Hoeveel geld heb je echt nodig?

Ter inspiratie volg ik veel andere blogs over financiën. Op één hiervan vond ik een vraag die me al een tijdje bezig houdt: Hoeveel heb je echt nodig? Naast een dak boven je hoofd.

Het is een simpele vraag, maar ik had ‘m mezelf tot voor kort nooit gesteld. En veel mensen niet, denk ik. Dit gaat niet om hoeveel je verdient of hoeveel je wilt sparen. Het gaat niet om hoe hoog je rekeningen zijn of hoe hoog je hypotheek is. Hoeveel heb je echt nodig? Die vraag gaat over wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Het woord ‘nodig’ kun je natuurlijk heel verschillend interpreteren. Je kunt zeggen: ik heb alleen eten, drinken en een dak boven mijn hoofd nodig. De die-hard-methode, noem ik die. Dat is niet de mijne. Ik kan wel heel verlicht en verheven doen, maar ik heb meer nodig om gelukkig te zijn. Ik heb ook nodig: de verwarming op 20 graden, een goed bed, een goed boek, af en toe een etentje. In de strikte zin van het woord misschien niet écht nodig. Voor mij persoonlijk wel.

Lees meer: Kunnen wij 64% van ons inkomen sparen?

Ik draaide de vraag eerst eens om voor mezelf. Wat heb ik niet nodig? Ik heb geen mooie en snelle auto nodig. Dat scheelt al een hoop. Ik heb geen nieuwe smartphone met duur abonnement nodig. Ook niet nodig: hapjes van de traiteur op zaterdagavond of spijkerbroeken van 150 euro. Wat ik niet nodig heb is alles voor de bühne. Ik woon in een dorp waar de bühne niet eens bestaat, denk ik. Scheelt een hoop geld, trouwens. Niemand doet hier alsof hij heel belangrijk is. Op het schoolplein stikt het van de moeders in joggingbroeken. Kinderen ook, trouwens. Ik hoef echt mijn beurs niet kapot te slaan op merkschoenen voor mijn kind. Niemand die het zal zijn. Helemaal prima.

Wat doet er nu wel toe voor mij? Om eerlijk te zijn, niet zoveel. Ik werk vanuit huis, meestal aan mijn keukentafel. Op mijn nieuwe laptop van nog geen 300 euro. (Serieus, gouden tip: een Chromebook. Scheelt je paar honderd euro, alleen omdat er geen Word en andere onnodige programma’s opstaan. Iedereen doet toch alles online, tegenwoordig. Maar dat terzijde.) Ik vind het belangrijk dat we af en toe wat leuks kunnen doen. Dat daar geld voor is. Een nachtje in een hotel, een dagje dierentuin, een spontane lunch wanneer we daar zin in hebben. Ik wil mijn kinderen af en toe kunnen verwennen met een pakketje met nieuw speelgoed. Niet omdat ze jarig zijn, maar gewoon omdat ik dat leuk vind. Oke, mijn man ook af en toe een pakketje, dan. Voor mezelf? Geef mij maar een paar uurtjes alleen in een koffietentje met mijn computer. In alle rust nadenken, plannen bedenken, het opzetten. Behalve het kopje thee dat ik erbij drink, is dat geen dure grap.

Lees meer: Meer verdienen, niet meer uitgeven

En nu in cijfers. Wat heb ik nodig? Getallen willen jullie natuurlijk horen. Ik denk zo’n 2200 euro netto per maand. Daar kan ik alle rekeningen van betalen en ook af en toe nog iets spontaans van doen. Ik vind dat ook genoeg. Er zijn volop mensen die minder verdienen dan wij en die – ook met twee kleine kinderen – daarvan rond moeten komen. Ik zou met gemak alles wat binnenkomt uit kunnen geven. Of ik er gelukkiger van zou worden? Ik ben ervan overtuigd van niet. Dit bedrag, die 2200 euro, houdt me alert. Er slipt geen geld door mijn vingers weg. En het houdt me tevreden met de extra dingen die we wel doen. Vier keer in de week uit eten (ja, ik deed dat ooit) wordt ook saai. Ik herinner me nog hoe ik met mijn ex op het horecaplein stond en we elkaar aankeken: ‘Waar moeten we nu weer gaan eten?’ We waren overal al zo vaak geweest. Ik ben benieuwd naar jullie antwoord op de vraag: ‘Wat heb ik nodig?’

Oh, en hieronder nog het linkje naar het artikel dat over deze vraag gaat. 

HUMO – Op je 40ste met pensioen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!