Hopen op de loterij? Zo zorg je zelf voor die smak geld

Wie droomt er niet van het winnen van de loterij? De kans dat je door onweer wordt geraakt is groter. Dus moeten we zelf maar zorgen voor een groot bedrag op de rekening. Renée vertelt hoe je dat aanpakt!

Eens in zoveel tijd hoor ik iemand er weer over: het winnen van de loterij.  Een vriendin vertelt over die droomreis die ze zo graag zou willen maken en zucht dat ze dan eerst de loterij moet winnen. Of mijn moeder fantaseert over een ander huis en zegt dat die PostcodeKanjer eerst eens moet vallen. Iedereen die me een beetje kent, weet hoe ik over de loterij denk. De kans dat je die wint, is kleiner dan geraakt worden door bliksem. En toch geven we massaal geld uit aan loterijen.

Bij de Staatsloterij schijn je nog de hoogste kans te hebben om iets te winnen. De kans op de hoofdprijs bij een maandelijkse trekking is daar 1 op 2,6 miljoen. De kans op een prijs hoger dan je eigen inleg, is iets meer dan 12 procent.  Bij de Nationale Postcode Loterij is je winkans het kleinst van alle grote loterijen, namelijk 1 op 7. De kans om met je buren de grote prijs in de PostcodeKanjer te winnen, was in 2014, 1 op 242.000.

Stel je eens voor dat je op een groot veld staat met 214.999 anderen. Er wordt één bal het veld op getrapt. Zou je dan denken dat je die bal gaat vangen? Of denk je: kansloos. Dat laatste waarschijnlijk. Toch denken we bij loterijen massaal dat we wel een goede kans maken. Of hebben we in ieder geval die hoop.

Loterij en gillen van geluk 

Wij spelen niet mee. Met niks. Dus als er in onze straat een prijs valt, zijn wij die losers die niets winnen. So be it. Ik zal er wel even flink chagrijnig om zijn, maar ik voel me nu ook al rijk. Dus geen klagen. Vooralsnog ben ik degene die € 15 per maand ‘verdient’ door niet mee te spelen. En dat al jaren lang. Stel, je speelt vanaf je 20e tot je 80e mee, dan kost je dat ruim € 10.000. Grappig dat mensen dan staan te gillen van geluk als ze op hun 80e een prijs van € 10.000 winnen. Terwijl ze die prijs ook hadden gewonnen als ze niet meespeelden, door wat ze bespaarden op hun loten.

Maar oké, laten we toch even fantaseren. Wat zou je doen als je zou winnen? Wat zou je met het geld doen? Een groter huis kopen misschien. Een dikke auto. En natuurlijk die vakantie naar Thailand, die altijd al op het lijstje stond. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen die een grote geldprijs winnen niet per se gelukkiger worden. Amerikaans onderzoek laat zien dat zeker in het begin, het vooral voor zorgen en onzekerheid zorgt. Bijvoorbeeld:

  • Iedereen wil wat van je. En als je met vrienden uit eten gaat, verwachten ze allemaal dat jij de rekening betaalt.
  • Het geld dat je verdient met je werk voelt nu als een druppel op de gloeiende plaat. Jij verdient € 2.000 per maand, terwijl er 2 miljoen op je bankrekening staat. Lijkt me weird.
  • Wat doe je met dat geld? Beleggen? Investeren? Ingewikkeld.
  • Je hebt vanaf nu iets te verliezen. Namelijk dat enorme geldbedrag. Ik zou er wakker van liggen, terwijl ik dat nu niet lig.
  • Hoe geef je je kinderen mee dat zo veel geld niet de norm is? Hoe geef je ze de waarde van geld mee als het er in overvloed is?
  • Aan wie laat je het na? Je kinderen? Goede doelen? Medelijden hebben met de rijken onder ons is wat overdreven. Maar zó rijk zijn, lijkt me knap lastig.

Geen loterij dus doe het lekker zelf

Kijk, hoop doet leven. Zeker voor mensen die denken dat een groot geldbedrag bij elkaar krijgen normaal gesproken voor hun niet haalbaar is, geeft de loterij hoop. Dat een deel van het geld ook nog naar het goede doel gaat, neemt het beetje schuldgevoel over meedoen weg. Maar wat nu als je ook rijk (genoeg) zou kunnen worden zonder een loterij te winnen? Gewoon door zelf iets te doen? Misschien heb je dan geen 25 miljoen op je bank, maar wat moet je met zo’n groot bedrag? Je kunt op die manier wellicht wel genoeg geld bij elkaar krijgen om de rest van je leven zorgeloos te werken. Persoonlijk word ik heel blij van alles waar ik zelf controle over heb. Dingen die ik zelf beïnvloed en die door mijn eigen inspanning lukken. Daarom spelen wij niet mee met de loterij, maar werken we elke maand zelf aan het vergroten van onze rijkdom. 

Hoe we dat doen? Nou zo:

  • We losten jarenlang elk jaar een lekker bedrag extra af op onze hypotheek. Inmiddels is dankzij dit plan het grootste deel van onze hypotheek afgelost. Hoera! Dit betekent lagere lasten en dus meer financiële vrijheid.
  • We sparen iedere maand een bedrag om onze buffer op peil te houden. Een volle buffer betekent: geen geldzorgen. Dat is fijn! Ook sparen we voor specifieke doelen zoals dat mooie, grote tuinhuis dat ik graag in onze achtertuin zou willen of een vrijstaand huis met dieren, op den duur.
  • We beleggen elke maand een vast bedrag. We hebben een vast bedrag ingesteld dat automatisch wordt afgeschreven en belegd bij Meesman indexbeleggen. Dat geld krijgt de tijd om de komende jaren te groeien. Ja, natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee. Zo kun je (een deel van) je inleg verliezen. Maar door goed gespreid te beleggen en door ook nog een lange beleggingshorizon te hebben (chique woord voor het geld voorlopig niet nodig hebben), beperk je het risico.
  • We gaan geen onnodige vaste lasten aan. We zouden nu al veel groter en duurder kunnen wonen en een hogere hypotheek kunnen nemen, maar doen dat niet. We proberen tevreden te zijn met wat we hebben en hoeven niet altijd meer en beter. Dat betekent dat je ook minder geld nodig hebt, waardoor er meer geld overblijft om bovenstaande dingen mee te doen.

Je kunt je toekomstige financiële situatie natuurlijk laten afhangen van of je de loterij wel of niet wint, maar je kunt het heft ook in eigen handen nemen. En inderdaad: waarschijnlijk ga je daar geen immens bedrag mee bij elkaar harken, zoals je in de loterij zou winnen. Maar ik vraag me af of 8,1 miljoen (hoofdprijs Staatsloterij) je uiteindelijk echt gelukkiger maakt. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!