Hoeveel moet je nou sparen per maand?

Hoeveel je kunt sparen verschilt per persoon en per situatie. Van hoeveel je verdient, maar vooral van hoeveel je overhoudt elke maand. Met deze methodes weet je precies hoeveel je elke maand opzij kunt zetten.

Minimaal

Minimaal 10% van je netto inkomen sparen, dat adviseert Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) Hoeveel je per maand spaart, hangt in dat geval dus af van je inkomen. Stel er komt € 2.000 netto binnen. Hiervan spaar je bij de 10%-regel € 200 per maand. In een jaar tijd is dat € 2.400. 

Verdien je € 3.000, dan spaar je € 300. En wanneer je inkomen € 1.600 is, spaar je € 160. Enzovoorts. Je netto maandinkomen deel je door 10, dus dat is makkelijk uit te rekenen. Maar niet iedereen haalt die 10%. Of je wilt (en kan) graag meer sparen, dat kan natuurlijk ook.

Zo kan het ook

Gelukkig zijn er ook andere manieren om je spaarbedrag vast te stellen. We geven een paar tips.

Manier 1: vast bedrag per maand

Dit doe ik zelf. Ik zet elke maand een vast bedrag opzij. Zo begin je: zet je inkomsten en uitgaven op een rij. En kijk hoeveel er onder aan de streep overblijft. Kijk tussen je uitgaven waar en hoeveel je kunt schrappen. Misschien kan je boodschappenbudget omlaag. Of geef je (onbewust) veel geld uit aan kleding.

Stel je verdient € 1.800 netto. Daarvan gaat € 1.600 elke maand op. De € 200 die overblijft zou je kunnen sparen. Maar misschien kan er meer. Je schrapt bijvoorbeeld die dure koffietjes op het station. En besluit minder kleding te kopen. Dan lukt het je misschien wel om € 250 per maand te sparen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat alles op gaat. Je hele salaris is nodig om de kosten te dekken. Sparen lijkt dan misschien onmogelijk. Maar sparen met een klein bedrag is ook sparen. Waar het vaak misgaat, is dat we de lat te hoog leggen. Is die 10%-regel niet haalbaar voor jou? Kijk dan wat wel kan. Begin klein en kijk of dat lukt. Bijvoorbeeld met het 52-weken plan. Houd je geld over? Misschien dat je stapje voor stapje je spaarbedrag kunt verhogen, totdat je die 10% wél haalt.

Manier 2: de 50-30-20-budgetregel

Vind je het lastig om een vast bedrag per maand vast te stellen? Misschien dat de 50-30-20-regel iets voor jou is.

Zorg ervoor dat 50% van je inkomsten naar je vaste lasten gaat. Dus alles wat je sowieso moet betalen. Denk aan huur, boodschappen, energie, verzekeringen en je telefoonabonnement. Dan blijft er 50% over. Daarvan reserveer je 30% voor wat je maar wilt, zoals hobby’s, leuke dingen doen en kleding. Wat overblijft is 20%. En dat is je spaarbedrag.  

Je verdient bijvoorbeeld € 2.000. Daarvan gaat € 1.000 (50%) naar je vaste lasten. € 600 (30%) mag je vrij uitgeven. En € 400 (20%) zet je op je spaarrekening.

Niet iedereen komt uit met deze verdeelsleutel. Als je vaste lasten hoger zijn dan 50%, loop je al vast. Kies dan voor een andere verdeling.

Bijvoorbeeld zo: stel je verdient € 2.000, maar hiervan gaat € 1.500 op aan vaste lasten. Dat is 75%. Dan blijft er nog 25% over om te verdelen. Dat is € 500. Spreek met jezelf af dat je hier bijvoorbeeld minimaal € 100 van wilt sparen. Je spaart dan 5% van je inkomen.

De ene maand is duurder dan de andere. De 25% die ‘over’ is, zou je ook per maand kunnen verdelen. Je spaart bijvoorbeeld nu 5%. En de volgende maand 20%. Zo houd je je spaarbedrag flexibel.

Manier 3: vakantiegeld of 13e maand

Niet iedereen kan van 90% of 75% van zijn inkomen leven. Heb je die financiële ruimte niet, misschien dat je je vakantiegeld of 13e maand kunt reserveren. Veel mensen kijken uit naar dit bedrag. Rekenen er echt op. Om op vakantie te gaan. Of om een grote uitgave mee te betalen. Of geven het in één klap uit. Dit bedrag kun je ook reserveren voor je spaarpot. Zo hoef je niet na te denken over bedragen per maand. Maar ben je er in één keer vanaf!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’