“Na mijn scheiding werd dat spenden van mij een probleem ”

Daphne (45) had altijd een gat in haar hand. Toen ze ging scheiden werd dat een probleem. Het lukte haar niet om geld over te houden. Terwijl ze toch best lekker verdient.

“Mijn relatie met geld is nu gelukkig goed, maar dat is niet altijd zo geweest. Ik heb lange tijd een gat in mijn hand gehad. Dat was niet echt een probleem toen ik nog getrouwd was, maar na mijn scheiding werd het een ander verhaal. Er viel een inkomen weg en ik moest een huis huren van €1.500 per maand. In die tijd moest ik ieder dubbeltje omdraaien. Daar heb ik wel slapeloze nachten van gehad. Het is echt verschrikkelijk om niet met je geld uit te komen.”

Hield je schulden over aan je scheiding?

“De afronding van mijn scheiding heeft een jaar geduurd en kostte veel geld. Na een jaar kon ons huis verkocht worden en kreeg ik een deel van de overwaarde: €140.000. Met dat geld kocht ik een huis. Mijn maandlasten daalde met €500, maar nog steeds kwam ik geld tekort.”

Je verdient goed. Hoe kwam het dan dat je steeds tekort kwam?

“Ik verdien inderdaad goed en dat was ook meteen het meest frustrerend. Waarom lukte het me niet om geld over te houden? Een vriendin van mij deed de opleiding tot budgetcoach en zij ging met mij om de tafel. Ik bracht al mijn uitgaven in kaart en daar schrok ik van. Iedere maand ging er €300 naar uitjes en met mijn creditcard betaalde ik een soortgelijk bedrag. Ik kocht te pas en te onpas kleding, cadeautjes en gaf belachelijke bedragen uit aan eten buiten de deur. Maar het echte inzicht kwam bij mij niet door het bijhouden van een kasboekje, maar doordat ik met potjes ging werken.”

Welke potjes heb je allemaal?

“Ik heb een potje voor de boodschappen, voor kleding, kapper en beauty en een potje overig van €600. Uit dat potje haal ik bijvoorbeeld geld voor cadeautjes, sporten, spullen in huis, een weekendje weg met vrienden en het kleedgeld voor mijn dochters. Als ik binnenkort naar de kapper moet, dan kijk ik wat er in dat potje zit en koop dan bijvoorbeeld minder kleding. Hetzelfde geldt voor een tripje met vriendinnen. Als een vriendin me vroeger vroeg of ik een weekendje mee naar Parijs wilde, zei ik meteen ja. Nu kijk ik of er geld in het potje zit. Het grote verschil met vroeger is dat ik nu vooruit plan. 

Aan welke dingen geef je nu minder geld uit dan vroeger?

“Vooral aan kleding geef ik minder uit. Als ik ’s avonds doodmoe op de bank zat, opende ik regelmatig de Zara-app en hop, mijn winkelmandje was weer gevuld. Allemaal leuke items hoor, maar mijn kledingkast puilt uit. Ik heb het helemaal niet nodig. Ik heb net een half jaar niets gekocht, behalve af en toe een tweedehands kledingstuk. Het scheelt me veel geld en het geeft me rust.”

Je zorgverzekering is best hoog. Kijk je daarnaar?

“Ik ben een enorme overstapper. Ieder jaar bel ik bijvoorbeeld met mijn televisie- en internetaanbieder. Dan zeg ik dat ik overstap en dan bieden ze me weer €20 korting. Het is veel gedoe, maar het loont. De zorgverzekering is nu hoog omdat mijn beide dochters in een beugeltraject zitten. Als dat klaar is, stap ik meteen over naar een goedkoper pakket.”

Zijn er nog wel eens verleidingen?

“Ik maak me wel wat zorgen om het post coronatijdperk. Het gaat nu heel goed, want er waren lange tijd geen reisjes mogelijk en ook de terrassen waren lange tijd gesloten. Ik moet wel waakzaam blijven. En ik kan natuurlijk ook met een vriendin in het park gaan zitten met een flesje wijn in plaats van een terras.”

Je spaart €300 per maand. Heb je een spaardoel?

“Ik heb nu in totaal €5.000 op mijn spaarrekening. Daar ben ik best trots op want het is als alleenstaande ouder toch echt moeilijker om te sparen dan wanneer je met een partner bent. Ik spaar in ieder geval door tot de spaarrekening de €10.000 aantikt. Dan kijk ik wat ik met het geld ga doen. Ik heb deels een aflossingsvrije hypotheek. Dus misschien ga ik wel extra aflossen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop