Hoeveel procent sparen? In 8 stappen naar een hoger spaarpercentage

Hoeveel procent spaar je van wat je maandelijks binnenkrijgt? Wat is gangbaar en hoe krijg je dat percentage omhoog? Ik leg het je allemaal uit.

Door Renée

Het Nibud adviseert om in ieder geval 10% van wat je iedere maand op je rekening gestort krijgt, te sparen. Lijkt me een nobel streven, wat voor veel mensen al best een uitdaging is. Om het even tastbaar te maken. Stel je hebt 1,5 inkomen met je gezin en verdient netto in totaal € 3.000 Dan zou je dus € 300 per maand opzij moeten zetten. Veel mensen die hier meelezen, draaien daar hun hand niet voor om. Voor anderen, die nog niet zo into sparen zijn, is het een eerste uitdaging. Als je nog niets wegzet, is dat het eerste doel om aan te tikken.

Misschien vind je het genoeg, 10%. En denk je: ik word er ook blij van om mijn geld te laten rollen. Prima. Lekker doen waar jij gelukkig van wordt. Misschien merk je dat er nog meer ruimte is om te sparen. Dan zou je het percentage van je inkomsten dat je spaart, wat op kunnen schroeven. Misschien is er een logische grens voor jou, die je wilt proberen te halen. Bijvoorbeeld dat je van dat 1,5 inkomen het inkomen uit die parttime baan opzijzet. Ja, ik neem nu meteen grote stappen. Het kan ook een bedrag zijn. Stel, er komt inderdaad € 3.000 netto binnen iedere maand. Hoe tof is het dan om daar € 600 van weg te kunnen zetten. Een mooi bedrag en een mooi percentage, namelijk 20%. Dit is niet voor iedereen haalbaar, dat snap ik heel goed. Je hoeft ook niet zulke grote stappen te zetten. Van 1% naar 2% is ook geweldig en een verdubbeling.

% sparen, procent sparen, percentage sparen, sparen, inkomen, porterenee, meer sparen

Bij ons begon het ook zo. Ik werd enthousiast van het steeds verder verhogen van ons spaarpercentage, terwijl we ook nog een leuk leven leiden. Ik ging speuren naar besparingen. Dingen die ons leven niet minder leuk maakten, maar wel geld scheelden. Een andere supermarkt, verzekeringen oversluiten. Dat werk. Toen bleef er nog wat meer geld over en ook dat ging naar de spaarrekening. Uiteindelijk ontstond een systeem waarbij ik van mijn inkomen alle rekeningen betaal en alle andere kosten die we voor onze kiezen krijgen. Wat mijn man iedere maand verdient gaat naar de spaarrekening, extra aflossingen op de hypotheek en naar de beurs. Dit werkt goed voor ons. Het is een duidelijke verdeling en allebei zijn we gemotiveerd om onze bijdrage te doen.

Waarom zou je zo’n groot percentage van je inkomen willen sparen? Misschien voel je nog niet helemaal wat hier zo tof aan is. Ik kan alleen vertellen waarom wij er zo enthousiast over zijn. Ten eerste: je merkt dat je van minder uitgeven niet minder gelukkig wordt. Dat lijkt me voor iedereen een nuttige realisatie. Daarnaast vullen onze spaarrekening en beleggingsrekening zich rap. Dat zorgt niet alleen voor een appeltje voor de dorst, maar ook voor veel vrijheid in ons leven. Zo zei ik afgelopen week na veel twijfelen toch nog nee op een vaste klus. Omdat andere, minder lucratieve dingen, me gelukkiger zullen maken. Die vrijheid geeft geld je. Je kunt het geld uiteindelijk natuurlijk ook gebruiken voor iets waar je blij van wordt. Een huis, vervroegd pensioen, minder werken, een wereldreis.

Stel dat je nu denkt: dat wil ik ook. Hoe werk je dan toe naar een hoger percentage van je inkomsten sparen? Nou, door deze 8 stappen te volgen:

  1. Bereken precies wat erin komt en eruit gaat. Daar moet je echt inzicht in hebben om hiermee aan de slag te gaan.
  2. Hoeveel spaar je nu al? Op welk percentage zit je eigenlijk al? Als je niet spaart, is dat makkelijk rekenen, natuurlijk. Dan start je op 0%.
  3. Stel jezelf een eerste doel. Afhankelijk van hoe het nu gaat, kun je kiezen voor iets tussen 1% en 10%Doe dat eens een maand en zie hoe het gaat. Gaat het de maand erna nog goed? Dan is het tijd om je ambities wat groter te maken.
  4. Pak je overzicht van inkomsten en uitgaven er eens bij. Waar kun je nog op besparen? Doe eerst eens de besparingen die nog geen impact op je leven hebben. Die simpel door te voeren zijn. Zoals overstappen van energieleverancier. Al die kleine dingen bij elkaar kunnen flink schelen.
  5. Kijk kritisch naar je uitgaven. Waar zit jouw geldlek? Koffie-to-go? Kleding? Dicht dat gat. Je hoeft er niet helemaal niks meer aan uit te geven, maar van elke dag koffie naar twee keer per week koffie, is al een flinke besparing.
  6. Stel jezelf nu een nieuw doel. Met je nieuwe financiële plaatje. Wat wordt je doel? Schrijf het spaarpercentage en het bijbehorende bedrag groot op een papier en hang het op de koelkast als reminder.
  7. Stick with it. Houd voor ogen waar je het voor doet. Meer vrijheid? Minder financiële onzekerheid? Een buffer opbouwen? Een wereldreis? Wat het ook is, denk er vaak aan, want dat doel houdt je op het rechte pad.
  8. Wees trots op jezelf. En trakteer jezelf die eerste maanden bij het behalen van je doel ergens op. Iets wat jou blij maakt. Dagje sauna, dagje uit met zus/vriend/vriendin/collega. Hou het leuk en dit gaat jou lukken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!