Ik heb een koophuis en spaargeld: is pensioen opbouwen dan wel nodig?

Als je later hypotheekvrij woont, spaargeld hebt en AOW krijgt, dan heb je toch helemaal geen pensioen nodig? Veel mensen zijn daarvan overtuigd. Maar is dat wel waar? Renée zoekt het uit.

Mijn pensioen. Hoe ik dat voor me zie? Nou, ik sta ‘s ochtends rond negen uur op en moet helemaal niks. Ik ga lekker uitgebreid in bad, maak me klaar en sukkel dan naar de supermarkt voor een boodschapje. Ik geniet in mijn tuintje van de zon en een goed boek. Misschien pas ik nog een paar uurtjes op mijn kleinkinderen. Geen deadlines, niks meer moeten, alleen nog maar genieten. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet ik mijn pensioen wel goed regelen. 

Red ik het daarmee?

Om eerlijk te zijn dacht ik altijd: als ik mijn huis afgelost heb, AOW ontvang en wat spaargeld heb, ben ik er wel. Daarvan red ik het wel om mijn oude dag door te komen. Door dat afgeloste huis heb ik geen woonlasten meer. Van die AOW koop ik boodschappen en van dat spaargeld kan ik af en toe op vakantie. Wat wil een mens nog meer?

Maar klopt dat idee wel? Ik dook in de pensioenmaterie.

Hypotheekvrij wonen

Oké, stel dat je geen woonlasten meer hebt omdat je hypotheek afgelost is. Superfijn! Wist je dat we in Nederland gemiddeld 30% van ons inkomen kwijt zijn aan ons huis? Heb je die kosten niet meer, dan heb je dus minder inkomsten nodig. Ook tijdens je pensioen. Al betekent een afgelost huis niet meteen kostenvrij wonen. Wat dacht je van onderhoud? Belastingen? 

Spaargeld ook nog

Maar daar hebben we dan spaargeld voor. Wel fijn om te hebben als gepensioneerde. Beetje jammer alleen van die 0% rente. Van het geld in je spaarpot kun je tegenvallers betalen. Zoals dus dat lekkende dak op je afbetaalde huis. Groot nadeel van spaargeld als onderdeel van je pensioen, is dat het ooit opgaat. Je zou maar 100 worden en je spaargeld is op je 87e al op. Oeps! Een regulier pensioen keert uit tot je dood, hoe oud je ook wordt. Dat is een garantie die je mist, wanneer je geen pensioen opbouwt.

AOW erbij

Dan die AOW. Hoeveel AOW je krijgt, zie je hieronder. Het bedrag hangt namelijk af van of je alleen woont of samen. 

Je woont alleen

1 juli 20211 januari 2021
Netto AOW€ 1.226,60€ 1.218,19

Je bent getrouwd of woont samen

1 juli 20211 januari 2021
Netto AOW€ 838,55€ 832,86

Niet heel ruim

Dit is natuurlijk een fijn bedrag maar hiervan leven, met wat spaargeld voor noodgevallen, is niet heel ruim. Met €1.226 per maand rondkomen is, zelfs als je je koophuis helemaal hebt afbetaald, geen fluitje van een cent. Het kan zeker, maar luxe is het niet. Mijn idee van lekker overwinteren in Spanje zit er dan zeker niet in. 

Als je het zo op een rijtje zet, blijken een afgelost huis, een lekkere spaarpot plus AOW toch geen vetpot te zijn. Dus bouw ik tegenwoordig elke maand trouw pensioen op. Met de hoop op een meer zorgeloze oude dag dan alleen met spaargeld en AOW mogelijk is. 

Dit artikel is een samenwerking met PFZW. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!