Heb jij ook een BKR-registratie? Zo check je dat

Wist je dan zo’n 11 miljoen mensen een BKR-registratie hebben?  Grote kans dat jij daar ook tussen zit. Toch hoef je daar niet gelijk van te schrikken. We leggen je uit hoe dat zit.

Een BKR-registratie klinkt een beetje eng. Alsof je iets fout hebt gedaan. Maar het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt gewoon bij of je ergens een lening of krediet hebt. En of je die ook weer netjes terugbetaalt. Heb jij altijd op tijd je rekeningen betaald? Dan krijg je een positieve in plaats van negatieve registratie. Maar beiden hebben wel gevolgen.

Iets op afbetaling gekocht?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze stichting maakt een overzicht van alle leningen die je hebt of hebt gehad. Dit doen zij voor ’toekomstige kredietverstrekkers’. Oftewel: bij wie jij in de toekomst geld wilt lenen. Bijvoorbeeld een bank voor je hypotheek. Of als je op afbetaling iets wilt kopen bij een webshop. Aan de hand van jouw overzicht weten zij of je de nieuwe lening wel aankunt. Daarbij zien ze ook je betaalgedrag.

Nu denk je misschien aan grote, belangrijke leningen. Maar niets is minder waar. Je wordt al veel sneller bij het BKR geregistreerd. Zodra je geld leent (vanaf €250 en voor langer dan één maand), wordt dit bij het BKR gemeld.

Denk aan:

  • Kopen op afbetaling
  • Uitgesteld betalen (‘koop nu, betaal later’)
  • Telefoon met abonnement
  • Creditcard
  • Rood staan op je betaalrekening
  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening
  • Auto leasen via private lease

Een hypotheek en studieschuld bij DUO staan dan weer niet in je BKR overzicht. Tenzij het gaat om een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op je hypotheek. Dan krijg je meteen een negatieve BKR-registratie. Betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, je energieleverancier, woningcorporatie en zorgverzekeraar zijn ook niet bekend bij het BKR. Net zoals een lening van vrienden of familie.

Positief of negatief?

Heb je een BKR-registratie? Dat hoeft dus niet meteen een negatieve te zijn. Betaal je je leningen altijd netjes op tijd? Dan krijg je een positieve BKR-registratie. En soms werkt dat juist in je voordeel. Een nieuwe kredietverstrekker ziet dan dat je altijd op tijd hebt betaald. Je vertoont goed betaalgedrag, lekker bezig!

Maar zodra jij je rekeningen niet op tijd betaald en je loopt een betalingsachterstand op, dan wordt die positieve registratie omgezet in een negatieve BKR-registratie.

Toch hebben zowel de positieve als negatieve registraties gevolgen…

Een BKR-registratie, en nu?

Als jij een hypotheek aanvraagt, kijkt de bank hoeveel je kunt lenen. Wat kan je financieel maximaal aan zonder in de problemen te komen. En je BKR-registratie telt daarbij mee. De bank ziet bijvoorbeeld dat je per maand al het een en ander moet aflossen. Dat neemt de bank mee in je aanvraag. Hierdoor kun je een minder hoge hypotheek krijgen. Hoeveel hypotheek je krijgt, hangt af van:

  • Wat je verdient
  • Wat je vaste maandelijkse lasten zijn
  • Of je een BKR-registratie hebt

Een negatieve BKR-registratie maakt het nog wat lastiger. Een nieuwe lening of hypotheek kun je dan (vaak) wel op je buik schrijven.

Hoe sta jij geregistreerd?

Het overgrote deel van ons heeft dus een BKR-registratie. Wil je weten hoe jij ervoor staat? Dat kun je via de website van het BKR zien. Je mag altijd gratis je registratie inzien. In het overzicht van het BKR zie je je leningen en betaalgedrag van de afgelopen 5 jaar. Ook staat erbij of er bijzonderheden zijn. Bijvoorbeeld als je achterloopt met betalen. Of dat je juist je betalingsachterstand aan het wegwerken bent.

Hoe kom je er weer vanaf?

Een kredietverstrekker, zoals je bank of een webshop, geeft jouw gegevens door aan het BKR. Heb je je lening helemaal afbetaald? Dan blijven die gegevens nog vijf jaar staan. Ook staat erbij of je een betalingsachterstand had. Er komt natuurlijk wel bij te staan dat je de lening hebt afbetaald. Van een BKR-registratie kom je dus niet zomaar af.

Wat kun je wel doen?

Als jouw BKR-registratie je in de weg zit, kun je de kredietverstrekker vragen om je registratie te verwijderen. Doe dit sowieso als je gegevens niet kloppen. Want controleren doet het BKR niet. Zo kan het zo zijn dat je een lening tegenkomt die je niet kent. Of de code bij de lening klopt niet. Check dat dus even!

Kloppen de gegevens wel, maar heeft je BKR-registratie (te) grote gevolgen? In sommige gevallen verwijdert de kredietverstrekker een registratie. Zo zorgen ze ervoor dat iemand die maar één keer te laat was met betalen niet tegen dezelfde problemen aanloopt als iemand die continu betalingsproblemen heeft.

Wil de bank of het bedrijf dit niet doen? Dan kun je naar de rechter stappen. Of je stuurt een klacht naar het Kifid, waarin je uitlegt waarom je van die BKR-registratie af moet.

Let op! Een BKR-registratie verwijderen kan alleen via de kredietverstrekker – dus de bank of het bedrijf waar je geld hebt geleend – of via de rechter of Kifid. Bedrijven die zeggen tegen betaling jouw BKR-registratie te kunnen wegtoveren, hebben vrijwel altijd mooie praatjes zonder resultaat.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!