Hypotheek aflossen of beleggen? Wat levert het meeste op?

Je hypotheek aflossen. Net als ik zijn veel mensen die PorteRenee volgen, enthousiast. Maar kun je met dat geld niet beter beleggen? Levert dat niet meer geld op?

Je wilt je geld verstandig inzetten. Je hypotheek aflossen lijkt een goed idee, want dan heb je wat zekerheid. Je vertelt enthousiast aan vrienden over je plan en dan zeggen zij: met dat geld kun je veel beter beleggen. Dan slaat de twijfel toe: wat kun je nou het beste met dat geld doen?

Je vrienden hebben een punt, dat geef ik toe. De beurs doet het goed. Zeker als je een vrij lage hypotheekrente betaalt, zoals wij (1,8%) levert de beurs waarschijnlijk op de lange termijn meer rendement op. Voor mij persoonlijk is dat toch geen reden om het voortaan anders aan te pakken. Ik los mijn hypotheekschuld af (want ja, het is een schuld) omdat ik er niet van hou om schulden te hebben. Daar slaap ik minder lekker van. Het aflossen daarvan voelt als jezelf hiervan bevrijden. Je maandlasten gaan omlaag en ook fijn: het risico is zo ongeveer 0. Je weet vooraf precies wat je terug krijgt voor wat je investeert. Wij zijn hier al jaren fanatiek mee bezig. Het ontvangen van brieven van de bank is sinds het aflossen opeens weer leuk. Hoera! Na elke aflossing krijgen we een brief met de bevestiging daarvan en onze nieuwe, lagere maandlasten.

Lees ook: Deze maand gaan wij 4,5% van onze hypotheek aflossen

Niet iedereen staat er hetzelfde in. Sommige mensen gaan voor de keuze die (waarschijnlijk) het meeste financiële voordeel oplevert. Op zich niet gek, natuurlijk. Daarom deel ik een link van mijn collega-blogger Mr. Fob. Hij onderzocht in navolging van wat aflossen oplevert, nu ook wat beleggen gemiddeld oplevert. En dan is de vraag natuurlijk: Wat is het meest gunstig. Natuurlijk hangt het af van je persoonlijke situatie. De hoogte van je hypotheekrente, hoeveel geld je hebt, hoe oud je bent, hoe je (financiële) toekomst eruit ziet. Ga zo maar door. Toch is het de moeite om het stuk te lezen. En daarna eens na te denken over wat voor jou, verstandelijk én emotioneel, nu de beste keuze is.

Lees het stuk van Mr. FOB hier

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!