Hier werden wij de afgelopen 10 jaar rijker door

Renée Lamboo (36) is oprichter van PorteRenee. Ze kijkt 10 jaar terug en vertelt welke stappen zij in die periode zette om rijker te worden.

Ik zit een beetje in een melancholische periode. Ik kijk volop oude foto’s en praat vol weemoed over vroeger. Die Facebook-meldingen met posts van zoveel jaar geleden helpen ook niet. En dus kijken mijn man Kasper en ik ook financieel terug. Toen we elkaar – 10 jaar geleden – net leerden kennen, zag ons financiële plaatje er wat minder florissant uit dan nu. Kasper had een paar duizend euro creditcardschuld. Ik ging voor zo’n €40.000 het schip in, toen ik midden in de kredietcrisis mijn huis verkocht. Dat was de situatie waarin wij ons leven samen begonnen.

Enthousiasme

Jarenlang werkten we aan het aflossen van schulden. We deden dat altijd samen en natuurlijk lieten we (vooral ik) af en toe een traan, maar het enthousiasme over de naderende eindstreep hield ons positief. Toen de schulden na drie jaar helemaal afgelost waren, begonnen we met bouwen. Wat we altijd aflosten, kon nu worden gespaard, belegd en afgelost worden op onze hypotheek. Ik weet nog dat dat overweldigend was voor mij. Al die mogelijkheden opeens. En de groei die eigenlijk aan onze voeten lag.

Ik had toen al geleerd dat financieel vooruitkomen, inspanning vereist. Actie durven nemen. Stappen zetten. Je eigen plan durven volgen.

– €40.000 naar plus tonnen

Nu, 10 jaar nadat we samen in de schulden belandden, kijken we terug. We zijn van €40.000 in de min, naar tonnen in de plus gegaan.
Deels gebeurde dat doordat we leerden grip te krijgen op onze financiën. Ik kickte af van al die impulsaankopen. Ik begon met budgetteren en mijn man deed vrolijk mee. Dat werd de basis van alles wat we financieel ooit zouden bereiken. Het bleek de enige manier om geld over te houden, waarmee je aan vermogen kunt bouwen.

Kasper en ik spraken samen over de stappen en beslissingen die ons zover hebben gebracht. Die stappen deel ik graag met je. Niet omdat ik vind dat jij dat nu ook zo moet gaan doen. Iedere situatie vraagt wat anders. Maar wel om je uit te dagen deze kansen te zien en ermee aan de slag te gaan.

Voor onszelf beginnen

Een eigen bedrijf is niet voor iedereen. Dat weet ik. Maar als je voelt dat dat wel zo is, je hebt een beetje startkapitaal en een uniek plan: go for it. Het geeft in sommige gevallen direct al veel vrijheid, waarmee ook vaste lasten wegvielen. Kinderopvang hadden wij bijvoorbeeld niet meer nodig. We konden onze uren gewoon verspreiden over de dag. Maar vooral geeft het je meer mogelijkheden om te groeien in inkomen. Je bent niet afhankelijk van een jaarlijks stapje op een salarisladder bij een positief functioneringsgesprek. Jouw inspanning, creativiteit en innovatieve ideeën kunnen je financieel veel sneller vooruit brengen dan een baan in loondienst.

Let wel: dit werkt ook andersom. Lukt het niet als ondernemer, dan is de lijn naar beneden ook steiler. Dan is er niemand die je de hand boven het hoofd houdt of je nog wat toestopt. Je bent helemaal verantwoordelijk voor jezelf, jouw bedrijf en inkomsten. Ik zou het niet anders willen, maar het moet passen bij wie je bent en wat je graag doet. Voel je al langere tijd: dit wil ik! Ga er dan gewoon voor.

Beginnen met beleggen

Sparen is goed en belangrijk (denk aan je buffer!) maar daarna is beleggen echt een fijne manier om financieel vooruit te komen. Ik schrijf vaak over beleggen op de website, maar wist je dat wij pas sinds zo’n 3 jaar structureel beleggen? Daarvoor stopte ik af en toe een bedrag in een los aandeel, maar dat was niets noemenswaardigs. Beleggen is een manier om je geld over de lange termijn te laten groeien. Minimaal 10 jaar houd ik altijd aan, maar waarschijnlijk gaan we pas van onze inleg en het rendement daarop snoepen wanneer we met pensioen zijn. Als je een bescheiden 4% per jaar rendement maakt is dat na 10 of 20 of 30 jaar een enorm verschil met als je enkel en alleen gespaard had. Of het geld zelfs had uitgegeven.

Recreatiewoning kopen

Wij kochten in 2020 een recreatiewoning in Noordwijk. Dat deden we omdat we een kans zagen. De prijzen van recreatiewoningen waren nog redelijk laag, de vraag naar vakantie in Nederland groot en uit eigen ervaring wist ik dat een écht mooi vakantieappartement amper te vinden was. Dus namen we €133.000 van de overwaarde op ons eigen huis op, legden daar wat spaargeld bij en kochten het appartement. Dat moest helemaal opgeknapt worden en werd een plaatje. Dit was geen impulsieve actie. We volgden de maatschappelijke gebeurtenissen, deden onderzoek naar onze eigen financiële mogelijkheden en probeerden mee te varen op aankomende trends. We verhuurden het appartement en dat leverde een prachtig inkomen op. Iets meer dan een jaar later, besloten we het huis tegen ieders verwachting in, weer te verkopen. We wisten dat de vraag groot was, de prijzen hoog en doordat de rente laag bleef moesten vermogende mensen iets met hun geld. Iedereen verklaarde ons voor gek. Ach, dat gebeurt wel vaker. We kregen een geweldig bod dat ons in staat stelt om bijna onze eigen hypotheek af te lossen. Daar kozen we voor. Iedereen blij!

Vooruitdenken

Dit klinkt als een slechte slogan van een pensioenpartij, maar ik bedoel hier wat anders mee. Wij denken bij iedere beslissing die we maken vooruit. Gaat de rente omhoog? Misschien dan liever nu die tweede hypotheek voor een verbouwing aanvragen in plaats van over twee jaar. Recreatiewoningen in opkomst? Denk eens na of je er iets mee kunt. Vaak gaan mensen over dit soort dingen nadenken, wanneer het te laat is. Door een stapje eerder te zijn, kun je nog op tijd kansen zien en ze pakken. Laat je niet gek maken door de trends van nu, probeer ze vooraf te spotten. Gewoon door veel te lezen, te luisteren naar mensen om je heen, etc.

Deze 4 stappen hebben ons geholpen flinke sprongen te maken in vermogen. Maar ze werken pas wanneer je de basis op orde hebt. Een buffer op je spaarrekening, goed inzicht in je inkomsten en uitgaven, je financiële doelen op papier. Als je dat overslaat, heeft de rest ook geen zin.

terugkijkend op 10 jaar werken aan onze financiën en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Over 10 jaar kijk jij misschien ook terug op hoe je er een decennium geleden voor stond.. Het is zo fijn om dan de vruchten te kunnen plukken van wat je nu bent begonnen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!