“Ik had nooit moeten stoppen met werken toen ik kinderen kreeg”

Toen de relatie met de vader van haar kinderen stuk liep, werd Sasja niet alleen een single mom, maar kwam ze financieel ook in zwaar weer terecht. Voorheen een big-spender, nu moest ze opeens op haar centen letten. Stoppen met werken toen ze kinderen kreeg heeft ze spijt van. Ze deelt met ons ook de andere financiële lessen die ze in deze periode leerde en die haar leven uiteindelijk een stuk rijker maakten.

Toen ik een relatie kreeg met de vader van mijn kinderen verhuisde ik naar het oosten van het land. Ik werd zwanger en stopte met mijn freelance werkzaamheden om bij mijn nieuwbakken kroost te kunnen zijn. Ik had een lekkere spaarpot dus kon best stoppen met werken én een bijdrage blijven leveren aan ons levensonderhoud. En mijn ex verdiende goed. Dus financieel was er geen probleem. Dacht ik.

Tot 2011. Vlak na de geboorte van mijn tweede kind liep onze relatie stuk. Daar zat ik dan. Van de een op de andere dag alleen thuis met een baby en een peuter. Gelukkig kon ik nog een tijdje in ons huis blijven wonen. Een prachtige vrijstaande jaren ’30 woning die we 1,5 jaar eerder kochten. Dat ik die hypotheek niet in mijn uppie kon ophoesten was duidelijk.

Spijt van stoppen met werken

Ik verhuisde naar een appartement en ons huis ging in de verkoop. De huizencrisis was inmiddels keihard toegeslagen en de woning stond flink onder water. De helft van de restschuld was in principe voor mijn rekening. Dat was het moment dat ik wel écht nerveus werd. De kans dat ik in de schuldsanering terecht zou komen was echt reëel. Wie had dat ooit gedacht? Gelukkig is dit uiteindelijk niet gebeurd. Maar mijn spaargeld was op. Buffer foetsie. Er was niks over.

Werken met spaarpotjes

Ik moest écht aan de slag. Ik vond een parttime baan in loondienst en had gelukkig recht op toeslagen én kinderalimentatie. De huur van het appartement was pittig, maar ik redde het. Het leven van klakkeloos geld uitgeven was wel voorbij. Ik leerde anders met mijn geld om te gaan, verhuisde zodra het kon naar een goedkoper huurhuis met tuin en ging weer freelancen. Resultaat: ik verdien nu lekker mijn eigen geld, heb verschillende spaarpotjes, werk onder schooltijd en breng heel veel tijd met de kinderen door. Ik voel nu: dit is zo rijk als je kunt zijn in het leven.

Ik heb de afgelopen jaren financiële lessen geleerd, die ik graag met je deel.

Les 1: Overzicht en inzicht veranderden mijn uitgavepatroon

Na de afronding van de scheiding maakte ik een overzicht van mijn uitgaven. Wow, wat een geld gaf ik uit. Hopte ik even naar de Hema voor een rompertje, nam ik ook dat schattige pyjamaatje mee, verdween dat zoveelste leuke vaasje in het winkelmandje en rekende ik dat gezellige kussentje voor op de bank ook nog even af. In de supermarkt ging het niet veel anders. Ik zag altijd wel iets lekkers dat in mijn karretje belandde. Aan lijstjes deed ik niet. Een dikke € 600 per maand afrekenen bij Appie was de normaalste zaak van de wereld.

Toen ik het met minder moest doen, zag ik hoeveel ik altijd uitgegeven had. Dat was mijn wake-up call. Inmiddels doe ik het alweer jaren heel anders. Ik maak een weekmenu met lijstje en doe de boodschappen online. Dat werkt voor mij persoonlijk het beste. Ik kies in de app alleen de producten die op het lijstje staan. Niets meer, niets minder. Impulsaankopen zijn daarmee ook verleden tijd. Het scheelt me zo’n €200 per maand en ook nog eens een hoop tijd. En als ik de HEMA nu binnenloop koop ik ook echt alleen waar ik voor kwam. Dat vaasje heb ik heus nog wel eens in mijn handen, maar ik zet het ook zonder enige moeite terug. Want ik weet inmiddels dat ik er niet gelukkiger van word.

Les 2: Als je het met minder doet word je creatiever

Als je het met minder moet doen dan je gewend was, word je vanzelf creatief. Ik ontdekte Marktplaats (voor koop én verkoop), bedacht de leukste uitjes met de kinderen die weinig of geen geld kosten en verdien inmiddels een ‘ster’ als ‘mealpreparing-chef.’ En ik vind het nog leuk ook.

Les 3: Doelen stellen, potjes maken én alert blijven

Ik stel doelen. Zo gaat er bijvoorbeeld € 200 naar de pot vakantie, € 450 naar de boodschappen, € 50 naar leuke dingen doen, € 100 naar tanken en nog eens € 100 zet ik apart voor de reis naar Thailand die ik met de kinderen ooit wil maken. Alles wat na het vullen van de potjes én de aftrek van de vaste lasten overblijft gaat naar het potje ‘eigen huis’. Een koophuis is namelijk een grote wens. In mijn uppie een hypotheek krijgen is niet eenvoudig. Het feit dat ik freelancer ben maakt het nóg iets minder eenvoudig. Het bedrag dat ik ieder maand naar dat potje sluis wisselt nogal omdat mijn inkomen als freelancer varieert. Ik word in ieder geval heel blij van dit potjes-overzicht. En het houdt me scherp. Want ik ben en blijf me bewust van mijn valkuilen.

Les 4: Doelen behalen door bewustere keuzes

Doordat ik met potjes werk, maak ik veel bewustere keuzes. Ik geef mijn geld alleen nog uit aan dingen waar ik echt blij van word. Kleding bijvoorbeeld koop ik bijna niet meer. Alleen als ik het nodig heb. En alleen in de uitverkoop. Ik word gewoon niet meer blij van dat zoveelste shirtje. Ik rij in een auto van bijna tien jaar oud en aan vakanties en weekendjes weg geef ik maximaal € 2400 per jaar uit. Dat is niet weinig, maar een fractie van wat ik er vroeger aan spendeerde. Door mijn geld niet meer klakkeloos uit te geven, kan ik aan doelen werken. Doelen die ik belangrijk vind en waar ik gelukkig van word.

Les 5: Leer van anderen!

Ik laat me graag inspireren door anderen. Waarom zou ik het wiel zelf uitvinden als een ander dat al gedaan heeft? Je kunt zoveel leuke en goede tips vinden op blogsites en op Pinterest. Ook interviews met mensen die openhartig over hun financiën vertellen, geven me altijd weer nieuwe inzichten.

Les 6: Zorg dat je financieel niet afhankelijk bent van een ander

Ik ben flink op mijn bek gegaan door te stoppen met werken toen ik kinderen kreeg, mijn uitgavenpatroon niet aan te passen en mee te blijven betalen aan de vaste lasten. Een vette spaarrekening slinkt dan razendsnel. Maar vanuit de gedachte dat we voor altijd samen zouden blijven, was ik ervan overtuigd dat stoppen met werken prima kon en er geen financiële problemen zouden komen. Tamelijk naïef natuurlijk, want financieel was ik afhankelijk geworden van mijn ex. Dat echt nooit meer. Een heel belangrijke les voor mij!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop