“Ik ging minder werken en meer verdienen”

Suzanne van Duijn (33) was het zat om keihard te werken voor een bescheiden inkomen. Ze wilde slimmer gaan werken en meer verdienen. Haar doel: een jaaromzet van € 100.000. Ze vertelt hoe ze dat voor elkaar kreeg.

“Vorig jaar draaide ik als zelfstandig ondernemer voor het eerst een omzet van ruim € 100.000. Dit doel had ik voor mezelf gesteld. Het is eigenlijk een symbolisch bedrag, want het ging me niet zozeer om exact die ton, maar om de manier waarop ik het wilde bereiken. Ik werkte al een tijdje als zelfstandig redacteur, blogger en pr-adviseur. Mijn baan in loondienst had ik al opgezegd zodat ik vrij was in waar ik werkte. Ik zat een tijdje in Thailand, Nieuw-Zeeland, Kenia en Indonesië. Dat klinkt heerlijk, maar ik moest keihard werken om genoeg te blijven verdienen. Ik verkocht mijn werk en daarmee mijn tijd en werd als het ware slaaf van mijn eigen bedrijf en klanten. En dat frustreerde. Ik was toch freelancer geworden om meer vrijheid te creëren?”

Je lag dus bijna met een burn-out onder die palmbomen te werken?

“Voor de buitenwereld leek het alsof ik een heerlijk leven had. Maar de werkelijkheid was dat ik me niet meer vrij voelde. Ik moest maar uren blijven maken om inkomsten te hebben. Het werd tijd voor een andere aanpak.”

Hoe zag die aanpak eruit?

“Ik wilde mijn inkomen schaalbaar maken. Dat betekent dat je meer kunt omzetten, zonder dat dat meteen meer uren van je vraagt. Ik wilde meer eigen producten en diensten gaan aanbieden. Niet meer voor elk gewerkt uurtje een factuur sturen. Ik wist dat het kon, want ik zag het mensen om me heen doen, maar ik had geen idee hoe te beginnen. Daar wilde ik achter komen. Voor mijn blog begon ik de rubriek ‘Zij verdient een ton.’ Ik interviewde verschillende ondernemers die een ton of meer verdienden. Hier komt dus dat symbolische bedrag vandaan. Ik nam een businesscoach in de arm en las ontelbaar veel boeken over geld en ondernemen. Ik kreeg gaandeweg steeds meer nieuwe inzichten.”

Zoals?

“Ik ging andere verdienmodellen bedenken. Hoe kon ik eenmalig iets maken en dat doorlopend verkopen? Ik koos ervoor om online producten te ontwikkelen. Zo schreef ik bijvoorbeeld een e-book over locatie onafhankelijk werken en maakte ik daar een betaalde cursus over. Wat ik deed werkte, ik ging inderdaad meer verdienen. Half 2020 zat ik op een omzet van € 7.000 per maand en in oktober was het al € 10.000. Maar het allerbelangrijkste was dat mijn mindset veranderde. Ik ging anders denken. Ik leerde hoe ik met bepaalde overtuigingen en bezwaren kon afrekenen. Daarvoor moest ik echt aan mezelf werken. Ik heb zelfs in stilte retraite en in een ijsbad gezeten, haha. Ik leerde dat niet the sky de limit is, maar dat ik dat zelf ben. Over deze persoonlijke reis heb ik het boek ‘De route naar €100.000 per jaar’ geschreven.”

Leuk hoor een ton omzet, maar dat zegt toch eigenlijk niets? Het gaat toch om wat er overblijft?

“Er wordt altijd gezegd dat omzet niets zegt, maar dat vind ik onzin. Het zegt wel iets over hoeveel je verkocht hebt. Ik ben overigens heel open en transparant over mijn verdiensten. Twee jaar geleden bedroeg mijn omzet € 80.000 en was de winst € 40.000. Ik had veel geld in persoonlijke ontwikkeling geïnvesteerd. Dit jaar verwacht ik de € 60.000 winst aan te tikken.”

Heb je ook inzichten gekregen die voor mensen in loondienst interessant zijn?

“Als je in loondienst werkt is het natuurlijk wat lastiger, omdat je vaak vastzit aan salarisschalen. Al kan je altijd je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Maar ook als je dat niet wilt, zijn er mogelijkheden om je inkomen te verhogen. Denk aan beleggen of investeren in vastgoed. Daarmee kun je op termijn ook meer verdienen. Ook hier draait het om mindset. Als je ervan overtuigd bent dat beleggen niets voor je is, dan wordt het ook niets. Het is de kunst om alle bezwaren los te laten, kennis tot je te nemen en op jezelf te vertrouwen.”

Ben je gelukkiger nu je meer verdient?

“Eerlijk? Dan zeg ik daar volmondig ja op. Eerder was ik voortdurend gefrustreerd en ervoer ik ook echt financiële stress. Dat is voorbij en dat maakt me gelukkig. Ik ben trots op wat ik verdien, maar ben echt niet rijk. Dat is niet mijn doel. Ik hoef niet met champagne op een dure bank te liggen terwijl er passief geld binnenkomt. Het gaat mij vooral om groei, ook persoonlijk.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop