“Ik beleg sinds kort iedere maand €25 en heb al 15% winst”

Saskia (31) is een super goede spaarder. Tot vorig jaar stortte ze iedere maand een flink bedrag naar haar spaarrekening. Nu sparen even niet kan, belegt ze een klein bedrag per maand en heeft in korte tijd al 15% winst.

“Begin dit jaar ben ik gestart met de pilotenopleiding. Ik had altijd al interesse in de luchtvaart, maar toen ik een keer met iemand meeging die de opleiding al deed, was ik verkocht. Door corona staat de luchtvaart momenteel niet te springen om nieuwe piloten, daarom koos ik ervoor te starten met mijn PPL (Private Pilot License). De opleiding duurt een jaar en kost tussen de €15.000 en €20.000. Tot nu toe lukt het me dit te betalen van mijn lopende rekening en heb ik mijn spaarrekening nog niet hoeven aan te spreken. Dat vind ik fijn. Binnenkort ga ik frequenter vliegen en dan zal ik wel wat van mijn spaargeld moeten snoepen. Maar heel erg vind ik het niet, want ik heb er enorm veel plezier in.”

Kan je, zodra je je brevet hebt, wat verdienen met het vliegen?

“Als ik klaar ben met mijn PPL mag ik wereldwijd in kleine vliegtuigjes vliegen. Ik mag dan passagiers meenemen en een onkostenvergoeding vragen. Winst maken op deze vluchten mag niet. Daarna wil ik, als alles goed gaat, een vervolgopleiding doen. Als ik die heb gedaan, mag ik wel passagiers laten betalen en dus ook winst maken. Die opleiding is wel een stuk duurder omdat je veel meer vlieguren moet maken. Daar zal ik een deel van mijn spaargeld voor moeten gebruiken. Vlieguren maken in Nederland is duur. In Amerika bijvoorbeeld betaal je veel minder. Ik kan me voorstellen dat ik daar ook wat vlieguren ga maken en dat combineer met een vakantie van drie weken bijvoorbeeld.”

Waar betaal je zo’n vakantie dan weer van?

“Voorheen betaalde ik vakanties altijd van mijn spaargeld. Omdat ik toen een flink bedrag per maand spaarde werd die continu gevuld. Nog steeds zal ik mijn spaargeld moeten aanspreken om op vakantie te gaan. Maar omdat ik nu niet kan sparen, ga ik gewoon minder vaak.”

Vind je het lastig dat je door de opleiding nu niet kan sparen?

“Ik kan heel goed sparen, maar nu inderdaad even niet. Behalve dan de €25 die ik iedere maand beleg. Dat doe ik nu anderhalf jaar en heb toch al een rendement van 15% behaald. Die paar tientjes kan ik prima missen en het levert me wat winst op. Dat ik niet echt kan sparen vind ik wel lastig, maar het is tijdelijk. En het scheelt dat ik de spaarrekening niet met een rotvaart zie slinken. Daar zou ik wel moeite mee hebben.

Toen ik in 2017 mijn huis kocht legde ik €20.000 eigen geld in. Ik woonde voor die tijd nog thuis en kon daardoor enorm sparen. Dat moest ook wel, want ik moest letterlijk alles nieuw kopen. Dat was een flinke aanslag op mijn spaarrekening en daar lag ik wel wakker van. Natuurlijk is een eigen huis een goede investering, maar ik vond het toch lastig zoveel geld te zien verdwijnen. Een goede buffer geeft me zekerheid.”

Was het eigenlijk makkelijk, een huis kopen in je uppie?

“Ik kocht het huis voor €181.000, een stuk onder de vraagprijs. Omdat ik maar een hypotheek kon krijgen van €140.000 vroeg ik een starterslening van €40.000 bij de gemeente aan. En die kreeg ik. Het voordeel van een starterslening is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Pas dit jaar ben ik gaan betalen. Ik wil dat deel overigens wel als eerste aflossen. De rente die ik betaal over die lening is namelijk een paar procent hoger dan de rente op de hypotheek.”

Moest je nog op bepaalde posten bezuinigen om de opleiding te kunnen betalen?

“Ik kan geen gekke dingen doen, maar dat vind ik niet erg. Zoveel tijd heb ik ook niet te besteden. Ik werk 36 uur en de opleiding kost me ook nog eens 12 uur per week. Verder ben ik niet bewust gaan bezuinigen of consuminderen. Mijn boodschappenbudget ligt al jaren rond de €200. Ik kook vaak voor meerdere dagen en eet gemiddeld één avond per week bij mijn ouders. Het is natuurlijk heel gezellig om met vriendinnen op pad te gaan en een hapje te eten of wat te drinken, maar dat doe ik gewoon niet iedere week. Ik ben niet zo’n big spender. Nou ja, op dit moment natuurlijk wel, maar dat is voor het behalen van mijn vliegbrevet.”

Ga je uiteindelijk je boterham verdienen met vliegen?

“Dat zou ik heel graag willen. Voor corona zochten vliegmaatschappijen altijd piloten. Dat is nu anders. Ik zal moeten afwachten hoe dat verder gaat. Maar als er vandaag een grote luchtvaartmaatschappij belt en vraagt of ik bij hen kom vliegen? Dan zeg ik direct mijn baan op.”

Ben je trots op je financiële situatie?

“Ik heb het als alleenstaande vrouw financieel goed voor elkaar en daar ben ik best trots op. Ik heb een goede baan, kan een opleiding volgen, heb een goed gevulde spaarrekening, ik beleg wat mét winst en heb een eigen huis. Mij hoor je niet klagen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!