Hypotheek aflossen: ga ik dan extra belasting betalen?

Je hypotheek versneld aflossen: het is helemaal van nu. Maar als je straks hypotheekvrij bent, ga je dan niet veel meer belasting betalen? Een expert geeft uitsluitsel.

Het is een hardnekkig gerucht. Dat als je je hypotheek hebt afgelost, dat er dan ergens een meneer of mevrouw met een belastingaanslag uit de bosjes springt. Maar is dat wel zo? Edwin van Weenen, hypotheekadviseur bij De Hypotheker in Capelle aan den IJssel: “Het antwoord is ja én nee. Het is best complex.”

Meerdere boxen

Edwin legt het je stap voor stap uit en begint bij het begin: “In Nederland werkt de Belastingdienst met verschillende boxen. In box 1 valt je inkomen. Geld dat je hebt gespaard en opgebouwd hebt door te beleggen bijvoorbeeld, valt in box 3. Over het geld dat je aan vermogen hebt, wat dus in box 3 valt, betaal je vermogensbelasting.” Daar geldt een vrijstelling, die nu €50.000 per persoon is. Dus als je gezellig fiscaal partners met elkaar bent, hoef je over de eerste €100.000 geen vermogensbelasting te betalen. Edwin: “Maar je huis en het geld dat in je stenen zitten, zoals we dat noemen, valt in box 1. Je betaalt hier dus geen vermogensbelasting over, tenzij de woning niet je hoofdverblijf is.”

WOZ-waarde speelt mee

Daar stopt het verhaal niet. Je betaalt namelijk wel iets bij een grotendeels afgeloste hypotheek. Let goed op, het is best even een ingewikkeld verhaal: “De gemeente kent ieder koophuis een WOZ-waarde toe. Die ontvang je ieder jaar. Afhankelijk van de waarde van je woning, wordt een percentage van die WOZ-waarde opgeteld bij je inkomen. Dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. Des te hoger de WOZ-waarde, des te hoger het eigenwoningforfait. Over je inkomsten betaal je belasting en dus ook over dat deel van je WOZ-waarde dat bij je inkomen geteld wordt.” Maar, wacht, dit is nog niet het hele verhaal.

Op de website van De Hypotheker vind je een tabel waarin je kunt aflezen hoe hoog het eigenwoningforfait is bij welke WOZ-waarde.

Hypotheekrente aftrekken

De hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek mag je aftrekken. Die voer je op bij de belastingdienst en mag je afhalen van wat je verdient. Dus betaal je bijvoorbeeld €5.000  hypotheekrente per jaar en verdien je €50.000? Dan mag je die €5.000 van je inkomsten van €50.000 afhalen en betaal je dus nog maar over €45.000 belasting. Hoera!

Wat nu als je je hypotheek heel fanatiek gaat aflossen? Edwin: “Dan betaal je minder rente omdat je minder schuld hebt. Dat is fijn, maar het betekent ook dat je minder rente van je inkomsten mag aftrekken. Wanneer je amper nog hypotheek hebt, zullen je aftrekbare kosten lager zijn dan je woningforfait en dus zou je meer belasting moeten betalen. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Want als je wel nog schuld hebt en rente aftrekt, is die vaak hoger dan het eigenwoningforfait en hoef je dus niet te betalen. Daarom werd de Wet Hillen bedacht. Die bezorgde iedereen die weinig of geen hypotheek meer had, een extra aftrek. Die aftrek zorgde ervoor dat ook in dat geval je geen belasting op je huis hoefde te betalen. Het doel was om mensen te blijven stimuleren af te lossen. Maar omdat je woning aflossen tegenwoordig verplicht is en aanmoedigen dus niet meer nodig is, wordt die wet afgebouwd. In 2019 is de afbouw begonnen en die moet in totaal 30 jaar duren. Dus je hebt nog wel even de tijd om daar profijt van te hebben.”

Beetje schuld behouden?

Sommige mensen zeggen: daardoor wordt (versneld) aflossen minder aantrekkelijk. En dan is het slim om een deel hypotheekschuld te behouden. Edwin: “Als ik het uitreken is volledig aflossen van je hypotheek in bijna alle gevallen nog altijd voordeliger dan een stuk hypotheek behouden. Puur omdat geld lenen geld kost. De rente die je betaalt is in de meeste gevallen een hoger bedrag dan je aan belasting zou betalen bij volledig aflossen. Maar dit moet je echt per situatie bekijken. Hoe hoog is de rente? Hoe hoog is het inkomen? Dat speelt allemaal mee.”

Een voorbeeld

Stel dat je een huis met een WOZ-waarde van €300.000 volledig aflost, dan krijg je (na volledige afschaffing van de Wet Hillen) een bijtelling op je inkomen van €1.350. Daarover betaal je dus belasting. Stel dat je 37,1% belasting betaalt, kost dat je €500 per jaar aan belasting. Maar vooralsnog is dat in 2021 (vanwege het gedeeltelijke behoud van de Wet Hillen) nog maar €149 bijtelling op je inkomen. Dat levert je een belastingaanslag van €55 per jaar.

Edwin: “Versneld aflossen is in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren dus nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen. Maar zelfs wanneer deze in 2048 helemaal van tafel is, is hypotheekvrij door het leven gaan in de meeste gevallen nog altijd voordelig.”

Dit artikel is een samenwerking De Hypotheker. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!