Iedereen aan de maaltijdbox! Of toch niet?

Maaltijdboxen. De een zweert erbij, de ander moet er niks van weten. Sommige noemen het schreeuwend duur. Anderen weten zeker dat ze goedkoper uit zijn met een maaltijdbox. Vandaag neem ik de proef op de som. Wat is voordeliger? De maaltijdbox of het zelf doen.

Door Janke Verhagen

Er was een tijd dat er elke zondag bij ons thuis een maaltijdbox bezorgd werd. Pure luxe. Zo hoefde ik niet na te denken wat we gingen eten, en leerde ik ook nog een beetje koken. Een win-win situatie. Voor mij was het sowieso vrij voordelig. Omdat ik toen nog alleen was met mijn zoon kon ik van een tweepersoons-box, die bedoeld was voor drie maaltijden, makkelijk zes dagen eten. Dan heb je je er snel voordeel van.

De maaltijdbox wordt al een hele tijd niet meer bezorgd op zondag. Op den duur werd ik een beetje wars van het feit dat iemand anders voor mij bepaalde wat ik de hele week ging eten. Daarbij denk ik (en dat is een aanname) dat nu zoonlief een stuk groter is, en dus meer eet, het voordeel een stuk minder groot is. Daarbij schuift mijn vriend regelmatig aan. Zes dagen eten van een box voor drie dagen zit er hier niet meer in.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan je boodschappen.

“Een box is echt goedkoper” hoor ik toch vaak als argument voorbijkomen. Zou dat dan toch zo zijn? Ik besluit de proef op de som te nemen. Op de site van HelloFresh zie ik dat ze tegenwoordig verschillende soorten boxen hebben. Qua aantal personen en aantal maaltijden verschilt de prijs niet. Dus dat rekent makkelijk. Ik kies een box voor drie personen en drie maaltijden en moet daar € 51,95 voor af rekenen. Het komt op mij over als veel, maar dat zal de berekening uitwijzen.

Op de receptenkaarten staat precies wat ik nodig heb. Met deze ingrediëntenlijst ga ik virtueel boodschappen doen bij mijn eigen supermarkt. De moeilijkheid zit in het feit dat HelloFresh afgepaste porties gebruikt. Waarbij het voordeel natuurlijk is dat er geen verspilling is. Het nadeel voor mij is nu rekenen. Ik besluit de prijzen van mijn supermarkt om te rekenen naar porties, zodat de vergelijking zo zuiver mogelijk blijft.

Het omrekenen naar porties is niet zo lastig, maar eerlijker wordt het er niet van. De caissière van mijn supermarkt zie ik nog niet heel enthousiast reageren als ik 1,5 takje citroentijm wil afrekenen in plaats van een pakje. Maar goed, we gaan het toch doen op deze manier. Als ik de porties aanhou zoals beschreven in de recepten van die week, kom ik uit op een totaalbedrag van € 34,89. Een verschil van € 17,06. Natuurlijk lijkt dat een groot verschil, maar als ik kritisch naar mezelf kijk, dan valt het wel mee.

Lees ook: 5 besparingen op je boodschappen, en je eet toch lekker.

Ik weet vrij zeker dat er bij mij een hoop in de vuilnisbak beland. Omdat je bij de supermarkt niet deze afgemeten porties kunt kopen, koop je dus altijd meer. Zelf ben ik geen ster in koken. Dus wat ik daarna met die overgebleven takjes citroentijm moet? Ik weet het niet. Dus gaat het vaak toch mijn GFT-bak in. Zonde. En dat zal voor meer ingrediënten zo zijn. In ieder geval bij mij. Als jij super creatief in de keuken bent, dan zal dit voor jou geen probleem zijn.

Daarnaast betaal je natuurlijk ook voor de luxe van het bezorgen. HelloFresh heeft kosten en daar betaal jij als consument voor. Net als voor hun winst. Natuurlijk willen ze met hun diensten ook geld verdienen. Daar betaal jij ook voor. Daar vind ik niks geks aan. Al met al vind ik het verschil van € 17,06 mee vallen. Ik had een groter verschil verwacht. Of misschien wel gehoopt.

Overduidelijk is zelf koken nog altijd goedkoper. Als jij bereid bent om dat verschil te betalen om bijvoorbeeld meer tijd over te houden omdat je geen boodschappen hoeft te doen, lekker doen. Ook het verspilling argument vind ik vrij sterk als het gaat om wel voor een maaltijdbox kiezen. Maar dat heeft er alles mee te maken, dat koken en ik geen ijzersterke combinatie zijn en mijn verspilling vrij hoog zou zijn als ik alles zelf zou halen.

Ik blijf voorlopig trouw aan mijn eigen weekmenu aan supermarktbezoek. Uiteindelijk is het toch gewoon € 17,06 die je niet uitgeeft per week. Dat gaat linea recta naar mijn spaarrekening.

Heb jij een maaltijdbox? En wat heeft jou wel of niet over de streep getrokken?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!