Huis verbouwen: sparen of lenen?

Je wilt je huis verbouwen maar twijfelt: gaan we dit eigenhandig (deels) bij elkaar sparen? Of gaan we er geld voor lenen? We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.

Door Renée

Ons huis is zo mooi geworden. De verbouwing kostte een vermogen (au!), maar ik geniet elke dag van het resultaat. Ik heb op Instagram al uitgebreid gedeeld hoe de financiële kant hiervan in elkaar steekt. We betaalden een deel zelf en leenden een deel bij onze hypotheekverstrekker. Maar er zijn natuurlijk allerlei manieren om je verbouwing te financieren. Die zal ik met jullie delen, maar ook vertellen hoe wij kozen tussen zelf sparen en financieren.

4 manieren om je verbouwing te financieren

Sparen

Ja, ik begin hier toch maar mee. Ik ben groot fan van dingen eigenhandig bij elkaar sparen. Het geeft je een geweldig krachtig gevoel en je zit niet met verhoogde woonlasten waar je nog jaren op moet afbetalen. Maar, ik ben ook realistisch. Ik snap dat je een verbouwing van €50.000 niet zomaar even uit eigen zak betaalt. Je kunt overwegen om een deel te sparen. Kost het opknappen van je huis inderdaad €50.000, dan kun je een spaardoel stellen van €10.000. Dat scheelt echt een slok op een borrel op de lening die je ervoor afsluit.

Overwaarde opnemen

Dit is waar wij de verbouwing, naast wat spaargeld, van hebben betaald. Wij hadden gedurende de jaren flink afgelost en de waarde van onze woning was ook wat gestegen. Dat betekende dat we dik 1,5 ton overwaarde hadden. Een deel daarvan hebben we opgenomen voor onze verbouwing. Als je overwaarde hebt, kun je daar waarschijnlijk ook (deels) gebruik van maken. Al moet die hypotheek wel passen bij je inkomsten natuurlijk. Dat wordt getoetst. Als persoon die ooit flink in de schulden belandde door een huis dat minder waard was geworden in een crisis, vind ik een waarschuwing hier wel op zijn plek: ga nooit tot 100% financieren. Zeker nu de huizenprijzen hoog zijn. Het kan zomaar betekenen dat je over vijf jaar flink onder water staat, zoals dat wordt genoemd. Als je je huis dan onverhoopt moet of wilt verkopen, blijf je met een restschuld zitten. En dat is niet fijn.

Duurzaamheidslening

Ga je verduurzamen? Zonnepanelen, isoleren, dat soort dingen? Dan zou je kunnen kijken naar een duurzaamheidslening. De overheid heeft bepaald dat je niet meer mag nemen dan 100% van de actuele woningwaarde. Als je gaat verduurzamen, geldt daar een uitzondering op. Je mag dan 6% meer lenen om hieraan te besteden. Ga je je huis helemaal energieneutraal maken? Dan kun je zelfs €25.000 extra lenen hiervoor. Check ook eens of jouw eigen gemeente duurzaamheidsleningen verstrekt. Die hebben vaak gunstige voorwaarden.

Persoonlijke lening

sparen of lenen verbouwing huis

Zijn bovenstaande opties allemaal niet mogelijk voor jou? Dan kun je kijken naar een persoonlijke lening. De rente is door de lage rentestand nog redelijk betaalbaar. Wist je dat de rente over die lening gewoon aftrekbaar is wanneer je het geld gebruikt om je huis te verbeteren? Check bij een persoonlijke lening heel goed de voorwaarden en wees kritisch op de partij waarmee je in zee gaat. Zorg dat je weet waar je aan begint.

Sparen of lenen?

Tot slot: hoe kies je nu tussen zelf sparen of lenen? In veel gevallen zal een gehele verbouwing bij elkaar sparen geen optie zijn. Het bedrag is gewoon te groot. Dan is de keuze dus snel gemaakt. Heb je het geld wel cash? Dan nog kunnen er redenen zijn om te kiezen voor een lening. De rente is laag. Contant geld is belangrijk om in ieder geval deels aan te houden. Er kan een hoop gebeuren in je leven waar je het voor nodig kunt hebben. Sommige mensen kiezen er ook voor om met hun cash rendement proberen te maken. Ze gaan er bijvoorbeeld mee beleggen of investeren het op een andere manier. Omdat de rente nu zo extreem laag staat, is de kans dat je er op deze manier meer winst op maakt groot. Blijf wel nadenken. Investeringen leveren niet altijd op wat je hoopt of verwacht. Vergeet niet je gevoel ook mee te nemen in deze keuze. Ga je goed op een flinke spaarpot? Slaap je nog altijd prima met een iets hogere hypotheek? En hoe staat je eventuele partner daarin? Kies wat past én wat goed voelt. En hopelijk ben je straks net zo blij met je verbouwde huis als wij zijn.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!