Je wilt beginnen met beleggen. Maar waarin? We helpen je op weg.
Je wilt geld dat je overhoudt, laten groeien. Op je spaarrekening ontvang je 0% rente, dus daar gaat dat niet lukken. Je kunt van alles doen om vermogen op te bouwen. zoals dat wordt genoemd. Vastgoed is populair, maar vraagt wel meteen om een flink bedrag. En crypto, tja, dat is wel weer erg risicovol.
Wij maakten al deze afwegingen ook. We wilden niet onnodig veel geld op onze spaarrekening laten staan, want ja, daar staat het toch een beetje te verdampen. Wij hebben een vakantieappartement dat we verhuren en stoppen bijvoorbeeld geld in het verduurzamen van ons huis, maar voor het opbouwen van vermogen is de beurs toch onze favoriete manier. Waarom?
- Omdat dit vrij passief kan, zonder dat het veel tijd of energie kost.
- Omdat de kans op rendement groot is. Gemiddeld was het rendement op aandelen over de afgelopen 119 jaar 5% per jaar.
- Omdat je het risico kunt verlagen door goed gespreid te beleggen en voor de lange termijn te gaan. Daarover verderop in dit artikel meer.
Er is natuurlijk altijd de kans dat je een deel van je inleg verliest. Dat moet worden gezegd!
Stel dat jij ook kiest om je geld te beleggen. Dan heb je de eerste horde genomen. Maar, wat dan? Want waar ga je precies in beleggen? Hoe kies je?
Even een paar populaire manieren van beleggen op een rij:
Losse aandelen
Dit betekent dat je aandelen koopt van specifieke bedrijven. Dus bijvoorbeeld van KLM of Facebook. Je winst zit in de groei van de waarde van het aandeel. Stijgt de waarde van het aandeel dan worden je beleggingen meer waard. Daalt deze? Dan krimpt je vermogen.
Hierbij is het belangrijk dat je niet op één paard wedt. Als jij al je geld in Apple stopt en dat bedrijf doet het niet goed, kun je een flink deel van je inleg verliezen. Dus ook als je voor losse aandelen kiest, spreid je inleg dan altijd. Niet alleen over verschillende aandelen, maar ook over verschillende branches en locaties.
Obligaties
Dit zijn leningen die worden uitgegeven door overheden of bedrijven. Wanneer je hier geld in stopt, leen je eigenlijk geld uit aan zo’n instelling. Elk jaar ontvang je een rentebedrag over het geld dat je erin hebt gestopt. Soms is dat een vast bedrag, vaak ook een variabel bedrag. Veel obligaties zijn daarnaast genoteerd aan de beurs en hebben dus ook een koers. Die bepaalt hoeveel een obligatie oplevert. Naast de rente kun je dus ook koerswinst maken. Een obligatie wordt vaak gezien als een wat veiliger alternatief voor aandelen. De opbrengst is doorgaans ook lager.
Indexfondsen
Dit is een fonds waarin meerdere aandelen zitten. Een soort mandje, dus. Soms zitten er maar 25 aandelen in, soms duizenden. Wanneer je kiest voor een indexfonds met veel verschillende aandelen erin, is dat een makkelijke manier om je inleg in één keer heel goed te spreiden. Als je dat belangrijk vindt en het risico graag wat wil drukken, zou je voor een indexfonds kunnen gaan dat niet alleen veel verschillende aandelen bevat, maar waarbij de achterliggende bedrijven ook in verschillende branches en op verschillende werelddelen actief zijn. Zo hoef je niet meer elk aandeel handmatig uit te kiezen, maar beleg je gewoon elke maand in dit fonds. Wetende dat je inleg vanzelf gespreid is.
Wij kozen zelf voor de laatste optie: indexfondsen. Maar ook met deze keuze ben je er nog niet. Want hoe nu verder?
Nu moet je nog op zoek naar een indexfonds waar je geld in wilt steken. Waar moet je daarbij op letten?

Goede spreiding
Kies het liefst een groot fonds, met veel aandelen, gespreid over veel branches en locaties. Check ook zeker de resultaten uit het verleden van dit fonds. Ze zeggen niet alles over de toekomst maar ze zeggen wel wat over hoe de resultaten gemiddeld zijn.
Behapbare kosten
Te hoge kosten gaan ten koste van je winst en dat wil je niet.
Dividendlekkage
Op sommige aandelen ontvang je dividend. Dit is een soort uitkering aan iedereen die aandelen heeft van dit bedrijf. Vaak wordt daar lokaal (waar het bedrijf gevestigd is) dividendbelasting op ingehouden. Sommige partijen kunnen die dividendbelasting voor je terugkrijgen. Dat scheelt op je winst per jaar zo een halve procent. Dat lijkt niet veel, maar dat telt gedurende de jaren aardig op.
Ben je er nog? Of overlaad ik je nu met informatie?
De bovenste punten waren voor ons reden om bijvoorbeeld niet voor het populaire indexfonds S&P500 te gaan. Alle aandelen in dit fonds horen bij Amerikaanse bedrijven. Soms waren kosten hoog. Of juist laag, maar werd aan de andere kant de dividendbelasting weer niet teruggehaald.
Als je indexfondsen wilt vergelijken kun je dat doen op indexfondsvergelijken.nl. Kijk verder dan alleen de kosten, maar check bijvoorbeeld ook dividendlekkage, of je automatisch kunt inleggen (als je passief wilt beleggen) en wat de fondsen precies behelzen.
Wij kozen uiteindelijk voor het Wereldwijd Totaal Fonds bij Meesman. Een indexfonds met zo’n 6.000 aandelen, verspreid over allerlei branches en locaties dat de dividendbelasting kan terugvorderen en jaarlijkse kosten van een half procent heeft. Wij vinden het ook heel fijn dat de inleg elke maand automatisch wordt afgeschreven en het dus echt passief beleggen is.
Het is even uitzoeken, maar als je kiest voor passief beleggen in indexfondsen, hoef je dit maar één keer te doen. Daarna gaat het grotendeels vanzelf. Het is even wat tijd investeren, maar over 10 of 20 jaar zul je waarschijnlijk blij zijn dat je het toen dat ene weekend even goed hebt bekeken en bent begonnen.
Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.