Hippe hot tub in de tuin: hoe duur(zaam) is dat eigenlijk?

Helemaal hip: een hot tub in de tuin. Maar wat zijn de kosten eigenlijk? En is het wel zo goed voor het milieu?

Op Instagram word je ermee doodgegooid. Mensen die lekker in hun hippe hot tub zitten te relaxen. Het ziet er heerlijk ontspannen uit en zo’n met hout afgetimmerd bad lijkt ook helemaal op te gaan in de natuur. Het past in een groen plaatje, maar is het eigenlijk wel zo groen? Wat kost het jou en de natuur?

Een hot tub is een buitenbad dat verwarmd wordt door hout te stoken. Het bad stamt oorspronkelijk uit gebieden rond de Noordpool. Warmwaterbronnen waren de inspiratie voor de hot tub. Zo kun je dat gevoel van warm water ervaren zonder naar de bron te hoeven. Oorspronkelijk was het bad gemaakt van hout, maar nu wordt vaak aluminium gebruikt voor de binnenkant. Dat blijft langer mooi en is makkelijker te onderhouden. De buitenkant wordt doorgaans afgetimmerd met hout, voor een beetje wellness look.

Maar hoe duur(zaam) is het gebruik van zo’n hot tub eigenlijk?

Laten we eerst eens stilstaan bij het milieu. Ondanks dat een hot tub vaak wordt gepresenteerd als een duurzame manier van relaxen, wordt de aarde er niet heel blij van. We hebben het dan maar niet over de productie van de hot tub, maar vooral over het gebruik. Je verwarmt het water door hout te verbranden en daarbij komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Niet lekker voor het milieu en ook nog eens kankerverwekkend. Het verbranden van hout, voor welk doel dan ook, is natuurlijk sowieso nooit bevorderend voor het milieu. Dat hout is misschien wel geteeld voor de kap en niet uit een regenwoud gekapt, maar dan nog moet het vervoerd worden en vraagt de productie veel water en energie.

Toch kun je dingen doen om het gebruik van je hot tub minder schadelijk te maken voor mens en milieu, bijvoorbeeld:

  • Stook alleen met onbehandeld hout. Bij de verbranding van behandeld hout (bijvoorbeeld gebeitst of met impregneermiddel erop) komen veel meer schadelijke stoffen vrij.
  • Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk, zo weet je dat het niet illegaal gekapt is.
  • Gedroogd haardhout en houtblokken van geperst hout zijn het minst schadelijk.
  • Het alternatief voor een hot tub is een spa. Deze verwarmt het water op elektriciteit. Dat is natuurlijk ook niet echt duurzaam. Die stroom grotendeels zelf opwekken met je eigen zonnepanelen maakt het iets duurzamer.
hot tub kosten

En de kosten dan?

De aanschaf van een hot tub is niet goedkoop. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar minimaal €2.500 voor een exemplaar ben je wel kwijt. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een tweedehands hot tub. Dat scheelt geld en is duurzamer want er hoeft geen nieuwe gemaakt te worden. Let wel op dat alles goed functioneert en aangesloten is, je hebt toch met rook, vuur en water te maken.

Naast de aanschaf heb je nog gebruikskosten. Bij een hot tub bestaan die met name uit het hout dat je verbrandt. Een hot tub gevuld met 1000 liter water verwarmen, lukt met zo’n €10 euro aan hout. Eenmaal warm heb je de volgende dagen minder hout nodig om ‘m warm te krijgen. Daarbij komen nog de kosten voor water. Met een goede filter op je hot tub, hoef je dit niet al te vaak te vervangen. De hele boel vervangen kost zo’n €3, afhankelijk van de inhoud van je bad en de actuele waterprijs.

Kortom: een prachtig plaatje, zo’n hot tub. Helemaal niet badderen is beter voor het milieu en ook nog eens goedkoper. Maar door verstandig met je bad om te gaan, kun je het al een stuk minder belastend voor de aarde (en je buren) maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop