Renée verbaast zich elke keer weer over hoeveel mensen uitgeven aan verzekeringen. Ze deelt welke verzekeringen zij heeft en welke ze vooral ook niet heeft.
Jaren geleden werkte ik nog als freelance journalist. Ik schreef met de blaren op mijn vingers voor tijdschriften als LINDA, Libelle en Flair. Fun fact: ik had zelfs ooit een rubriek in Panorama. Een van mijn vaste klussen was toen al een wekelijkse kasboekrubriek. Ik interviewde mensen over hun inkomsten en uitgaven. Ik ontving de bedragen van ze per mail en zocht naar opvallende bedragen. In 80% van de gevallen schrok ik me rot van het totale bedrag aan verzekeringen.
Zo ga je er failliet aan
Dat was niet een paar tientjes per maand, maar honderden euro’s per maand. En dan telde ik de verplichte zorgverzekering, die tegenwoordig al dik € 100 per maand kost, per persoon. Nee, het ging om allerlei andere soorten verzekeringen. Opstalverzekering, fietsverzekering, reisverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandsverzekering, autoverzekering, uitvaartverzekering, overlijdensrisicoverzekering. Sommige zijn absoluut een goed idee, naar mijn mening, maar sluit je alle verzekeringen af die er zijn, dan ga je daar failliet aan. Waar je je dan weer niet voor kunt verzekeren.
Mijn verzekeringen
Mijn lijstje aan verzekeringen is kort, namelijk:
- Autoverzekering (verplicht)
- Inboedelverzekering
- Opstalverzekering
- WA-verzekering
- Doorlopende reisverzekering
Dat is geen advies. Ik zeg niet: doe het ook zo. Ik deel alleen welke keuze wij hebben gemaakt. Welke verzekeringen jij hebt, hangt af van jouw situatie. Ga je amper op reis? Dan kies je er misschien voor om die doorlopende reisverzekering te skippen. Wat ook meetelt: hoeveel spaargeld heb je om tegenvallers op te vangen? En: welke risico’s voelen voor jou acceptabel en wat wil je graag verzekeren?
Meer bezit = meer verzekeren
Over het algemeen kun je wel zeggen: des te meer waardevols je hebt, des te meer verzekeringen je ‘nodig’ hebt. Nog een reden om je leven niet te verzwaren met allerlei materiële zaken. Ons huis staat vol met fijne, maar tweedehands en dus niet al te waardevolle spullen. En ook mijn auto is niet zo waardevol dat ik deze dik moet verzekeren. Dat geldt ook voor fietsen, telefoons en andere spullen.
Een buffer helpt
Ook hebben we een buffer om tegenvallers op te vangen. Daardoor kunnen we ervoor kiezen om alleen het risico te verzekeren dat we echt niet zelf kunnen dragen. Zo is verzekeren natuurlijk ooit ook bedoeld geweest. Om bijvoorbeeld je financieel in te dekken in het geval van grote rampspoed, zoals een afgebrand huis. We zijn met z’n allen gedurende de jaren steeds meer gaan verzekeren. Tot een punt dat je je kunt afvragen: overdrijven we niet? Moeten we niet terug naar de tekentafel en bedenken: wat zijn nu reële risico’s om af te dekken? En welke risico’s kan ik zelf dragen? Het leven komt nu eenmaal met bepaalde risico’s. Je kunt niet alle risico’s in het leven afdekken.
Besparen op verzekeringen?
Wil je besparen op je verzekeringen, doorloop dan vooral de volgende drie stappen:
Stap 1: Zet ALLE verzekeringen die je hebt lopen op een rij. Ook degene die je misschien per jaar betaalt en die niet direct tussen je afschrijvingen verschijnen. Zet ze onder elkaar op papier. En tel op wat dat je per jaar kost.
Stap 2: Zoek eerst eens naar dubbele dekkingen. Veel mensen betalen op twee verschillende plekken om dezelfde risico’s af te dekken. Zonde. Dat is al je eerste besparing.
Stap 3: Krijg kritisch welke verzekeringen je hebt lopen en wat ze dekken. Zitten daar risico’s tussen die bijzonder klein zijn en je zelf zou kunnen dragen? Bijvoorbeeld dat er iets op vakantie gebeurt, terwijl je eigenlijk nooit op vakantie gaat? Dan kun je nadenken of die verzekering voor jou nodig is.
Stap 4: Bel ook zeker eens met je adviseur, tussenpersoon of verzekeraar. Kunnen er bijvoorbeeld verzekeringen in een pakket ondergebracht worden om zo pakketkorting te krijgen? Of kan de hoogte van de dekking van sommige pakketten omlaag, bijvoorbeeld die voor sieraden in huis wanneer je die helemaal niet hebt?
Stap 5: Dubbelcheck meteen of je alle risico’s die je wel écht wilt verzekeren goed afgedekt hebt. Want besparen op verzekeringen is leuk, maar je wilt voorkomen dat je ooit in de problemen komt.