Hoeveel gas (en geld) bespaart een warmtekussen? We testen het!

Ze zijn helemaal hip: die mooie warmtekussens. Maar helpen ze je ook echt gas en dus geld te besparen? Renée test het.

Het wordt weer koud en dus schiet het gasverbruik bij de meeste mensen omhoog. Wist je dat gemiddeld 75% van het gas dat we in huis gebruiken, naar verwarming gaat? Best de moeite waard dus om daarop te besparen. Maar ik heb ook geen zin om in de kou te zitten. Dus ging ik een provisorisch experiment aan: hoeveel gas kon ik thuis besparen door de verwarming uit te zetten en mezelf ‘s avonds te verwarmen met een warmtekussen?

Warmtekussen voor kerst

Sinds vorig jaar heb ik een Stoov-kussen in huis. We vechten er thuis om. Zeker ‘s avonds op de bank, tijdens een film kijken. We zijn zo’n fan dat we voor Kerstmis vorig jaar al onze werknemers er ook een gaven. Maar om eerlijk te zijn, gebruikte ik het kussen als extra. Bovenop de verwarming. In dit experiment gaat de verwarming uit en het Stoov-kussen aan. Is het dan nog aangenaam? En hoeveel bespaart dat?

Hoeveel verbruik ik met de verwarming aan?

De eerste avond van ons experiment kijk ik een film op de bank, met de verwarming op twintig graden. Gewoon fijn. De volgende dag kan ik in de app van onze energieleverancier per uur zien hoeveel gas ik verbruikte in mijn bank-hang-uren tussen zeven en elf uur ’s avonds. In totaal was dat 0,97 kuub gas. Volgens de ANWB is de gemiddelde prijs voor gas ten tijde van het schrijven van dit artikel (november, 2023) € 1,33 per kuub.

Dat betekent dat een avondje met de verwarming aan op de bank op dit moment gemiddeld € 1,29 kost. Goed om hierbij te vermelden dat ik vloerverwarming heb, die over het algemeen zuiniger verwarmt dan reguliere radiatoren. En ook aspecten als de grootte van je huis, de temperatuur buiten en het energielabel van je huis spelen mee. Maar ik doe het met de omstandigheden zoals ze bij ons thuis zijn.

Hoeveel verbruik ik met een warmtekussen?

De volgende ochtend, bij zo goed als dezelfde buitentemperatuur, gaat de verwarming uit. En gebruik ik één warmtekussen om mezelf warm te houden. Ik laad het kussen van Stoov gedurende een uur op. Dit kost omgerekend, met een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,23 per KwH, maar één cent. Het kussen blijft de hele avond warm. Afhankelijk van welk Stoov-product je hebt en hoe warm je het zet, kan het variëren hoe lang het kussen warm blijft. Was het comfortabel? Jazeker. Het was heerlijk warm en die warmte zo lekker in mijn rug voelde heel relaxed.

Hoeveel bespaart het?

De eindsom is voor ons huis en onze situatie nu simpel.

De besparing per avond is: € 1,29 (kosten bij verwarmen op deze avond) – € 0,01 (kosten bij elektrisch verwarmd kussen) = € 1,28 per avond. Ik moet erbij zeggen dat het buiten zo’n tien graden was op de avonden dat wij dit experiment deden, dus nog niet echt koud. Ik kan me voorstellen dat de stookkosten nog wat oplopen, wanneer het écht winter wordt.

Het Stoov-kussen dat ik heb, is er vanaf € 89,95. Dat heb ik dus na zo’n zeventig avondjes op de bank terugverdiend. Laten we zeggen dat ik het kussen van oktober tot en met maart gebruik. Dat zijn zes maanden, waarbij je na iets meer dan twee maanden de Stoov gaat terugverdienen, dus pas echt gaat besparen op je energierekening. Werk je veel thuis? Dan kan het voordeel nog verder oplopen. Je zet de verwarming flink lager en verwarmt lokaal je werkplek met je Stoov-kussen. Dan heb je je investering nog sneller terug. Wij waren dus al fan en zijn na dit experiment nog meer fan geworden.

Dit artikel is een samenwerking met Stoov. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek