Hoe verduurzaam je een huurhuis? (om te besparen op je energierekening)

Jij wilt een duurzamer huis. Maar je woont in een huurwoning. Wat mag wel en wat niet om je huurhuis te verduurzamen? Wij zetten het op een rij.

Heb je een eigen huis? Die kun je zo duurzaam maken als je zelf wilt. Bij een huurhuis is dat anders. Het huis is en blijft eigendom van de verhuurder. Je mag dus niet zomaar de sloophamer erbij pakken en de boel eens lekker verbouwen. Toch zijn er manieren om je huurhuis te verduurzamen.

Niet op eigen houtje verbouwen

Bij verduurzamen denken we aan zonnepanelen, isoleren, dubbelglas en warmtepompen. Dat zijn grote maatregelen, die je als huurder niet op eigen houtje mag nemen. Je hebt toestemming nodig van je verhuurder. Wil je dat je huurbaas energiebesparende maatregelen neemt? Dan zal je in gesprek moeten. Je kunt ook een schriftelijk verzoek indienen. Hier vind je een bijvoorbeeld brief.  

Goed om te weten: de verhuurder mag de huur omhoog gooien, wanneer hij je huis energiezuiniger maakt.

Het kan zo zijn dat je huurbaas niet akkoord gaat. En niet wil investeren in allerlei aanpassingen. Hij is namelijk niet verplicht om je huurwoning te verduurzamen. In uiterst geval kun je naar de rechter stappen. De recht dwingt in sommige gevallen de verhuurder tot actie. 

Controleer het energielabel

Voor grote zaken, zoals isolatie en een warmtepomp, moet je dus bij de verhuurder zijn. Ga daarom eerst in gesprek. En kijk wat er mogelijk is. Vergeet niet de voordelen voor je huurbaas op te noemen, zoals een hogere huur en een beter energielabel.

Als huurder heb je recht op een energielabel. Hierop staat hoe energiezuinig de woning is. Een zuinig huurhuis krijgt een beter label: A+++ is het hoogst en G het laagst. Voordat je naar je verhuurder stapt met het verzoek tot energiebesparende maatregelen, is het wel zo handig om te weten hoe je ervoor staat. Bij een A+++-label is er niet veel meer te doen. Bij een G-label is er werk aan de winkel.

Maar duurzaamheid hangt niet alleen af van een label. Het gaat ook om je eigen gedrag. En daar heb je sowieso geen toestemming voor nodig. Hoe je omgaat met de verwarming, warm water en elektriciteit bepaal je helemaal zelf. Ook als je huurbaas geen grote maatregelen wil nemen, kun je je huurhuis verduurzamen door zelf in actie te komen.

Dit kun je zelf doen om je huurhuis te verduurzamen

1.      Koken op een elektrische kookplaat.

2.      Douchen met een waterbesparende douchekop (of korter douchen).

3.      Vervang gloeilampen door ledlampen.

4.      Hang dikke gordijnen op als extra isolatie.

5.      Plaats geen meubels voor de radiator (die houden warmte tegen).

6.      Check of de gordijnen niet voor de radiator hangen, ook dit houdt de warme lucht tegen.

7.      Verwarm alleen de ruimte die je gebruikt. Bijvoorbeeld met een elektrisch kacheltje. Zo hoeft de verwarming niet de hele dag aan.

8.      Houd deuren dicht om warmte vast te houden.

9.      Plaats radiatorfolie achter de verwarming. Zo gaat er geen warmte verloren via de buitenmuur.

10.  Speur alle gaten en kieren op en maak ze dicht. Bijvoorbeeld met een tochtstrip.

11.  Plaats zoveel mogelijk stekkers in een stekkerdoos, die je aan en uit kunt zetten. Zo voorkom je sluipverbruik van elektrische apparaten.

12.  Check de temperatuurinstelling van je warmwaterboiler en kijk of deze je lager kunt zetten.

13.  Draai wasjes op een lagere temperatuur en gebruik een wasrek in plaats van de droger

14.  Zet de verwarming een (paar) graadje(s) lager. Met een dikke trui en warme sokken houd je jezelf warm.

15.  Stel je thermostaat en cv-ketel in op de zomerstand. Zo bespaar je energie in de zomermaanden.

Zo zie je maar: duurzaam leven betekent niet alleen je halve huis verbouwen. Het gaat óók om ons gedrag. En dat heb je helemaal zelf in de hand, in wat voor huis je ook woont!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.