Waarom ‘ik leef nu’ écht zo’n stomme reactie is

‘Tja, ik leef nu.’ Och, het is zo’n dooddoener. Iedereen die open is over besparen, aflossen, sparen en op welke manier dan ook verstandig met geld omgaan, krijgt die opmerking te horen. Ik vind het zo’n stomme reactie en vertel precies waarom.

Er zijn van die woorden die een lading of betekenis krijgen die ze niet verdienen. Zoals bij het woord ‘bezuinigen.’ Saai, suf, boring! Ik ben opgegroeid in de jaren ‘90 en de zeros. Van het woord kredietcrisis had ik toen nog nooit gehoord. Bezuinigen was voor oude mensen, die de hongerwinter mee hadden gemaakt. Ik kieperde, toen ik 21 jaar was en op mezelf ging wonen, de restjes van het avondeten gewoon iedere avond, hup, in de kliko. Alles bij elkaar. Aan afval scheiden deden we toen ook nog niet.

Lees ook: 9 dingen die ik vroeger zei en nu niet meer

Je gaat die paar aardappels toch niet bewaren en de volgende dag opbakken? Doe effe niet zo sneu. We leefden in overvloed. Er is sindsdien veel veranderd in ons dagelijks leven. Alleen al dat ik nu vier verschillende prullenbakken heb om papier, plastic, gft en restafval te kunnen scheiden. We weten nu wel allemaal wat een kredietcrisis is en hoe die ‘opeens’ je leven op zijn kop kan zetten. Toch vinden we bezuinigen nog steeds een naar woord. Een beetje zielig.

In mijn ogen gaat besparen over niet meer geld dan nodig uitgeven. Het gaat niet om kwaliteit van leven inleveren. Mensen zeggen te vaak tegen mij: ‘Niks voor mij, dit. Ik leef in het nu. We zien wel wat de toekomst brengt.’ Dan moet ik me, eerlijk gezegd, inhouden om niet met mijn ogen te rollen. Alsof sparen en besparen betekent dat je niet in het nu leeft? Wie leeft er nou meer in het nu? Degene die iedere dag met de auto naar zijn werk moet om de rekeningen te kunnen betalen. Of degene die wel bezuinigt (vind je het al een wat minder vies woord?) en daardoor vaker in de tuin een boek leest?

Lees ook: Kill je vaste lasten en die van ons onthuld

Ik ben blijkbaar niet de enige die als reactie krijgt: ‘Ik leef liever nu.’ Een collega-blogger schreef er een stuk over dat ik graag met je deel. Omdat het zo heerlijk herkenbaar is. Voor jullie ook?

 

Waarom “ik leef nu” zo’n slechte raadgever is…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!