Niels Orij (37) startte dit jaar – na 15 jaar in loondienst – als zelfstandig makelaar. Hij deelt zijn lessen so far en vertelt ook hoe hij het financieel allemaal regelt.

Wie: Niels Orij is eigenaar van Orij Maklaardij, in ’t Harde, in de regio Gelderland
Ondernemer sinds: januari 2021
Inkomsten: keert zichzelf maandelijks een boven modaal bedrag uit.
Wilde je altijd al makelaar worden?
“Niet per se. Ik wil graag weten hoe iets zit. Ik wilde geen standaard kantoorbaan en heb van alles geprobeerd. Ik overwoog zelfs even om cameraman te worden. Uiteindelijk werd het makelaar. Je bent veel op pad en je helpt mensen aan een huis. Ik vond dat wel een romantisch idee.”
En pas dit jaar voor jezelf begonnen?
“Ik was al vijftien jaar in vaste dienst en dacht: ik kan dit makkelijk nog dertig jaar doen, maar haal ik er nog genoeg plezier en energie uit? Het antwoord was nee. Ik zat in de modus van fulltime werken voor een baas, ook als vestigingsmanager van één van de grootste makelaardijen in Nederland. Ik dacht: weet je wat? Ik ga stoppen en word zelfstandig makelaar. Dat was ook wel weer zo besloten.”
En, hoe is dat?
“Nou, het grappige is: ik oefen hetzelfde vak uit, maar dan zelfstandig. En die zelfstandigheid bevalt me wel. Geen verantwoording hoeven afleggen, geen deuren meer hoeven openen om half negen. Ik kan flexibel mijn tijd indelen tijd, dat vind ik prettig. Vriest het? Dan pak ik mijn schaatsen uit het vet en werk ik in het weekend een taxatie uit of doe ’s avonds mijn administratie. Dat geeft een gevoel van vrijheid. ”
Klinkt als alleen maar voordelen. Wat zijn de nadelen?
“Ik maak nu soms meer uren dan in loondienst. En alleen werken is soms wel heel erg alleen. Dat kan fijn zijn, maar af en toe mis ik wel de lol en reuring van collega’s.”
Hoe ging je van start?
“Zonder plan. Ik heb geleerd dat alle plannen die je maakt zodra je ze denkt af te hebben, weer veranderen. Dus pak wat op je pad komt. Ik ga niet zitten wachten tot iemand mij belt. Ik ga zelf de boer op. Mezelf actief in de markt begeven, mijn eigen netwerk aanspreken. Op sociale media laten zien dat je er bent. Wat meewerkt: ik woon mijn hele leven al in het gebied waar ik woon en werk, dus ik ken veel mensen.”
Wil je ook als zelfstandige aan de slag? Of ben je zelfs al begonnen? Dan hebben we een cadeautje voor. We maakten een GRATIS starterskit voor ondernemers met daarin aantal handige Excel-sheets, een podcast door ons over ondernemen, drie video’s en een paar toffe printables voor aan de muren van je (thuis)kantoor. Je kunt deze hier downloaden op de website van Knab, de bank waar wij al jaren onze zakelijke rekening hebben. Ga die vooral downloaden en laat je inspireren op je weg naar succes!
Hoe regel jij het financieel?
“Ik heb ervoor gekozen om zakelijk en privé goed te scheiden. Dat geeft mij overzicht. Ik heb een zakelijke rekening bij Knab geopend, de interface en communicatie zijn gewoon prettig. Je kunt heel makkelijk potjes aanmaken. Zo heb ik meteen een potje voor de btw en inkomstenbelasting gemaakt. Dan staat dat maar klaar. En sinds kort een potje voor winst, die had ik eigenlijk als eerste moeten aanmaken, haha. Verder heb ik mijn administratiesoftware gekoppeld aan mijn zakelijke rekening. Dat scheelt een hoop tijd. Zo worden mijn bankafschriften automatisch ingelezen en kan ik ze koppelen aan de facturen. Makkelijk en overzichtelijk. Ook de boekhouder kan met mij meekijken.”
Keer je jezelf salaris uit?
“Mijn inkomen is vergelijkbaar met mijn vorige inkomen, dat is boven modaal. Ik heb standaard ingesteld via Knab dat er ‘salaris’ naar mijn privérekening wordt overgemaakt én direct ook het potje belasting gevuld wordt. Handig!”
.

De woningmarkt staat op knappen, loop je binnen?
“Iedereen denkt dat het gouden tijden zijn voor makelaars. Dit geldt met name voor de huizenbezitters en verkopers. Ik leg het even uit: de verhuismotivatie is voor veel mensen weg. Mensen willen of kunnen niet verhuizen, of meegaan met de prijsontwikkeling. Het gevolg voor de makelaars is dat de aankoop en verkoop van huizen minder is. Simpel gezegd: er is minder werk en er zijn de afgelopen jaren heel veel makelaars bijgekomen. Veel makelaars hebben het moeilijker dan je zou denken. Een huizencrisis voor makelaars, zeg maar.”
En hoe is dat voor jou?
“Ik heb niets te klagen. Mijn grote kracht is mijn netwerk. Dat is nog groter dan ik dacht, dat had ik niet verwacht. De aanvragen komen uit alle hoeken. Ze weten mij te vinden. Zie ik een bericht op Instagram, dan reageer ik daarop. In het begin deed ik daar best ingewikkeld over. Dacht ik heel lang na over een goede openingszin. Maar nu doe ik het gewoon. Heeft iemand geen hulp nodig, dan hoor je het ook wel. Vaak ontstaat er wel een gesprekje en vloeit er werk uit voort.”
Heb je nog plannen voor investeringen?
“Het zou praktisch zijn om toch een keer te verhuizen naar een kantoor. Om werk en privé nog meer te scheiden. Nu werk ik aan de keukentafel en als de kinderen thuis zijn, ga ik naar de zolderkamer. Het werkt, maar is niet ideaal.”
Wat wil je zeggen tegen startende ondernemers?
“Gewoon doen. Gewoon gaan. Gaat het niet, dan heb je het in elk geval geprobeerd. Je kunt altijd weer voor een baas gaan werken. Het ligt eraan wat je wilt gaan doen, maar het is echt niet zo dat je altijd een groot startkapitaal moet hebben. Of begin klein, naast je huidige baan.”
Download de GRATIS starterskit voor ondernemers hier
Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is 100% PorteRenee
Meer weten over het bedrijf van Niels? Check zijn Instagram.