Hypotheektrucje: zo verduurzaam je je huis gratis

Droom jij ook van een lagere energierekening? Je huis verduurzamen helpt. Er is een manier om je hypotheek daarvoor te verhogen zonder dat je maandlasten stijgen. Renée legt het uit.

Paniek! De hypotheekrente gaat weer stijgen. De (online) kranten staan er vol van. Ik snap het hoor, maar als je het grotere plaatje bekijkt, zie ik nog steeds een historisch lage rente. Voor mijn allereerste hypotheek (oma vertelt dit) betaalde ik 5,1% hypotheekrente. Om de boel even in perspectief te zetten.

Die nog altijd erg lage hypotheekrente biedt kansen. Ja, het is fijn voor een koper die goedkoop kan lenen. (Al heeft het de huizenprijzen natuurlijk ook gigantisch omhoog gestuwd). Ook voor mensen die al een huis bezitten kan het interessant zijn. 

Een slimme manier om je energierekening te verlagen

Nu de energieprijzen zo gigantisch hoog zijn, is je huis verduurzamen een slimme manier om je energierekening te verlagen. Dus worden er massaal zonnepanelen gelegd en waterpompen geplaatst. Maar dat kost wel geld. Niet iedereen heeft daar spaargeld voor staan of wil zijn of haar spaargeld daarvoor gebruiken.

Nu komt mijn hypotheektrucje, al door velen toegepast.

Om je huis te verduurzamen, kun je je hypotheek verhogen. Het idee daarvan is dat je die investering vanzelf terugverdient. Doordat je energierekening omlaag gaat, maar ook doordat een groener huis meer waard is. Er zijn zelfs speciale hypotheken met gunstige voorwaarden, die specifiek bedoeld zijn om je huis van te verduurzamen. Dat is een bedrag van maximaal €9.000 dat je kunt opnemen bovenop je bestaande hypotheek. Bij wet is geregeld dat je die €9.000 ook mag opnemen bovenop de waarde van je huis. Dus heb je al een hypotheek van 100% van de waarde van je huis? Ook dan mag je die €9.000 opnemen en gebruiken om mee te verduurzamen. Waarom? Omdat het nu eenmaal een slimme investering is. En omdat de overheid mensen graag aanmoedigt om minder energie te gebruiken. Let op: je moet die €9.000 wel echt uitgeven aan verduurzaming.

Verduurzamen? Het kan nog gunstiger

Deze €9.000 euro extra lenen kost je zo’n €50 per maand aan rente en aflossing. Dat is berekend met de huidige lage rente en terugbetaling binnen 15 jaar. Kies je voor een andere vorm of voorwaarden, kan dat bedrag anders zijn. Als je alleen al zonnepanelen legt, is de kans groot dat je dit direct terugverdient in lagere energiekosten. 

Maar het kan nog wat gunstiger: als je je hypotheek oversluit, ruil je als het ware je oude hypotheekrente in voor een actuele en waarschijnlijk lagere rente. Daardoor kunnen je maandlasten flink dalen. Je betaalt tenslotte minder rente. Je kunt – als je hier toch mee bezig bent – die €9.000 om te verduurzamen extra opnemen, vaak zonder dat je maandlasten stijgen. Wat zeg ik? Ze kunnen zelfs dalen. 

Ingewikkeld? Valt mee, hoor.

Even een voorbeeld

Ik leg het uit aan de hand van een bericht van een volger, Welmoed. Zij en haar man hebben hun hypotheek overgesloten en gaan daardoor van 4,1% rente naar 1,8%. Ze hebben meteen het hypotheekbedrag verhoogd, om hun huis mee te verduurzamen. Ondanks dat ze meer lenen, betalen ze zoveel minder rente, dat hun maandlasten flink naar beneden gaan. En door het verduurzamen van hun huis, hun energierekening ook.

Geweldig!

Let op: bij het oversluiten van je hypotheek betaal je een boete. Je breekt namelijk het contract met je bank open, waardoor zij rente mislopen. In heel wat gevallen is het door de lage rente alsnog voordelig om dat te doen. Je kunt de boete in veel gevallen meefinancieren in je hypotheek. (let op: de betaalde hypotheekrente over die boete is niet aftrekbaar.)

Kortom: ga eens met je hypotheekadviseur praten. Het kan best mogelijk zijn om je huis te verduurzamen (hallo lagere energierekening) zonder dat je maandlasten omhoog gaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop