“Ik flipte twee huizen in anderhalf jaar”

Jeanine (31) speurt het liefst de hele dag op Funda naar huizen die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Ze flipte twee huizen in anderhalf jaar. Met flinke winst. 

“Begin 2020 stopte ik met mijn baan op de Zuidas. Ik wilde meer energie uit m’n werk halen en een interieuropleiding volgen. Maar een maand later waaide corona ons land binnen. Een half jaar lang heb ik de haren uit m’n hoofd getrokken. En ineens had ik hét idee. Ik had een appartement in Noordwijk op het oog dat overduidelijk een portie aandacht en liefde nodig had. Ik zou in elk geval een half jaar iets te doen hebben, en ondertussen nadenken over wat ik hierna wilde.”

Hoe heb je dat financieel aangepakt?
“Het object stond voor € 190.000 te koop. Door lekkages en schimmelplekken kon ik nog € 1.000 van de vraagprijs af onderhandelen. Mijn vriend en ik hebben een koophuis in Amsterdam. Een extra hypotheek bij de bank was wat lastig, omdat ik natuurlijk geen inkomen meer had. Gelukkig kon ik voor de financiering van dit appartement bij vrienden en familie terecht. Ik heb voor € 15.000 aan materialen het huis opgeknapt. Alles bij elkaar ben ik met dat opknappen zo’n half jaar bezig geweest.”

Voor € 15.000 een beschimmeld pand opknappen, dat heb je netjes gedaan!
“Daar komen mijn eigen klusuren natuurlijk nog wel bij. Dat zijn er nogal wat, want ik heb nagenoeg álles zelf gedaan. Vergeet het eindeloze uitzoekwerk ook niet. Daar gaat heel veel tijd in zitten, maar dat drukt de kosten wel flink. Ik vind het een sport om bouwmaterialen zo goedkoop mogelijk in te slaan en strak te budgetteren. Maar wel voor een mooi resultaat, want het is m’n eer te na om iets simpels op te leveren.”

Dan snap je dat we héél benieuwd zijn: heb je het inmiddels verkocht?
“Nee, ik verhuur het pand voor € 1.250 in de maand. Vooral om op die manier toe te werken naar een vast inkomen voor mezelf. Het huis ernaast is laatst voor € 300.000 verkocht. Dat is lekker om te weten. Voorlopig heb ik nog geen behoefte om het huis te verkopen, maar de huidige huurder heeft wel interesse. We gaan het binnenkort herevalueren.”

flipte huizen

En terwijl je met dit pand bezig was, kwam er nóg één voorbij?
“Ja, twee straten verderop nota bene. Na een maand of vier klussen in het eerste pand had ik de smaak te pakken. Het tweede object stond al een tijdje online en werd maar niet verkocht. Toen ik bijna klaar was met het eerste huis, besloot ik ook deze tweede op te pakken. M’n handen jeukten! De indeling was nogal onlogisch, met een badkamer beneden achter de keuken, bijvoorbeeld. Ik zag al snel dat ik veel meer waarde kon creëren als ik de indeling om zou gooien.”

Hoe zag dat kostenplaatje eruit?
“Het pand stond voor € 275.000 te koop. Ik heb er € 250.000 voor neergelegd, en er nog € 80.000 in gestopt. € 60.000 moest ik sowieso uitgeven, en ik had nog € 20.000 gereserveerd voor onvoorziene kosten. Intussen bleven de huizenprijzen maar stijgen, dus ik wist dat ik budget technisch ruimte had. Na zeven maanden klussen, en een groot deel uitbesteden – wat ik bij het eerste project niet had gedaan – is het voor € 443.538 verkocht.” Dan heb je in anderhalf jaar tijd een leuk jaarsalaris bij elkaar geklust, toch?
“In absolute zin verdien ik hier veel geld aan, ja. Als ik dat allemaal in m’n broekzak stop, heb ik een behoorlijk jaarsalaris. Maar het is niet makkelijk rijk worden. Dat denken mensen soms wel. Ze zien niet dat ik wekenlang zeven dagen per week sta te schilderen en schuren. Verbouwen is stressvol. En als je kijkt naar de risico’s die ermee gemoeid zijn. Af en toe dacht ik: beleggen en weer een gewone baan zoeken is een beter idee. Het is nu twee keer goed gegaan, maar inmiddels zijn de huizenprijzen natuurlijk aan het dalen.”

En heb je inmiddels een derde pand op het oog? 
“Nog niet. Ik had laatst echt even een paar weken nodig om bij te komen en nieuwe energie op te doen. Al ben ik wel voorzichtig om me heen aan het kijken. Ik vind het zó gaaf om van een ‘huis in puin’ een prachtig pand te maken waar mensen met plezier in wonen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!