Spaartip: kleuren helpt je langer en beter sparen

Kleuren kan je helpen om beter, sneller en meer geld te sparen. Dat is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. We leggen uit hoe je dat aanpakt.

door Sasja

Ben je toe aan een nieuwe auto of wil je graag een racefiets? Ga je trouwen of een mooie reis maken met je gezin? Dan moet je sparen, althans de meeste mensen. Een spaarplan helpt je om je doel te bereiken. Als je volgend jaar heerlijk op die mooie lounge set van €1000 in je tuin wil zitten, dan weet je dat je iedere maand zo’n €80 apart moet leggen. En mijn spaartip is: maak je je spaarplan visueel. Dan wordt sparen nog een stuk leuker. Echt!   

Psycholoog en schrijver Dan Ariely deed een aantal jaar geleden onderzoek in Kenia naar het spaargedrag van mensen. Het experiment duurde 24 weken en de deelnemers werden in drie groepen verdeeld. Eén groep kreeg iedere week een sms’je om ze aan het sparen te herinneren, een tweede groep kreeg een bonus als ze gespaard hadden en de laatste groep deelnemers kreeg een goudkleurige munt met daarop 24 vakjes. Deze munt hingen ze op een zichtbare plek in hun woning. Hadden ze die week gespaard? Dan mochten ze een kruisje in een van de vakjes zetten. Wat bleek? De deelnemers uit de ‘muntjes-groep’ hadden na afloop twee keer zoveel gespaard als de anderen. Die tastbare en zichtbare munt deed mensen er dus aan denken om meer te sparen. 

Ik wil in 2022 met mijn kinderen een mooie, verre reis maken. Daarvoor heb ik €5000 nodig. Anderhalf jaar gelden begon ik met sparen. Ik maakte bij Money You Go een potje ‘reis’ aan en iedere maand stort ik daar braaf €120 op. Als ik de app open zie ik dat er nu €2000 op die rekening staat. Yes! Maar zo’n online potje is en blijft toch wat statisch en alleen ik zie het bedrag. Sinds kort hangt bij daarom een spaartracker van Porterenee op de koelkast en sparen we samen. Dat motiveert enorm.

Je krijgt onderstaande toffe tekening gratis (en nog 2 andere exemplaren) wanneer je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan zo’n eens in de twee weken een leuke mail van ons vol spaarinspiratie én nog niet gepubliceerde artikelen.

We kozen voor de spaarboom met 50 blaadjes. Omdat we nog €3000 te gaan hebben staat ieder blaadje voor €60. In plaats van €120 per maand, stort ik nu €60 per twee weken in mij potje. Ik weet het, het klinkt nogal omslachtig, maar het werkt. Iedere eerste en vijftiende van de maand kleuren we een blaadje in. De dagen dat ik €60 naar mijn potje sluis. De ene keer kleurt mijn zoon en de andere keer mijn dochter. We worden er gelukkig van, want als er gekleurd wordt hebben we het even over onze reis. Waar zullen we heen gaan? Wordt het backpacken in Thailand of toch Afrika? Of huren we een kamper en gaan we door Europa toeren? En bijkomend voordeel: de kinderen zien de boom als een soort aftelkalander.

Dus pak die kleurpotloden er maar bij en maak je spaardoel visueel! Want sparen gaat sneller én is leuker om deze manier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!