koophuis woonlasten

Koophuis? Zó kunnen je woonlasten flink naar beneden

Goedkoper wonen, maar toch in hetzelfde huis blijven. Dat kan. We geven je vijf manieren om je woonlasten bij een koophuis te verlagen.

Wanneer mensen besparen doen ze dat vaak op boodschappen, op leuke dingen doen en op horeca. Dat is (op zich) makkelijk om te doen, maar ook op je woonlasten kun je vaak flink besparen. Já, natuurlijk door goedkoper te gaan wonen. Al is dat in deze tijden nog niet zo makkelijk. Maar er is nog een manier. Wanneer je een koophuis hebt, kun je vaak best wat doen aan je maandlasten. De lage rente nu en de toegenomen waarde van huizen, bieden kansen. Je moet alleen wel even weten wat de mogelijkheden zijn en waar je recht op kunt hebben. Lees je mee?

Wist je dat je recht kunt hebben op renteverlaging wanneer de waarde van je huis flink gestegen is? Of wanneer je gedurende de tijd flink hebt afgelost? Dit betekent namelijk dat de bank minder risico loopt. Als jij je rekeningen niet meer betaalt, is de kans dat de bank zijn geld niet terug krijgt niet zo groot. Want de waarde van je huis is flink hoger dan de hypotheek. Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG, kan je in dat geval recht hebben op renteverlaging. Dat is een kwestie van een brief schrijven en aangeven dat je denkt daar recht op te hebben. Dit gegeven wordt schuld-marktwaardeverhouding genoemd. Moeilijk woord, maar zo ingewikkeld is het ook weer niet. Informeer eens bij je hypotheekverstrekker met welke percentage-schalen zij werken. Stel dat jij voordat de huizenprijzen flink stegen nog 90% van de waarde als hypotheek had. Dan is dat nu misschien wel 80% of 70% en dan kan die rente dus omlaag. Je moet dit bewijzen aan de hand van een WOZ-beschikking van je gemeente of een taxatie.

Geen zin in die hoge boete bij het oversluiten van je hypotheek? Dan kan rentemiddeling een optie zijn. Dit betekent dat je niet de actuele lage rente krijgt, maar dat de bank ongeveer het gemiddelde neemt van jouw rente op je hypotheek en de actuele rente. Je betaalt dan niet in één klap een boete, maar dat bedrag wordt in de vorm van een renteopslag uitgesmeerd over de looptijd van je hypotheek. Informeer eens bij de partij waar jouw hypotheek loopt, of dit een optie is.

Je hypotheek oversluiten. Hier heb je vast al eens van gehoord. Wanneer je je hypotheek oversluit, ga je een nieuw rentecontract aan. Dat betekent dat je je oude contract met je hypotheekverstrekker openbreekt en een nieuwe aangaat tegen een lagere rente. Daar is de bank natuurlijk niet blij mee. Ze lopen namelijk rente mis, dus je krijgt in veel gevallen een boete. Hoe hoog die is, hangt af van hoeveel rente de bank misloopt door deze move van jou. Niet meteen schrikken van die boete. De hypotheekadviseur kan precies uitrekenen of het alsnog voordelig is. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld van een rente van 4%, die je nu hebt, terug naar 2%. Dat scheelt aardig in hoeveel rente je betaalt. Denk je dat dit misschien interessant voor je kan zijn? Op de site van De Hypotheker kun je berekenen wat ongeveer je boete zou zijn. En ga vooral eens een vrijblijvend gesprek aan bij een adviseur.

LEES OOK: 10 x besparen op je woonlasten in een huurhuis

Ook door extra af te lossen, kun je natuurlijk je maandlasten verlagen. Zo brachten wij ooit onze maandlasten terug naar nog geen €300 per maand, omdat we zo fanatiek afgelost hadden. Dat is alweer een paar jaar en een aantal huizen geleden, dus zulke lage lasten hebben we niet meer. Maar kijk eens naar de optie van extra aflossen en wat dat jou zou opleveren. Als je precies wilt weten wat een extra aflossing je oplevert, kun je dat bij je bank of hypotheekverstrekker navragen.

Vaak heb je bij je hypotheek ooit een verplichte overlijdensrisico moeten afsluiten. Maar dat kan ook een andere verzekering zijn. Die tarieven zijn de laatste jaren flink gedaald. Kijk eens of je deze verzekering over kunt sluiten naar een goedkopere partij. Ook op deze manier kun je je maandlasten verlagen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.