Hypotheek oversluiten: “Wij gingen van €860 naar €510 per maand”

Jeffrey Gleijm (34) gaat tegenwoordig wel erg vaak met zijn gezin op vakantie. Dankzij het oversluiten van zijn hypotheek, wist hij zijn maandlasten namelijk met 350 te verlagen. 

“Met het oversluiten van onze hypotheek hoopte ik €100 per maand te kunnen besparen. In het meest positieve geval misschien €150. Daar was ik hartstikke blij mee geweest. Geld is belangrijk bij ons thuis. Dat is niet zomaar. Zowel mijn vrouw als ik komen niet uit rijke gezinnen. We hebben onze ouders iedere maand geld bij elkaar zien sprokkelen om de rekeningen te kunnen betalen. Later hoopte ik een rijker leven te leven. Mijn plan was uitgebreid te studeren, dan over de hele wereld te reizen en werkervaring op te doen. Maar het leven loopt soms anders dan gepland. Ik was 23 jaar en mijn vriendin – nu vrouw – net 20 toen ze zwanger raakte. Ik wist dat dit een cruciaal moment was. Hoe ik hiermee om zou gaan, zou veel bepalen voor de toekomst. Ik maakte razendsnel mijn studie af, zocht een baan en ging keihard werken. Dat reizen was van de baan. Een man moet doen, wat hij moet doen. 

Toen onze dochter geboren werd, was ik meteen tot over mijn oren verliefd op haar. Er was een klein mensje bij gekomen waar ik me ongelofelijk verantwoordelijk voor voelde. Op allerlei manieren, maar ook financieel. Mijn vrouw wilde graag thuis blijven bij onze dochter. Dat bespaarde ons ook de kosten van opvang. Dus moesten we met het hele gezin redden van de net €1700 netto per maand die ik verdiende. Ik hield iedere dag precies bij wat er binnenkwam en wat er uitging. Iedere cent schreef ik op. Ook begon ik met budgetteren. Ik stelde een budget voor boodschappen, voor kleding, voor eventueel nog leuke dingen. Voor kosten die we aan zagen komen, spaarde ik vooraf. Bijvoorbeeld voor spullen voor onze baby. Of als we een verjaardag hadden, waarvoor een cadeau gekocht moest worden. 

In die tijd konden we een huisje kopen in Voorburg. Het kostte ons €130.000. Ik kon het net aan betalen. We verhuisden naar onze nieuwe portiekwoning met twee verdiepingen. Onze dochter kreeg een eigen kamer. Iedere avond wanneer zij op bed lag, hield ik mijn Excel-bestandje bij. Ik werkte hard en ging meer verdienen. De geldzorgen werden minder. We kregen na jaren zuinig leven wat meer ruimte. Toen we onze zoon kregen, groeiden we uit ons huisje. Verhuizen vonden we te duur. Dus besloten we een extra slaapkamer te creëren. Die verbouwing zou €20.000 kosten. Ik klopte aan bij de bank, maar die wilde ons het geld niet lenen. Het was kredietcrisis en ons huis was flink minder waard geworden. We stonden al onder water en verder dan dat wilde de bank niet gaan. Ik was gefrustreerd, want kon de lasten prima dragen. Maar oke, regels zijn regels. Dus dan maar sparen. Met hard werken en op onze uitgaven letten, wisten we €12.000 bij elkaar te krijgen. De laatste €8.000 die ik nodig had, leende ik bij een leenmaatschappij. Helaas wel voor de hoofdprijs. Het was niet hoe ik het wilde, maar het kon niet anders. 

Gedurende de jaren zakte de hypotheekrente steeds verder. Ik baalde van de 5,1% die ik nog altijd betaalde. Ik las online over de mogelijk van oversluiten van je hypotheek. Toen heb ik De Hypotheker uit laten rekenen hoe hoog mijn boete zou zijn als ik dat deed. We kwamen uit op €5.000 á €6.000.

Voor mij was dat een flinke klap geld. Ik vroeg mijn neef, die accountant is, om advies. Hij zei: ‘Wacht nog maar even. Ik verwacht dat de rente nog verder gaat zakken.’ Hij had gelijk. Twee jaar later, toen mijn rentevaste periode afliep, kon De Hypotheker voor me oversluiten naar 1,9% voor 20 jaar vast. Super, natuurlijk. Ik wist: dit gaat onze maandlasten flink naar beneden brengen. Ik besloot de vorm van mijn hypotheek meteen ook te veranderen. Van een spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek. Ook kon ik de lening voor de uitbouw, nu meenemen in de hypotheek. De adviseur van De Hypotheker zette het allemaal voor ons op een rij. Hij vulde van alles in in zijn computer en kwam toen op onze nieuwe maandlasten uit. ‘Dan komen jullie na het oversluiten uit op een maandelijkse betaling van €510.” Mijn hart sloeg ervan over. Ik keek mijn vrouw aan en we lachten een klein lachje naar elkaar. Maar om de een of andere manier bleef ik heel nonchalant. ‘Fijn,’ antwoordde ik volgens mij. Nadat het gesprek voorbij was en we weer in de auto zaten, juichte ik pas. Yes, yes, yes! Ik kende onze financiële situatie door en door en wist dat dit een enorm verschil ging maken. We hadden het al zoveel beter dan in onze eerste jaren als gezin. Toch zou dit geld het nog makkelijker maken voor ons. Met een gevoel van euforie reden mijn vrouw en ik naar ons huis. Ons fijne huis, dat ons binnenkort nog maar €510 bruto per maand zou kosten.

Weten of je hypotheek oversluiten ook voor jou voordelig kan zijn? Vul de oversluittool van De Hypotheker in en ontdek het.

De eerste maand van lagere maandlasten, gingen we helemaal los. Voor de kinderen kochten we een Nintendo Switch. We boekten een reisje naar Duitsland. Mijn vrouw en ik zijn gek van voetbal, dus gaan we wedstrijden kijken van Schalke en Bochum. We wilden het even vieren. Nu zit de handrem er weer een beetje op, hoor. Al gunnen we onszelf tegenwoordig net wat vaker een leuk reisje of een mooie vakantie. Ik ben zo blij dat ik de stap naar de hypotheekadviseur heb gemaakt. We hadden geluk dat onze rentevaste periode net afliep, nu de rente zo laag staat. Ook als we een boete hadden moeten betalen, had ik oversluiten overwogen. Het is niet meer dan een rekensommetje. Is het het je waard om die boete te betalen om daarna jarenlang verzekerd te zijn van een extreem lage rente? Haal je de boete eruit? Bij ons zou dat binnen 1,5 jaar gelukt zijn. Mijn Excel-sheetje houd ik nog altijd iedere dag bij. Niet meer uit armoede, maar uit overvloed. Wat doen we met ons geld? Hoeveel gaan we sparen? Welke leuke dingen kunnen we doen? Ik hoop straks ook de studie van mijn kinderen te kunnen betalen. We hebben financieel ruimte gekregen. Dat voelt vrij. En dat gun ik iedereen. 

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. De inhoud is voor 100% van PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!