Hoe spaar je? Deze spaartips brachten ons naar €100.000

Hoe spaar je? Dat lijkt misschien een gekke vraag. Maar de manier waarop je spaart, bepaalt of je je spaardoelen haalt of niet. Dus delen Renée en Kasper de spaartips die hen naar een spaardoel van €100.000 brachten.

We delen in dit stuk de spaartips die ons naar een flink spaardoel van €100.000 brachten. Trouwe lezers weten dat we dat bedrag ooit bij elkaar spaarden. Het geld dat we toen bij elkaar spaarden, stopten we in onze koopwoning. Daardoor hadden we meteen al vrij lage woonlasten. Dat geeft veel vrijheid. Bijvoorbeeld om weer door te sparen. Om minder te kunnen werken, of lekker te reizen.

Die €100.000 vinden wij kicken. Dat is een gaaf bedrag. Ik weet dat veel mensen dat ook zo voelen. In eerste instantie denk je misschien: totaal onhaalbaar. Maar heb je twee goede inkomens binnen één huishouden, zijn je vaste lasten behapbaar en heb je je overige uitgaven onder controle? Dan kan het gewoon. Wel wil ik erbij zeggen dat ik snap dat dit bedrag niet voor iedereen haalbaar is. Maar weet je, het exacte bedrag doet er ook niet toe.

Maak het heerlijk ambitieus

Wat je bedrag ook is: word er vooral net zo enthousiast over. Dat is het allerbelangrijkste. Wat jouw bedrag ook is, ga ervoor. Laat je door dit verhaal niet ontmoedigen wanneer €100.000 voor jou totaal niet haalbaar is. Je eerste €5.000 is ook super awesome. Net als je eerste €1.000 of €10.000. Wat het ook is. Kies een doel dat voor jouw situatie heerlijk ambitieus is. Stel je voor dat je het bereikt. Hoe vet zou dat zijn? Hoe trots zou je op jezelf zijn?

Hoe sparen wij? Dat ga ik in dit stuk met spaartips beantwoorden. Onze manier is niet de enige juiste manier. Het is wel een manier die voor ons en waarschijnlijk voor veel anderen goed kan werken. Dus hierbij, onze spaarmethode in 4 concrete spaartips.

Spaartip 1: Super enthousiast zijn over je spaardoel

Wij vinden het echt tof dat we weer fanatiek aan het sparen zijn. Wij praten er graag over. Laatst had ik een financiële meevaller van €1.000. Ik belde meteen mijn man op en zei: ‘Ik krijg €1.000 op mijn rekening gestort. Drie keer raden wat ik daarmee ga doen?’ Hij gaf niet eens antwoord. Antwoordde alleen: ‘Top!’ Hij wist meteen dat ik het linea recta over zou maken naar onze spaarrekening. Wij hebben lol in sparen. En hoe krijgen we dat? We zien het als een uitdaging.

Iedere euro is er één die ons dichterbij ons doel brengt. Vergelijk het met iemand die een marathon wil lopen. Die vindt trainen niet altijd geweldig, maar is wel heel enthousiast over zijn uiteindelijk doel. Hij denkt aan het moment dat hij over de finish gaat. Yes! I did it. Dat gevoel is bij ons net zo over sparen. Enig nadeel in vergelijking met hardlopen: van sparen krijg je geen gespierde kont. Dat is wel jammer…

Spaartip 2: Een spaardocument maken

Ons document heette SPAARDOEL 100K (ja, met CAPS) en staat in de cloud zodat mijn man en ik er allebei in kunnen werken. Hierin werken we ons spaarbedrag bij, zodra er wat bijkomt of afgaat. Wanneer ik (bijvoorbeeld) €100 overmaak naar de spaarrekening, schrijf ik die er meteen bij in het documentje. En eigenlijk zonder uitzondering roep ik mijn man Kasper er dan bij: ‘Kijk, op hoeveel we nu staan.’ Tof. High Five. Lekker bezig!

Spaartip 3: Spaar een vast bedrag

Een vast bedrag automatisch sparen is onze winning methode. We rekenden uit wat er in totaal netto binnenkomt, en wat we elke maand aan uitgaven hebben. Ja, daar hoort ook een potje onvoorzien bij en een bedrag voor leuke dingen. Vervolgens keken we welk bedrag we dus elke maand kunnen sparen. Daarvoor stelden we een maandelijkse, automatische overboeking in. Dat bedrag wordt dus elke maand, zodra we inkomsten ontvangen, overgeschreven naar onze spaarrekening. Geen omkijken naar.

Het wordt zo ook wat meer een moetje. Je gaat het vanzelf zien als één van de rekeningen die je elke maand moet betalen. Alleen betaal je dit bedrag dan aan je eigen spaarrekening. Dat zijn de lekkerste betalingen, wat mij betreft.

Spaartip 4: Accepteer dat het niet altijd gaat zoals je wilt

Er zijn weleens maanden dat we niet sparen wat we zouden willen sparen. Of dat we geld op moeten nemen van de spaarrekening. We wonen in een jaren ‘30 woning die af en toe vraagt om een investering. Of er komt toch nog een rekening die we niet voorzien hadden. Natuurlijk, terugboeken is eigenlijk niet de bedoeling. Ik baal ook wanneer het gebeurt. Toch kies ik in dit soort situaties voor de positieve benadering: blij zijn dat we dat geld achter de hand hebben. Ik ben dan extra gemotiveerd om het zo snel mogelijk weer aan te vullen. En zo zijn we weer terug bij tip 1: superenthousiast zijn over je spaardoel.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!