Huis huren: Wat regelt je huurbaas en wat regel je zelf?

Klusjes aan je huurhuis betaalt je huurbaas. Toch? Niet altijd. Als huurder moet je ook een boel zelf doen. En betalen. Saskia legt uit hoe dat zit.

Ik heb zeven jaar in een studentenhuis gewoond. Vaak was er iets kapot. De stroom viel uit, geen warm water of de wasmachine liep vast. Dan belden we Toon de klusjesman. Hij kwam fixen wat kapot was. Daar hebben we nooit een extra rekening van gezien. Mijn huisbaas heb ik sowieso in al die tijd maar één keer gezien.

Dat was bij vriendinnen wel anders. Die kregen regelmatig een controle. En aan het eind van het jaar de afrekening van alle extra kosten. Groot verschil dus. Waar heb je recht op als huurder? En waarop niet?

Groot onderhoud versus dagelijks onderhoud

Eigenlijk is het simpel: je huurbaas is verantwoordelijk voor het groot onderhoud. En betaalt de kosten daarvan. Het dagelijks onderhoud komt voor je eigen rekening.

Is bijvoorbeeld de cv-ketel kapot, en moet die vervangen worden? Of is de buitenkant van het huis toe aan een nieuw likje verf? Dan kun je je huurbaas aan de mouw trekken. Maar wil je een binnenmuur in een leuk kleurtje verven of ben je toe aan een nieuwe wc-bril? Dat regel én betaal je zelf.

Maar goed, wat valt nu onder groot onderhoud en wat onder dagelijks onderhoud? We zetten wat voorbeelden op een rij. Hier vind je een compleet overzicht.

Dit regelt je huurbaas

  • Al het buitenschilderwerk komt voor de rekening van je huurbaas.
  • Werkt een slot, kraan of scharnier niet goed meer? Dan moet je huurbaas deze repareren of vervangen. Je moet wel zelf de beweegbare onderdelen onderhouden met olie of anti-kalk. En ervoor zorgen dat kranen niet bevriezen!
  • Je huurbaas controleert, repareert en vernieuwt technische installaties in je huis. Dus bijvoorbeeld de cv-ketel. Wel moet jij als huurder deze zelf schoonhouden en ontluchten/bijvullen.
  • Ook repareert of vervangt je huurbaas de schoorsteen, ventilatiekanalen en regenafvoeren.
  • Last van ongedierte? Het ligt er maar net aan om welke beestjes het gaat of je huurbaas wel of niet betaalt. Zo komen kakkerlakken, boktorren en houtwormen voor rekening van je baas. Maar wespen, vlooien en muizen niet.

Dit regel je zelf

  • Het schilderen en behangen van binnenmuren betaal je zelf. Ook de voorbereidingen, zoals de muren glad maken.
  • Kleine werkzaamheden betaalt je huurbaas nooit. Denk hierbij aan het vastzetten van dingen, zoals de deurbel, trapleuning en deurknop. En het vernieuwen van kleine dingetjes. Hier vallen bijvoorbeeld een nieuwe huissleutel, plafondrooster en kraanleertjes onder.  
  • Gaat er een ruit of ingebouwde spiegel kapot? Ook dat komt voor eigen rekening. Check gelijk even je woonverzekeringen en wat daar wel en niet gedekt is.

Goed onderhoud, halve rekening

Een huurhuis huur je. Het huis is niet van jou, maar zo behandel je het wel. Zorg ervoor dat je alles goed onderhoudt. Ook de tuin. Als huurder heb je namelijk herstelplicht. Dit houdt in dat je kleine, dagelijkse reparaties zo snel mogelijk moet maken. Wacht je te lang? En ontstaat daardoor schade? Dan moet je alle kosten zelf betalen.

Bij een huurhuis ga je er dus niet vanuit dat je huurbaas alles wel fixt. Soms moet je zelf de handen uit de mouwen steken. Of je portemonnee trekken. Krijg je bijvoorbeeld last van een muizenplaag omdat je overal eten laat rondslingeren? Dan kun je niet klakkeloos rekenen op de portemonnee van je huurbaas.

Onder kleine reparaties en het dagelijks onderhoud valt van alles. Van het ontstoppen van het riool tot aan het boenen van het kozijn. Wel moet je er zelf goed bij kunnen. Is dat niet het geval? Dan moet je huurbaas alsnog betalen. Dit geldt ook als de kosten (te) hoog lopen, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf moet inhuren.

Wat als je huurbaas niks doet?

Maar ook jij als huurder hebt rechten. Je huis moet goed bewoonbaar zijn. Slecht onderhoud meld je daarom gelijk bij je huurbaas. Als huurder heb je meldplicht. Handig om dit schriftelijk te doen, zo heb je zwart op wit bewijs.

Zijn er gebreken, maar zeg je daar niks over? En is er ondertussen meer schade ontstaan? Dan ben je misschien aansprakelijk. En moet je alles zelf betalen.  

Problemen meld je dus altijd. Zo weet je huurbaas dat er iets moet gebeuren. Wordt het probleem niet opgelost? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen om te vragen of je huur verlaagd kan worden. Dit doet de Huurcommissie alleen als er sprake is van een ernstig gebrek aan onderhoud. In het Gebrekenboek kun je zien wat dit is.

Wat regel je zelf en wat regelt je huurbaas? Klein, dagelijks onderhoud komt voor jouw rekening. En het grote werk betaalt je huurbaas. Check gelijk even wat er in je contract staat. En of dit in lijn is met alle wetten en regels.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.