfs een pony geknipt en volgens mij is het wel goed gelukt haha. En sinds de lockdown kijkt toch niemand er meer van op als je zelf je haar knipt?”

Hoe zie je de financiële toekomst?

“Ik probeer daar niet zo vaak over na te denken. Het liefst zou ik een eigen huis kopen, maar dat zit er de komende jaren gewoon niet in. Ik voel me kwetsbaar met een huurhuis en een leaseauto. Niets is van mij. Ik ga proberen te groeien in mijn werk en dat lijkt de goede kant op te gaan. En mocht dat niet lukken? Dan ga ik misschien toch wel minder werken zodat ik weer recht op toeslagen heb. Maar liever natuurlijk niet. Ik weet ook niet zo goed wat ik met een extra vrije dag moet. Vrije tijd kost toch vaak geld.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!