Heb jij genoeg geld voor een fijn pensioen? Zo weet je dat!

Hoeveel pensioen krijg jij straks als je met pensioen gaat? Geen idee? Ik help je uitrekenen of wat je opbouwt genoeg is voor jou.

Het is zo’n ongeschreven regel: een goed pensioen is zo’n 70% van je laatstverdiende salaris. Persoonlijk vind ik het een beetje achterhaald. Een goed pensioen is wat mij betreft een bedrag waar je tegen de tijd dat je met pensioen gaat, comfortabel van kan leven. Als jij besluit om op je 70e in een tiny house te gaan wonen, kun je het met veel minder geld af dan als je nog eersteklas de wereld over wil vliegen en in dure hotels wilt verblijven.

Zo zie je maar: dat pensioen is zo persoonlijk. Daarom wil ik vandaag met je kijken naar of jij genoeg pensioen hebt. En dat doen we in 2 stappen.

Stap 1

We gaan straks checken hoeveel je al hebt opgebouwd, maar om te weten of dat genoeg is, gaan we eerst even nadenken over hoe jouw oude dag eruit gaat zien.

Welke uitgaven heb jij tegen die tijd? Dat is best lastig natuurlijk, want het is nog ver weg. Maar denk eens goed na: hoe wil je dat je leven eruit ziet? Ga je goedkoper wonen? Heb je je hypotheek tegen die tijd afgelost? Rij je een autootje? Ga je lekker uit eten of kook je thuis? Beleggen voor later hoeft dan niet meer, net zo min als sparen voor de kinderen.

Ik baseer mijn bedrag op mijn kosten van nu. De kosten voor kinderopvang gaan daar vanaf. Ik ga er ook vanuit dat we onze hypotheek tegen die tijd hebben afgelost. Boodschappenkosten zullen relatief lager zijn, omdat de kinderen de deur uit zijn. En met het potje wat we nu voor 4 personen hebben staan voor leuke dingen iedere maand, kunnen we straks samen twee keer zoveel uitjes doen. Als ik het uitreken kom ik op een bedrag van 1850 euro. Daar zouden we het comfortabel van moeten kunnen redden. Maar laat ik het voor de zekerheid verhogen tot 2.000 euro per maand.

Maak jij dit lijstje ook voor jezelf? Pas dan weet je of het pensioen dat je al opbouwt, voldoende is.

genoeg pensioen

Stap 2

Dan gaan we nu kijken hoeveel je al opgebouwd hebt voor later.

Daarvoor gaan we eerst even inloggen in mijnpensioenoverzicht.nl. Als je geen DigiD hebt, moet je die even aanvragen. Dat lijkt ingewikkeld maar valt reuze mee. Ik moest ook even over een drempeltje en dacht: gedoe! Maar vind het nu de uitvinding van de eeuw. DigiD is voor meer dingen dan alleen je pensioenoverzicht bekijken, superhandig. Als het goed is kun je hierin straks van alle pensioenfondsen waar je ooit pensioen bij hebt opgebouwd, zien hoe dat ervoor staat. En wat ze verwachten dat het waard is tegen de tijd dat jij mag stoppen met werken.

Let wel: je pensioenbedrag staat niet vast. Het is afhankelijk van hoe de economie zal zijn, hoe de investeringen van de pensioenfondsen het doen, van regelgeving van de overheid. Ze geven hier een richting van het bedrag dat je kunt verwachten en dat is fijn. Maar het is geen belofte.

Als je inlogt kan het dat je moet aangeven of je getrouwd bent of single. Dat heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van je AOW. Dit is verplicht. Daaronder vragen ze je naar je huidige netto inkomen. Dit is niet verplicht maar ze gebruiken die informatie om jouw huidige inkomen te vergelijken met wat je straks als pensionado ongeveer gaat ontvangen. Best leuk om even in te vullen dus. Als je doorklikt kun je jouw AOW en je pensioen bekijken.

Laten we met AOW beginnen. Ik heb zelf so far 3972 euro bruto per jaar opgebouwd. Dat is zo’n 330 euro per maand. Mijn man is een kleine 2 jaar ouder en heeft als tussenstand 4413 euro. Dat is bijna 370 euro per maand. Dit bedrag bouw je steeds verder op tot je pensioengerechtigde leeftijd. AOW-bedragen staan vast. Al kan het dat je bijvoorbeeld doordat je in het buitenland woonde, minder opbouwde. Anders krijg je als je samenwoont en/of getrouwd bent iedere maand 870,03 euro bruto. Woon je alleen? Dan is het bedrag 1270,67 bruto. Als je heffingskorting krijgt, houd je daar respectievelijk 822,62 en 1201,42 van over. Daar komt nog vakantiegeld bij, maar die laten we nu even buiten beschouwing. Nou, dat is alvast een fijne basis. Nu door naar het pensioen.

Als je daarop klikt zie je in één oogopslag hoeveel geld je per pensioenfonds bruto per jaar heb opgebouwd. Bij mij is dat 0 euro, want ik heb nooit ergens in loondienst pensioen opgebouwd. Mijn man heeft bij 3 verschillende pensioenfondsen gezeten en krijgt 2306 euro bruto per jaar, oftewel 192 euro per maand. Ook geen vetpot dus.

Wij zouden samen dus 1932,06 bruto ontvangen tegen de tijd dat we met pensioen gaan.

Ik stop daarnaast nog iedere maand 200 euro in een beleggingsproduct voor mijn pensioen. Dat zou tegen die tijd zo’n 470 euro bruto opleveren. Net het bedrag dat we nog nodig hebben om iets vrijer en zorgelozer te kunnen leven.

Hoe staat het met jouw pensioen? Je kunt de stappen doorlopen zoals ik die heb gemaakt. Op de website van Wijzer in Geldzaken gaan ze nog wat dieper op in. Want hoe zit het bijvoorbeeld wanneer jij overlijdt en wat is jouw AOW-leeftijd nu eigenlijk? Check jouw pensioen hier op hun website.

Hopelijk zet mijn sommetje jou ook aan het denken. Ga vooral met je pensioen aan de slag. Het voelt misschien als een saai onderwerp, maar het is nogal bepalend voor hoe je leven straks is. Je kunt nu nog verandering brengen in hoe je er later bij zit. Doe dat vooral als het nodig is.

Vind je het lastig om hiermee aan de slag te gaan? Vraag dan vooral om hulp. Bijvoorbeeld op deze manieren:

Tip 1: Vraag een familielid, vriend of buurtgenoot om je te helpen. Twee weten meer dan één.

Tip 2: Stel je vraag aan een vrijwilliger in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan het wijkteam of een vrijwilliger thuisadministratie. Ook Kandoor.nl en humanitas.nl kunnen je verder helpen.

Tip 3: Neem contact op met je werkgever of eigen pensioenfonds/-verzekeraar voor meer inzicht in je pensioen.

Tip 4: Ga naar pensioen3daagse.nl/vragen en stel je vraag gratis online aan een professional tijdens de pensioen3daagse. Hier vind je ook de meest gestelde vragen rondom pensioen, zoals ‘Hoe lang moet ik nog werken?’

Tip 5: Zoek via Pensioen3daagse.nl/gesprek bij jou in de buurt een onafhankelijk pensioenadviseur die is aangesloten bij branchevereniging Adfiz en maak gratis een eerste afspraak voor pensioenadvies.

Dit artikel is een samenwerking met platform Wijzer in geldzaken rondom de Pensioen3daagse op 3, 4 en 5 november 2020. Tijdens deze drie dagen proberen werkgevers, pensioenaanbieders, -fondsen, -adviseurs, banken Nederlanders in actie te laten komen voor hun pensioen. Wijzer in geldzaken is een initiatief waarin het ministerie van Financiën, de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken om Nederlanders financieel fitter te krijgen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!