“Ik ben 35 en heb mijn hypotheek al afgelost”

Nathalie (35) is helemaal hypotheekvrij. Ze is freelance vertaler en woont samen met haar vriend in de Randstad. Wij willen natuurlijk weten: hoe deed ze dat?

Wow, je huis afgelost. Hoe dan?!

“Ik heb het appartement in 2013 gekocht, toen de huizenprijzen laag waren. Ik betaalde er  €155.000 voor, legde eigen geld in waardoor mijn hypotheek  €125.000 was. Het appartement is 70m2, op een toplocatie. Voor de prijs waar ik voor kocht, kun je een huis zoals het mijne nu niet meer kopen. Ik betaalde daarentegen wel weer een hogere hypotheekrente dan nu normaal is. Als ik later had gekocht, was ik nu misschien nog niet hypotheekvrij geweest, maar wel al flink op weg.”

Ben jij rijk of zo?

“Nou, ik ben vertaler en verdien prima. Doordat ik freelancer ben, verdien ik soms meer, soms minder. Ook belangrijk: mijn kosten zijn laag. Ik hou dat allemaal heel goed bij in een overzicht. Aan boodschappen geef ik bijvoorbeeld maar €200 per maand uit. Mijn vriend en ik rijden ook geen auto. Verder houd ik mijn kosten bewust heel beperkt.”

Klinkt niet alsof je geld over de balk smijt.

“Van nature ben ik zuinig. Al geef ik aan reizen dan wel weer veel geld uit, maar door corona ligt dat op zijn gat. Ik ben meer gaan werken, niet gaan reizen. Dus je begrijpt: ik kon ook meer aflossen. Het idee om te gaan aflossen ontstond toen ik rond 2014 las over de FIRE-beweging. Een beweging waarbij mensen proberen hun kosten laag te houden en veel geld weg te zetten. Zodat ze eerder dan normaal financieel vrij zijn. Ik las daar veel over. Mijn mindset veranderde direct. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan. Ik ben gaan aflossen. Gewoon omdat het verstandig is en het financiële vrijheid geeft.”

Hoe loste je af?

“Mijn hypotheek bestond uit meerdere delen. Ik had een aflossingsvrije hypotheek en een annuïteiten. De rente was 4,4%. Van het aflossingsvrije deel mocht ik 20% per jaar boetevrij per jaar aflossen. Ik zette geen vast bedrag per maand weg, maar gewoon wat ik had. Een voorbeeld: ik werkte in 2014 een half jaar in Barcelona, maar runde ook nog mijn eigen bedrijfje. Ik verdiende dus dubbel. Met het salaris dat ik in Barcelona verdiende, loste ik af op de hypotheek. Nou, toen ging het wel hard.” 

Wil je ook financiële doelen bereiken, net als Nathalie? Wij gaan je daarbij helpen in de Grip-op-Geld-mails. Je kunt je hieronder gratis inschrijven. We sturen je mails met inspirerende interviews, tips en tricks over geld en uitleg over hoe het digitale huishoudboekje Grip werkt. Samen op weg naar het bereiken van financiële doelen!

[mailerlite_form form_id=13]

Ja, als je eenmaal gaat…

“Het geeft een kick om in de app van de bank te zien dat het bedrag naar beneden gaat. Ik zag dan staan: het bedrag dat nog openstaat is €83.456. Dan had ik zoiets van: dat moet naar €80.000 en snel een beetje. Dat hield me gemotiveerd.”  

Hoe voelde het moment dat je hypotheekvrij werd?

“Afgelopen januari stond er nog  €1300 open. Ik vond het heel speciaal. Ik heb een screenshot van de bankapp gemaakt toen ik het had afgelost: uw openstaande schuld is  €0. Een te gek gevoel. Ik heb daar wel een momentje van gemaakt. Een lekker diner gemaakt en van mijn vriend kreeg ik bloemen. In acht jaar tijd heb ik gewoon mijn hypotheek afgelost. Inmiddels wonen mijn vriend en ik trouwens samen in dit hypotheekvrije huis en kunnen we lekker sparen.”

Doen jullie die financiën echt samen?

“Jawel. Al ben ik er meer mee bezig dan hij. We werken wel samen met potjes. En we sparen automatisch. Een potje is voor de vakantie, een potje voor het huis. Bijvoorbeeld als we een nieuwe vloer willen, of een kamerplant of dat soort dingen. We hebben ook een gezamenlijke rekening en houden onze uitgaven allebei goed bij.“ 

Voor iedereen die zijn hypotheek wil aflossen, maar niet gemotiveerd is of blijft. Wat is jouw tip?

“Ik zou eerst kijken wat je vaste lasten zijn. Zet alles op een rijtje, gebruik een app die je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Inzicht krijgen scheelt zo veel! Hang iets op in huis dat je gemotiveerd houdt. Bijvoorbeeld een foto van je huis, zodat je weet waarvoor je het doet. Kortom: houd je doel goed in gedachten. Visualiseer het en bespreek het met je partner. Je studieschuld aflossen, reizen, je hypotheek aflossen of wat dan ook. Door die focus houd je het vol!” 

Tip van Nathalie

Zet je inkomsten en uitgaven goed op een rij. Zo helpt het gratis digitale huishoudboekje Grip je hierbij:

Stap 1: Download de gratis app Grip.

Stap 2: Koppel één of meerdere rekeningen.

Stap 3: Je ziet nu meteen het saldo van je rekening of de saldi van je rekeningen staan. Het werkt! 

Stap 4: Klik je op ‘Uitgaven’, dan verschijnen al je uitgaven in categorieën. Superhandig!

Stap 5: Per categorie zie je hoeveel je de afgelopen tijd hebt uitgegeven. Tot wel 12 maanden terug. Door op de categorie te klikken, kun je ook alle subcategorieën en losse uitgaven inzien.

Stap 6: Als je terug gaat naar het startscherm, zie je de vraag: ‘Hebben we correct gecategoriseerd?’ Door op ‘nu checken’ te klikken, kun je een paar betalingen checken. Als dit is gebeurd, kan de app steeds beter je uitgaven in het juiste mapje zetten.

Stap 7: Je hebt nu in één klap overzicht in je uitgaven. Je ziet ook waar misschien te veel geld naartoe gaat. Daar kun je eens op gaan letten. Bijvoorbeeld door een budget aan te maken. Ook dit kan in Grip. Bijvoorbeeld €100 per week voor boodschappen. Als je er bijna overheen gaat, krijg je een berichtje op je telefoon. Hartstikke handig.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud van dit artikel is 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!