Hoeveel heb jij nog over van wat je in je leven verdiende?

Hoeveel heb jij gedurende je leven verdiend? Hoeveel is daar nu nog van over? En hoeveel gaf je uit? Die som was voor mij een eyeopener.

Ik werk al sinds mijn 21e. Toen kreeg ik mijn eerste contract, voor een half jaar, bij De Telegraaf. Ik verving iemand die met zwangerschapsverlof ging. Er was een gesprekje met de HR-medewerker, die me mededeelde wat ik ging verdienen. Geen idee dat ik daar zelf ook nog iets over te zeggen had. Dus ik knikte, bedankte haar en belde meteen mijn moeder om het heugelijke nieuws te vertellen. ‘Ik heb een baaaaan!’ Man, man, wat voelde ik me rijk. Van een stagevergoeding van 250 euro per maand, naar zo’n 1600 euro netto. Ik hield aan alle kanten geld over, joh. Voor dat geld had ik al snel een bestemming, hoor. Reizen, nieuwe kleren, uiteten. Het waren mooie tijden waarin alles kon. Ik kan nu wel zeggen: had ik toen maar gespaard. Maar f*k it. Ik heb genoten!

sparen, besparen, porterenee, verdiend, verdienen, renee lamboo, spaargeld

Het ene jaar verdiende ik meer dan het andere. Wil je een gemiddelde horen? Ik kan het je niet zo even vertellen. Dan zou ik in mijn administratie moeten duiken. Omdat ik na dat half jaar in loondienst zzp’er werd, schommelden mijn inkomsten enorm. Van bijna niks tot duizenden euro’s per maand.
Soms was er meer werk, soms wat minder. Ik raakte zwanger, leefde daarna een paar maanden lekker in een coconnetje met mijn baby. Tja, dan komt er als freelancer ook geen geld binnen. (Al heb je als freelancer tegenwoordig recht op een beperkte uitkering vanuit de overheid. Daar lees je hier meer over. Maar dat terzijde).

We zijn met zijn allen enorm ingesteld op het uitgeven van onze inkomsten. Dat was ik ook. Wanneer ik meer verdiende, gaf ik meer uit. En andersom. Met geluk gaat er bij de meeste mensen iedere maand honderd euro naar de spaarrekening. Met een beetje pech nemen we die honderd euro halverwege de maand weer op voor boodschappen.

Fictief rekenvoorbeeld

Stel: je verdient gemiddeld gedurende je carrière 30.000 euro netto per jaar. Je bent inmiddels 50 jaar en werkt sinds je 25e. Dan heb je dus in totaal ontvangen: 750.000 euro. Het Nibud kwam onlangs met een boeiend onderzoek. Ze berekenden dat het percentage van ons inkomen dat we kwijt zijn aan vaste lasten, de laatste jaren is gestegen. Het Nibud heeft het over percentages tussen de 40 en 65%. Nu lijkt die 40% me prima acceptabel. Dan hou je na het betalen van de rekeningen, nog lekker wat geld over. 65% wordt alweer een stuk krapper. Maar laten we voor deze berekening uitgaan van 55%, wat het Nibud aanhoudt als gemiddelde percentage van je inkomen dat je gebruik voor je vaste lasten.

Dan ben je in je leven, van die € 750.000 die je verdient, dus € 412.500 kwijt aan vaste lasten. Tel daarbij op nog een percentage van 20% voor eten, drinken (ook een Nibud-getalen) Dan blijft er 25% van je inkomen over. En dat is in het geval van dit voorbeeld: € 187.500.

Dit geld zou je dus op je spaarrekening kunnen hebben staan. In beleggingen hebben zitten of (extra) afgelost hebben op je huis. Lekker bezig! Maar in werkelijkheid denk ik dat bijna niemand dat heeft. Van het inkomen dat we binnen krijgen gaat iedere maand bijna alles op. Living paycheck to paycheck, noemen ze dat in Amerika. Als je baas deze maand niet betaalt, heb je bijna meteen een probleem.

Reken het voor jezelf maar eens uit:

= Je inkomen sinds je bent gaan werken = A

= Het vermogen dat je hebt opgebouwd = B

(dus spaargeld, aflossingen op je huis, beleggingen, etc.)

De som is dan B ÷A = Dan heb je het deel van je geld dat je behouden hebt, en dus niet vervlogen is aan van alles en nog wat.

Schrik je van wat je nog over hebt van wat je in je leven verdiend hebt? Je bent niet de enige. Ik vond dit ook een confronterend sommetje. Het idee dat je zo hard werkt voor geld dat iedere maand helemaal opgaat: niet leuk. Je wilt iets opbouwen!

Maar mijn verhalen eindigen nooit somber. Je kunt hier vanaf vandaag verandering in gaan brengen. Er is een aantal wegen naar een mooier percentage.

Breng je kosten terug

Je vaste lasten (wanneer dat lukt). Vergelijk je verzekeringen, bijvoorbeeld via de fijne vergelijkers van PriceWise. Maar let ook op boodschappen, duur tanken langs de snelweg en al die onzinaankopen die we doen.

LEES OOK: Opruimen = sparen

Iedere maand

Zie sparen niet langer als een optie, maar als een uitgave die erbij hoort, iedere maand. Net zoals je je rekeningen moet betalen, moet je ook je spaarrekening betalen. Dus hup, meteen aan het begin van de maand een haalbaar bedrag overmaken en vanaf blijven. Meer spaartips vind je hier. Een vaste overboeking naar je spaarrekening werkt het beste!

Verhoog je inkomen

Hustle wat bij, zorg voor loonsverhoging, ga voor een beter betaalde (maar ook leuke!) baan. En pas je uitgavenpatroon daar niet aan aan. Wat je meer bent gaat verdienen, maak je iedere maand over naar je spaarrekening, los je extra af op je huis of beleg je.

Ik begrijp dat meer sparen niet voor iedereen haalbaar is. Als single in een duur huur appartement ben je waarschijnlijk allang blij wanneer de rekeningen zijn betaald. Maar ook dan kan 1% meer sparen, als je dat je leven lang doet, een flink verschil maken. Kleine beetjes maken uiteindelijk ook een vermogen!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop