Hypotheek aflossen? Dan wordt post van de bank leuk

Ik opende vandaag onze brievenbus en daar lagen ze. Twee brieven van de bank. Vroeger werd ik daar altijd bang van, nu we onze hypotheek aflossen word ik er juist blij van!

Onze bank is een beetje van de oude stempel. Ze sturen nog brieven. Bij iedere poep en scheet die ik regel, bevestigen zij dat ouderwets via de post. Grappig, eigenlijk. Ze vragen mij om alles online te doen en vervolgens reageren ze via een old school brief. Joh, ik vind het prima. Als ze maar communiceren. Als wij maar onze hypotheek aflossen. Ik schreef het vorige week al: wij gaan namelijk een flinke aflossing doen. Het plan was om 10.000 euro in één klap af te lossen, maar we hebben toch besloten het iets anders te doen. We houden van die 10.000 euro toch nog even 2500 euro achter de hand. Omdat ik mijn boek aan het schrijven ben, komt er veel minder geld binnen. Dus leek dat ons verstandig. Ja, dat leek het ons. Ach, wij doen ook maar wat, net als iedereen.

Lees ook: Deze maand gaan we 5,5% van onze hypotheek aflossen

Via internet gaf mijn man aan bij de bank dat we voornemens waren een beetje extra op onze hypotheek af te lossen. Ja, ik gebruik nu even de bank zijn woorden. Want om de een of andere reden is iedere bank gek van dure woorden. Woorden zoals ‘voornemens zijn.’ Dat hoor ik – buiten de bank – echt nooit meer iemand zeggen. Doen we ook niet moeilijk over. Als het maar geregeld wordt. Onze hypotheek bestaat uit twee leningdelen. Waarom? Omdat we voor dit huis al even een ander koophuis hadden en dus over dat bedrag niet meer recht hebben op 30 jaar hypotheekrenteaftrek maar 28 jaar en een paar maanden. Dus lossen we dat deel ook net even wat sneller af. Daarom kreeg ik dus vandaag ook twee brieven. Een bevestiging dat we 1900 euro af gaan lossen op leningdeel 1. En de ander was een bevestiging van de tweede aflossing, die van 5600 euro op leningdeel 2.

Lees ook: Ons plan: iedere maand 1000 euro aflossen

In de brief stond dat het geld op 2 juni van onze rekening af wordt geschreven. We weten inmiddels wel hoe het werkt, na zoveel aflossingen die deze voor gingen. Toch blijft het leuk. Mijn favoriete brief komt nog. Dat is de bevestiging van de afschrijving. Daar staat ook het nieuwe maandbedrag in. Soms zeggen mensen tegen me: dat aflossen schiet toch niet op. Voor elke 1.000 euro die wij aflossen, gaat er 3 euro zoveel van ons maandelijks hypotheekbedrag af. Dat demotiveert mensen. Wat is nou 3 euro? Dat is één Magnum op een zonnige dag in een dure strandtent. Vergeet niet: dat bedrag betaal je de rest van je gehele looptijd niet meer, iedere maand. Maar daar moet je het niet eens voor doen. Je moet het doen voor het vooruitzicht van een afgelost huis. Liever reken je uit hoe laag je vaste lasten zijn als je straks geen woonlasten meer hebt. Welke ruimte brengt dat in je leven? Misschien wil je minder gaan werken. Misschien heb je dan de ruimte om op je kleinkinderen te gaan passen. Of om meer bij je eigen kids te zijn. Of om gewoon lekker in een hangmatje te kijken hoe het gras groeit. Geld gaat altijd om meer dan geld. Het gaat om je hele leven. Daarvoor moet je aflossen. Met dat in gedachten.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!