“Ik kocht anderhalf jaar geen kleding”

Celine (24) wil bijdragen aan een duurzamere wereld en kocht 18 maanden geen kleding. Dat gaf haar niet alleen voldoening, maar ze kon ook nog eens flink besparen. 

“Ik ben nooit een enorme shopper geweest. Natuurlijk ging ik wel met vriendinnen de stad in om kleding te kopen, maar achteloos tig jurkjes en broeken uit het rek trekken, deed ik niet. Ik kocht eigenlijk alleen items die ik nodig had. Dat had toen nog niet zozeer te maken met het feit dat ik wilde bijdragen aan een duurzamere kledingindustrie. Ik vond het gewoon zonde om veel geld aan kleding uit te geven. Die duurzame intentie kwam drie jaar geleden toen ik de documentaire The true cost zag. Ik besloot een challenge met mezelf aan te gaan: anderhalf jaar geen kleding kopen.”

Wat was voor jou dé eyeopener in die documentaire?
“De documentaire brengt de kledingindustrie heel eerlijk in beeld. Natuurlijk wist ik dat de arbeidsomstandigheden in veel kledingfabrieken slecht waren, maar mijn ogen werden vooral geopend door het besef dat er veel pesticiden worden gebruikt waardoor katoenboeren ziek worden en baby’s met aangeboren afwijkingen ter wereld komen. Dat raakte me enorm.”

Was het lastig om zo lang helemaal niets te kopen?
“Het shoppen an sich miste ik niet. Wat ik wel soms lastig vond is dat ik vriendinnen zag die veel plezier beleefden aan een nieuw kledingstuk. Dan vond ik een jurkje van een vriendin bijvoorbeeld zó leuk dat ik het ook wel wilde hebben. Maar uiteindelijk kon ik dat idee ook weer prima loslaten.”

Wat heeft de challenge je financieel gezien opgeleverd?
“Voorheen ging ik ongeveer drie keer per jaar shoppen en gaf ik zo’n € 200 per keer uit. Door 18 maanden niets te kopen, heb ik dus een kleine € 1.000 bespaard. Nu geef ik mezelf een budget van € 10 per maand. Ik spaar dan voor een mooi duurzaam item waar ik vervolgens lang mee doe. Een tientje per maand is natuurlijk niet veel, maar we hebben net een huis gekocht en geld van familie geleend. Als we die schuld hebben afbetaald, wil ik het budget verhogen naar € 25 per maand. Ik geef dan dus zo’n € 30 minder uit dan voorheen. Geld dat ik weer aan andere dingen kan besteden.”

geen kleding kopen

Ben je na die 18 maanden meteen weer gaan shoppen?
“Ik heb eerst mijn kledingkast onder handen genomen en mijn stijl herzien. Alles wat lekker zat, bij mij paste en waarin ik me mooi voelde, heb ik gehouden. De rest heb ik weggegeven. Toen ik daarmee klaar was, had ik nog maar heel weinig zomerkleding over. Daar moest ik wel wat nieuws bij kopen. Dat vond ik nog wel een worsteling, hoor. Ik wilde graag tweedehands kopen, maar daar moet je geduld voor hebben. Want een jurkje dat je in je hoofd hebt, vind je tweedehands en ook nog eens in jouw maat natuurlijk minder snel dan in de gewone winkel. Ik heb toen toch wat items gekocht die wat minder verantwoord geproduceerd zijn. Maar nu heb ik de ruimte om mijn garderobe aan te vullen met duurzame items. Daar spaar ik ook echt voor.”

Wat heeft het je naast besparing nog meer opgeleverd?
“Ik heb veel geleerd over minimaliseren. Minder spullen hebben geeft lucht en rust en zorgt voor minder keuzestress. Er hangt bij mij niets meer in de kast dat ik niet draag. En ik heb bijvoorbeeld maar vier paar schoenen: een paar sneakers, een paar dichte schoenen, leuke sandaaltjes en mooie hakken. Die kan ik prima combineren met mijn kleding. Maar ook op andere vlakken ben ik gaan minimaliseren. We zijn net verhuisd en ik ben flink gaan ontspullen. Zo fijn.”

Probeer je je omgeving ook bewust te maken?
“Ik praat er wel graag over en zeker binnen ons eigen gezin beïnvloeden we elkaar. Mijn zusje koopt nu bijna alles tweedehands. Het liefst zou ik willen dat iedereen bewuster gaat kopen, maar ik wil mijn verhaal natuurlijk niet opdringen. Dat vind ik lastig. Ik werk als leerkracht in het basisonderwijs en besteed in de klas wel graag aandacht aan het onderwerp duurzaamheid. Ik vertel de kinderen bijvoorbeeld over fossiele brandstoffen en de plastic soep, maar ook over slavernij. Hoewel ouders waarschijnlijk de meeste invloed hebben, hoop ik toch dat ik de kinderen wat goeds mee kan geven.”

Heb je nog een paar tips voor mensen die ook minder en bewuster kleding willen kopen?
“Kijk de documentaire The true cost. Dat is mijn beste tip. En zeg alle nieuwsbrieven op. Dan kom je ook niet in de verleiding. Duurzame fashion wordt steeds populairder, maar pas op dat je je niet blindstaart op merken die roepen dat ze duurzaam zijn. Verdiep je er goed in en kijk naar de labels. En stel een capsule wardrobe samen. Dat is een selectie van alleen de allerleukste en noodzakelijkste items die je perfect kunt combineren. Op Pinterest kun je veel leuke voorbeelden vinden. Als je handigheid krijgt in combineren, heb je helemaal geen overvolle kledingkast nodig. En omdat je kleding veel vaker draagt, is het automatisch een stuk duurzamer. Het geld dat je bespaart door minder kleding te kopen zet je apart. Voor een mooi duurzaam item of voor een lekker weekendje weg.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek