“Ik los in twee jaar tijd €23.738,23 aan studieschuld af”

Karin (37) leende in haar studententijd volop van DUO. Nu werkt ze razendsnel haar resterende studieschuld van €23.738,23 weg.

Je studententijd, lang leve de lol en zo?

“Laat ik het zo zeggen: ik zorgde ervoor dat ik geen vakantie of feestje miste. Ik heb twee studies gedaan: de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Leisure Management. Mijn ouders betaalden de eerste studie, de tweede mocht ik zelf betalen. Vervolgens is het feest van het lenen begonnen.”

Was het zo’n feest?

“Nou, ik leende volle bak. Ik vond het heerlijk zoveel geld. Naast dat ik ook werkte, kreeg ik elke maand zo’n €900 van DUO binnen. Totaal heb ik €33.024,61 geleend. Ik dacht: als ik ben afgestudeerd dan ga ik sowieso meer verdienen dan ik nu doe. Dat aflossen komt later wel, ik leef nu. Ondanks dat ik volop leende, was ik altijd blut. Ik gaf het geld uit voordat ik het had. Dus ik liep altijd achter de feiten aan. Supervervelend en frustrerend, maar toch lukte het me niet om het anders te doen. Ik stond permanent hartstikke rood. “

Wanneer zag je het aflos-licht?

“Mijn vriend is goed met geld. Hij schudde me eerder al wakker en zorgde ervoor dat ik niet meer rood stond. Vorig jaar zag ik tijdens het begin van de coronacrisis iemand op Instagram die fanatiek haar studieschuld afloste. Ik werd daardoor geïnspireerd en dacht: ik wil ook van mijn studieschuld af. Ik zat veel thuis, had de tijd en dook in de cijfers. Ik zag dat er nog €23.738,23 aan studieschuld openstond. In de afgelopen vijf jaar had ik dus al €10.000 afgelost met het verplichte maandbedrag van ongeveer €200. Ik rekende uit hoeveel rente ik inmiddels had betaald. Dat was €1.700. Zo zonde! Ik dacht: dat wil ik niet meer. Inmiddels was de rente gedaald naar 0%. Dat stond vast tot 31 december 2022. Dus ik dacht: ik los mijn studieschuld af voor die datum. Voordat ik straks misschien weer rente moet gaan betalen. Een mooi streven.”

Maakte je een plan?

“Jazeker. Vorig jaar verdiende ik €2.500 netto per maand. Ik keek per maand wat ik kon missen. Ik werk als docent op een hogeschool in Leeuwarden en gelukkig zijn mijn vaste lasten redelijk laag. Ik woon samen met mijn vriend samen in een koophuisje in Zwolle. Omdat door corona alles dicht was, hield ik best veel geld over. Ik loste niet elke maand hetzelfde bedrag af, maar gemiddeld wel richting de €1.000 per maand. Heb ik een financiële meevaller, dan is het meer. Ik werd steeds fanatieker. Aan het einde van vorig jaar stond ik op nog €12.999 studieschuld. Ik had de smaak te pakken. Eigenlijk was het aflossen meteen leuk. Ik voelde heel sterk: die schuld is van mij. En die wil ik kwijt.”

Financieel overzicht maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft er zelfs geen schriftje voor te kopen of een Excel-bestand voor aan te maken. Het kan veel makkelijk met de Grip app. Dit gratis huishoudboekje koppel je binnen een paar minuten aan je bankrekening(en), waardoor je ziet waar je geld naartoe gaat. Maar nog beter dan achteraf kijken waar je geld naartoe is gegaan en spijt hebben, is om vooraf te budgetteren. Dat kan ook in de app door budgetten te stellen voor bepaalde uitgavenposten. Superhandig! Je downloadt Grip hier. 

Nooit een aflos-dip gehad?

“Nou, één keer was ik in tranen hoor. Ik was zo streng voor mezelf. Elke cent moest naar de DUO. Toen ik dat iets meer losliet, kwam er ook meer rust en kon ik weer bedenken waar ik het allemaal voor doe.”

Dit klinkt als een gevalletje van ijzeren discipline.

“Zeker! Maar ik geef toe: afgelopen maand ben ik losgegaan. Ik merkte dat ik zin had in nieuwe schoenen en kleding. Ik had dat even nodig en het voelde goed om dat te doen.”

Budgetteer je?

“Budgetteren doe ik niet op de komma. Ik reken elke maand uit wat erin komt en eruit gaat. Dat overzicht werk ik continu bij. In mijn budget houd ik wel altijd speelruimte.“

[mailerlite_form form_id=13]

Check je ook waar je op kunt besparen?

“Ik heb nu zelfs een overzicht gemaakt om te zien waar mijn geld afgelopen jaar naartoe is gegaan. Dan schrik ik van hoeveel ik ongemerkt uitgeef aan bijvoorbeeld eten. Daar valt iets te winnen. Denk aan McDonald’s, een broodje voor de lunch of take-away taart en koffie in de stad. In januari niet veel, maar €37. In februari €136 en in de afgelopen maand €178. Dat verdwijnt ongemerkt, bizar.” 

Praat je makkelijk met vrienden over je financiën?

“Eerder schaamde ik me voor mijn financiële situatie. Altijd alles doen, maar daarnaast altijd blut zijn. Toen ik me voor nam mijn studieschuld af te gaan lossen, deelde ik dat plan met mensen om me heen. Zo werd het echt. Inmiddels weet iedereen het wel. Soms benoem ik dat ik iets niet doe omdat ik liever mijn geld naar ome DUO breng. Dat snappen ze allemaal.”

Trouwens, wat is je motivatie, die rente die vast ooit gaat stijgen, of is er nog iets?

“Kijk, als wij ooit een groter huis willen kopen, drukt die studieschuld niet meer op de hypotheek. En het gevoel dat er niemand meer is die nog iets van mij tegoed heeft, lijkt me heerlijk.”

Wat doe als je studieschuld straks op nul staat?

“Volgend jaar maart hoop ik alles te hebben afgelost. Ruim voor mijn streefdatum van december 2022. Dat ga ik met een goede borrel vieren. De eerste €1.000 die niet meer naar DUO gaat, daar gaan we een heel dik weekend voor weg.” 

Wat zeg je tegen iedereen die ook denkt: ik moet van die studieschuld af?

“Maak een plan. Je moet het echt graag willen, anders gaat het niet lukken. Als er geld binnenkomt, stort ik het meteen door naar DUO, dan is het weg. Als je geen plan maakt, weet je niet wat er weg kan. Het draait om focus. En een doel. Waarom je wil je dit? Ook belangrijk: zet door. Nobody said it was easy. Gaat het een keer mis, wees dan lief voor jezelf en pak daarna de draad gewoon weer op.”

Zeg, is je vriend trots?

“Haha, mijn vriend vindt het wel mooi wat ik doe ja.”

Tip van Karin: Reken elke maand uit wat je precies hebt uitgegeven en waaraan.

studieschuld aflossen

Zo helpt Grip je daarbij:

1: Download de gratis Grip app.

2: Koppel je rekening of je rekeningen.

3: Je ziet nu meteen het saldo van je rekening, of de saldi van je rekeningen staan. Het werkt!

4: Door nu op ‘uitgaven’ te klikken, kun je direct al je uitgaven zien verdeeld over passende categorieën, zoals Eten & Drinken, Wonen, Winkelen en Vervoer. Je kunt dit ook van eerdere maanden zien.

5: Door rechtsboven op ‘transacties’ te klikken, krijg je een overzicht van al je transacties. Door nu rechts bovenin op de puntjes te klikken, kun je al die transacties exporteren en zelfs uitdraaien.

6: Kijk ze eens door en leer ervan voor een volgende maand.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is nog altijd 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!