verhuizen verbouwen goedkoper

Verhuizen of verbouwen: wat is nu goedkoper?

Verhuizen is lastig én duur op deze gekke woningmarkt. Verbouwen is een populair alternatief, maar ook niet goedkoop. Wat is nu de meest voordelige optie?

We horen het vaak de laatste tijd: mensen die graag willen verhuizen maar er niet tussenkomen op deze overspannen woningmarkt. Na tig bezichtigingen en na meerdere keren flink te zijn overboden, gaan ze toch weer eens rond de tafel met elkaar of zichzelf. Is dit het allemaal wel waard? Kunnen we ons huidige huis niet zodanig verbouwen dat het een droomhuis wordt?

We zijn de laatste jaren flink aan het verbouwen geslagen in Nederland. Waar we in 2014 met zijn allen nog ‘maar’ 2,9 miljard euro uitgaven aan verbouwingen, was dat in 2018 al 3 miljard meer. En die groei zet nog altijd door. 
Bron: het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)

Maar wat is nu goedkoper? Verbouwen of verhuizen?

Voor het antwoord op die vraag kloppen we aan bij hypotheekadviseur Edwin van Weenen van De Hypotheker in Capelle aan den IJssel. Hij ziet de verbouw-trend ook in zijn spreekkamer terug: “Veel mensen raken gedemotiveerd door de huidige woningmarkt en gaan toch maar kijken of ze hun huidige huis kunnen aanpassen naar de wensen die ze hebben. Vaak betekent dat een aanbouw om meer ruimte te creëren.”

Soms kan je hypotheek oversluiten heel voordelig zijn. Lees hier daar meer over.

Hoeveel een verhuizing of verbouwing exact kost, hangt natuurlijk helemaal af van je plannen. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat verhuizen duurder is, aldus Edwin. Dat komt vooral door de volgende kosten: 

Taxatiekosten
Edwin: “Je moet bij een verhuizing meestal de oude én de nieuwe woning laten taxeren. Dat levert een rekening op die zo’n €750 hoger is dan bij een verbouwing.”

Dubbele maandlasten
“Verhuizen zonder dubbele maandlasten is bijna onmogelijk. Wanneer je twee hypotheken tegelijk betaalt, lopen de kosten snel op.”

Overdrachtsbelasting
“De meeste mensen moeten bij de aankoop van een huis overdrachtsbelasting betalen. Starters zijn daar nu van vrijgesteld. De overdrachtsbelasting is 2% wanneer je een huis voor jezelf koopt. Met de hoge huizenprijzen is dat al snel een flink bedrag.”

Advies- en bemiddelingskosten
“Ook deze zijn gemiddeld €750 hoger dan bij een extra hypotheek voor een verbouwing. Omdat je bij een verhuizing altijd een nieuwe hypotheek krijgt, vereist dat wat meer werk van de adviseur.”

Notariskosten
“Ook deze liggen zo’n €750 hoger bij een verhuizing dan bij een verbouwing. Bij de aankoop van een nieuw huis moet er namelijk een hypothecaire leveringsakte opgemaakt worden bij de notaris. Dat is bij een verbouwing doorgaans niet nodig.”

Toch heeft verhuizen ook één groot voordeel boven verbouwen. Namelijk dat je boetevrij van je huidige contract met je hypotheekverstrekker af kan, legt Edwin uit. “Als je nu bijvoorbeeld nog 4% rente betaalt, kun je over naar die actuele, veel lagere rente. Zo gebeurt het wel eens dat mensen verhuizen naar een groter en duurder huis met een hogere hypotheek, maar door de lage rente wel lagere maandlasten krijgen. Dat zijn voor mij als adviseur erg leuke mededelingen kan ik je vertellen.”

Meteen checken

Wel die lage rente maar niet verhuizen? Dat kan ook: “Als je een tweede hypotheek aangaat voor de verbouwing, kun je meteen je bestaande hypotheek laten checken. Past die nog wel? Kan het voordeliger? Je kunt ervoor kiezen om meteen je hele hypotheek over te sluiten. De kosten voor je verbouwing kun je dan meteen meenemen, op voorwaarde dat het totaal geleende bedrag nog past bij de waarde van je huis en bij je inkomen.” Je betaalt bij oversluiten wel een boete. “Hoe hoog die is hangt af van hoelang je rentecontract nog loopt en hoeveel verlies je hypotheekverstrekker maakt wanneer je je rentecontract opzegt,” aldus Edwin. “In veel gevallen kun je die boete meefinancieren.”

Verhuizen of verbouwen? Het verschilt natuurlijk per geval wat goedkoper is. Laat niet alleen je emoties en de huizenmarkt meewegen in die beslissing. Laat ook zeker de hypotheekadviseur meekijken zodat je het – wat je ook kiest – zo gunstig mogelijk kunt regelen.

Je verbouwing financieren kan op allerlei manieren. Hier lees je daar meer over.

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. De inhoud is 100% PorteRenee.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!
Post tags: