Hoeveel AOW krijg jij straks eigenlijk?

Voor de een is het nog ver weg, de ander is al aan het aftellen naar zijn of haar pensioen. Weet jij precies hoe hoog jouw AOW straks is?

Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar soms is het belangrijk om vast aan de toekomst te denken. Hoe zit je er (financieel) bij als je de AOW-leeftijd hebt bereikt? En vind je dat voldoende? Zo niet, dan is het nu de tijd om alvast de juiste stappen te zetten. Zodat je er later wel warmpjes bijzit en je die geraniums voor het raam kunt laten voor wat ze zijn (omdat je nog lekker aan het reizen bent bijvoorbeeld). Wist je dat AOW niet voor iedereen gelijk is? Hoeveel krijg jij straks eigenlijk?

Wat is AOW precies?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Het is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt heeft hier recht op. Er zijn wel uitzonderingen hoor. Als je wel in Nederland woont, maar in een ander land werkt bijvoorbeeld. Dat kun je hier checken.

Vanaf AOW-leeftijd krijg je elke maand een vast bedrag op je rekening. Net zolang tot je overlijdt. Maar… dit bedrag is niet voor iedereen gelijk. Het hangt af van je woonsituatie. Woon je alleen of met een partner? En heb je wel of geen volledige AOW opgebouwd. Hoe zit dat precies?

AOW opbouwen: wat is dat?

Woon of werk je in Nederland? Dan ben je verzekerd voor de AOW. Daar hoef je niks voor te doen.  Verzekerd zijn voor sociale verzekeringen gaat vanzelf. Het is dus niet zoiets als een autoverzekering of zorgverzekering afsluiten. Hoe kan het dan dat niet iedereen een volledige AOW krijgt?

Dat komt omdat je per jaar 2% AOW opbouwt. Dit begint 50 jaar voor je AOW-leeftijd. Dus krijg je vanaf 67 jaar AOW? Dan begint de opbouw op je 17e. Niet schrikken, ook hiervoor hoef je niks te doen. Het gaat vanzelf.

Bouw je 50 jaar elk jaar 2% op? Dan kom je uit op 100% AOW. Je bent volledig verzekerd en krijgt de volle mep. Maar je bouwt alleen AOW op als je in Nederland woont of werkt.

Dus woonde je van die 50 jaar 2 jaar in het buitenland? Dan loop je 4% mis. Je bent dan voor 96% verzekerd en krijgt dus 96% van het AOW bedrag. Ga je in het buitenland wonen of werken? Dan kun je je vrijwillig verzekeren. Je bouwt dan toch AOW op. Ook al woon je niet in Nederland.

Dit krijg je elke maand

Heb je 100% AOW opgebouwd? Dan krijg je een volledige AOW. Dit zijn de bedragen:

Je woont alleen

De AOW voor singles is €1.301,43 bruto per maand. Met loonheffingskorting (= korting zodat je minder belasting en premies betaalt) kom je uit op netto €1.226,60.

Daarnaast krijg je vakantiegeld. Elke maand dat je AOW krijgt, bouw je een maand vakantiegeld op. Dit is bruto €71,13 per maand.

Je bent samen

AOW’ers met partner krijgen per persoon een stuk minder. Zij krijgen ieder €889,70 bruto per maand. Omgerekend met loonheffingskorting is dit netto €838,55. Samen kom je dan uit op €1.677,10 netto per maand.

Ook dan krijg je vakantiegeld. Dit is €50,80 bruto per maand, per persoon. Het vakantiegeld komt bovenop je AOW.

En wanneer krijg je dan AOW?

De AOW-leeftijd is niet voor iedereen gelijk. Het hangt af van je geboortedatum, maar ook van de levensverwachting. Met andere woorden: hoe ouder we worden, hoe langer je door moet werken. Kijk maar:

In 2021 krijg je AOW als je 66 jaar en 4 maanden bent. Maar vanaf 2024 is dit 67 jaar. En na 2026? Dat weten we nog niet. De AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Verwachten ze dat we als Nederlanders gemiddeld nóg ouder worden? Dan kan de AOW-leeftijd zomaar nog verder verschuiven.

Wel of geen aanvullend pensioen nodig?

Op Mijn Pensioenoverzicht kun je zien hoeveel AOW je tot nu toe hebt opgebouwd. Ook zie je hier of en hoeveel aanvullend pensioen je opbouwt. En wat je straks je totale pensioenbedrag is.

Werk je in loondienst? Dan ga je er waarschijnlijk vanuit dat je pensioen opbouwt via je werkgever. Maar wist je dat er voor 1 op de 10 werknemers niks is geregeld? Check dat dus ook meteen even. Want daar wil je niet achter komen als het te laat is.

Ook als zelfstandige is het slim om zo vroeg mogelijk aan je pensioen te denken. Want die moet je helemaal zelf opbouwen.

Denk na of je AOW genoeg is om straks van rond te komen. Heb je meer inkomen nodig? Kun je dat met je aanvullend pensioen opvangen? Of is het nodig om een extra bedrag per maand opzij te zetten voor later? Een goed pensioen begint nu!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!