Uitgeven levert soms meer op dan besparen

Zuinig zijn is prima. Maar te zuinig kan je tegenhouden in je groei. Ik ontdekte dat uitgeven soms ook meer inkomen kan opleveren en leg uit hoe dat zit.

Door Renée

Ik zette deze maand een recordomzet om. Ik zag in mijn superhandige facturenprogramma onder de teller een bedrag staan dat me van mijn eigen sokken blies. My god! Dat had ik gewoon omgezet de afgelopen 30 dagen. Dat had ik jaren geleden niet durven dromen. Toen ik besloot dat ik een website over geldzaken zou beginnen, rekende ik eerder op financieel inleveren dan op meer inkomen en vooruitgang. Ik deed het ook niet om er rijk van te worden. Ik deed het om mezelf opnieuw uit te dagen en om weer de kick te voelen van iets van de grond af opbouwen.

Het ging eigenlijk vanaf dag één al goed. Ik werkte er keihard voor. Elke avond zat ik te tikken. Mijn man werd er soms gek van, maar steunde me. De website werd al snel opgepikt. En ik voelde: dit kan weleens succesvoller worden dan ik dacht.  Ik nam al het werk dat op me afkwam dankbaar aan. Het werd meer en meer. Ik werkte fulltime en dan tel ik de avonden niet eens mee. Ik vond ontspannen lastig worden. Ik voelde zo veel druk. “Doe je dit allemaal alleen?” vroeg een vriendin me in die tijd. Ik knikte trots. Vervolgens zei ze: “Je bent gek!” Ik zag dat ze het niet per se positief bedoelde.

uitgeven besparen

Ik voelde dat ik op een kruispunt stond. Die vriendin bevestigde dat met haar opmerking. Het was verzuipen of er hulp bij zoeken. Maar ja, hulp kost geld en ik was gewend dat mijn omzet (min een klein beetje kosten) alleen voor mij was. Alles is voor Bassie, zeg maar. Al deel ik dat ook met mijn Adriaan, hoor 🙂 Ik besloot er één iemand bij te zoeken om wat interviews van me over te nemen. Die ene persoon werden er al snel twee, en inmiddels zijn we met zijn zessen. Dat ging geleidelijk, natuurlijk. Eén voor één. Die geweldige mensen kosten geld. Ik betaal ze elke maand een keurig salaris. Maar inmiddels weet ik: doordat zij erbij zijn, kunnen we ook groeien, waardoor de omzet weer is gestegen. Dankzij die hulp kan ik me focussen op waar ik mezelf het meeste in onderscheid. Waar ik het beste in ben. Bijvoorbeeld dit soort verhalen tikken, elke dag van alles delen op Instagram en contact met partners. Zonder hen waren we nooit zo ver gekomen. Nooit!

Ik had lang het idee dat geld schaars was. Dat er maar een bepaalde hoeveelheid geld is en dat ik moest zorgen dat ik daar een goede portie van in handen zou krijgen. Dat had als gevolg dat ik niet durfde te investeren. Wanneer ik het geld uitgaf, voelde het alsof het weg was. Ik hield mijn geld liever krampachtig vast, terwijl je daar natuurlijk nooit groei mee realiseert. Pas toen ik in mezelf en in mijn bedrijf durfde te investeren, ging ik meer verdienen. Ik kreeg meer inkomen. Het idee dat er maar een beperkte hoeveelheid geld is, is onzin. Door te durven investeren (in tijd én geld) kun je er meer van krijgen. En daar doe je niemand mee tekort. 

Als ik de domeinnaam PorteRenee.nl niet had gekocht was ik dit bedrijf niet begonnen. Als ik geen geld had uitgegeven aan het bouwen van de website ook niet. En als ik altijd alles zelf was blijven doen, omdat ik geen geld wilde uitgeven aan personeel of zzp’ers, was PorteRenee.nl nooit een winstgevend en groeiend bedrijf geworden.  Natuurlijk vond ik het eng!  Maar ik ben nu zo blij dat ik het heb gedaan!

Dit verhaal gaat niet alleen op voor ondernemers, of voor mensen die als zzp’er werken. Het gaat ook om voor diegene die in loondienst werken of zelfs helemaal niet werken. Investeren gaat in mijn voorbeeld om het inhuren van personeel, maar wat dacht je van investeren in je eigen kennis? Ik hoorde laatst van een dame dat ze zichzelf door cursussen en video’s op YouTube had gespecialiseerd in Instagram-reclames. Ze werkte voorheen in een slagerij, maar runde nu fulltime haar eigen bedrijf. Ze had €2.000 geïnvesteerd en verdiende nu elke maand €2.500. Zo zie je maar hoe investeren meer inkomen kan genereren. Geweldig, toch? Maar investeren kan ook betekenen dat je geld uitgeeft en tijd terugkrijgt. Een goed voorbeeld is de afwasmachine. Als je altijd de afwas met de hand deed, zul je tijd winnen.  In die tijd kun jij je ontwikkelen, waardoor je meer waard wordt en meer inkomen kunt krijgen. Of je gaat gewoon even ontspannen met de voetjes omhoog. Vaak ook héél waardevol.

Hoe dan ook: durf te investeren! Dat roep ik (ongevraagd) tegen iedereen. Of je nu geld investeert in een gelikte website, of in een side hustle waarbij je dingen opkoopt en weer door verkoopt. Doe het. Wij hebben ook weleens de plank mis geslagen. Mijn man kocht eens online een gigavoorraad oorbellen voor mannen. De bijbehorende site is er nooit gekomen. Dag paar honderd euro. Ach ja, je moet ook ontdekken wat je niet wilt en kunt, toch? Dus weggegooid geld is het niet. Bovendien: hij heeft nu bijna elke dag een andere oorbel in.

Als je je financiële leven rooskleuriger wilt maken, kan besparen helpen. Natuurlijk! Ik doe het ook. Je kosten drukken om meer over te houden is één ding, maar investeren zodat je meer geld verdient is een andere manier om winst te behalen. En die mogelijkheden zijn vaak een stuk groter dan wat besparen je kan opleveren. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!