Het spaarverhaal van Yael: “Dankzij mijn spaarsysteem heb ik straks een eigen koophuis”

Yael (21) droomt van een eigen koophuis. Ze bedacht een potjessysteem om het geld dat ze daarvoor nodig heeft, razendsnel bij elkaar te sparen.

“Ik werk sinds drie jaar als stewardess. Ik probeer zuinig te leven. Het helpt dat mijn vriendinnen nog studeren. We spreken vaak thuis af. Filmpje kijken, bak chips erbij en gewoon lekker chillen. Veel leeftijdsgenoten die wel al werken geven hun salaris iedere maand helemaal uit. Dat vind ik zonde. Ik zou balen als ik over vijf jaar niks heb opgebouwd. Ik hoop tegen die tijd al in mijn eigen koopwoning te wonen. Dan zorg ik dat ik de hypotheek snel aflos, zodat ik geen woonlasten meer heb. Dan hoef ik me de rest van mijn leven geen zorgen meer te maken over geld. Misschien gek voor iemand van mijn leeftijd, maar dat is een wens van mij. Het lijkt me geweldig.

Ik bedacht een spaarsysteem dat voor mij goed werkt. Wanneer ik salaris heb gekregen, verdeel ik het over drie potjes. Eén potje is voor mijn vaste lasten. Kostgeld, mijn autoverzekering. Dat soort dingen. Dan heb ik een potje wat ik vrij mag besteden van mezelf. Lekker shoppen bijvoorbeeld, of leuke dingen doen. Ik wil ook beetje blijven genieten. Daarvoor reserveer ik 500 euro per maand. De rest, zo’n 700 euro, spaar ik. Ook alle financiële meevallers gaan daar naartoe. Laatst kreeg ik geld terug van de belastingdienst. Dat maakte ik meteen over naar mijn spaarrekening. Ik vond het zó leuk om mijn saldo opeens zo hard te zien groeien. Ik heb een aparte spaarrekening bij een andere bank geopend. Zo staat het geld ver weg van mijn betaalrekening. De verleiding om het toch uit te geven, wordt zo een stuk minder groot. Overboeken duurt een dag. Dat helpt ook. Impulsaankopen doen van dat spaargeld gaat niet meer.

Ik woon in Wassenaar, één van de duurste plekken in Nederland. Niet dat we in een villa wonen, hoor. Helemaal niet. Een heel normaal huis. Maar de prijzen liggen hier wel hoog. Kopen gaat me in Wassenaar zelf niet lukken. In Den Haag misschien wel. Daar is het nog mogelijk om voor 150.000 euro een appartementje te krijgen. Ik wil 10% van de koopsom sparen voor kosten koper en andere bijkomende kosten. Dat betekent dat ik 15.000 euro nodig heb. Ik wil ook nog een noodpotje vullen, voor als bijvoorbeeld het dak opeens lekt of mijn auto ermee stopt. En ik wil het leuk kunnen inrichten. Ik ben helemaal gek van een landelijke stijl. Een beetje zoals in Ariadne at Home. Op Pinterest sla ik al plaatjes op van dingen die ik mooi vind. Natuurlijke materialen, mooie kussens en stoelen. Ik weet precies wat ik wil.

Mijn moeder vindt het goed wat ik doe. Zij is alleenstaande moeder van vier kinderen, waarvan er nog drie thuiswonen. Zij moet het ook alleen redden en moedigt mijn financiële onafhankelijkheid aan. Mijn opa en oma zijn trots op me. Ze geven me praktische tips en vragen hoe het nu gaat met mijn spaarsaldo. Ik praat daar niet met iedereen over, maar wel met hun. Ik mag ze ook alles vragen over hun financiële situatie. Hoe pakken zij sparen aan? Hoe doen zij het met boodschappengeld? Ze zijn daar open en eerlijk over. Dat helpt me om wijzer te worden. Ik lees online veel over sparen. Ik kijk ook vlogs. Succesverhalen van een ander helpen me volhouden. Kijk, het is hun gewoon gelukt! Dan denk ik: dan kan ik het ook!

Soms zie ik in gedachten al voor me hoe het zal zijn. Dat ik mijn handtekening zet onder een koopakte en de sleutel voor het eerst in het slot steek. Mijn eigen huis. Zo cool! Op zaterdagavond mogen al mijn vriendinnen dan naar mijn huis komen. We eten lekkere hapjes en drinken een wijntje. Mensen zullen dan wel denken: hoe doet ze dat? Zo jong en al haar eigen huis? Dan kan ik zeggen dat ik het allemaal zelf gedaan heb. Iedere euro zelf gespaard. En hoe trots ik daarop ben. Ik geloof dat je meer kunt bereiken dan je vaak zelf denkt. Als je maar een doel voor ogen hebt en gemotiveerd blijft.”

Dit artikel is een samenwerking met LeasePlan Bank. Zij geloven, net als ik, dat sparen leuk kan zijn. En je spaarcenten staan er lekker ‘ver’ weg van je betaalrekening. Zo voorkom je dat je je spaargeld impulsief over de balk smijt. Dat helpt mij enorm, jou misschien ook.


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!