Goedkope uitjes: dit zijn onze 15 beste tips

Wil je er op uit? Zonder al je geld op te maken? Dus eh, ben je op zoek naar goedkope uitjes? Dit zijn de 15 tips voor de leukste én meest betaalbare uitjes!

Door Saskia

Tip 1: Naar het strand (of zwemplas)

Het strand staat bij ons met stip op nummer één. Wat voor weer het ook is, het strand is altijd fijn. Je kunt er gratis en voor niks uitwaaien, schelpjes zoeken, zwemmen, zandkastelen bouwen of gewoon lekker luieren. Geen strand in de buurt? Kijk dan eens of er een recreatieplas is waar je heen kunt.

Om het goedkoop te houden bestel je geen dure koffie bij een hippe strandtent. Maar neem je zelf boterhammen en drinken mee. Ga je met de auto? Check dan ook even of je niet de hoofdprijs aan parkeergeld betaalt. En zet desnoods je auto wat verder weg.

Tip 2: Open monumentendag

Op 11 en 12 september 2021 is er weer openmonumentendag (mocht alles ivm Corona doorgaan natuurlijk). Tijdens deze dag mag je gratis bijzondere monumenten bezoeken. Heel interessant, en het kost niks! Check op de site waar je allemaal heen kunt. 

Tip 3: Gratis festivals

Er zijn heel veel festivals waarbij de entree 0 euro is. Van muziek in het park tot aan foodtruck festivals en van het Dickensfestijn in Deventer tot aan Dancetour. Ook voor kinderen. Even googelen en je weet wat er bij jou in de buurt te doen is.

Tip 4: Geocaching

Houd je van spelletjes en de buitenlucht? Met de app Geocaching ga je op jacht naar zogenaamde geocaches. Dit zijn een soort verstopplaatsen. Wat je hier vindt, is een verrassing. Overal ter wereld zijn geocaches verstopt. Je downloadt de app, maakt een account aan en navigeert naar een geocache. Vergeet geen pen mee te nemen!

Tip 5: Een Zelfpluktuin

Bij een pluktuin mag je zelf groente, fruit of bloemen plukken. Je vult een bakje met bijvoorbeeld aardbeien, bessen of frambozen. Of je plukt een bos bloemen. En hier betaal je een paar euro voor. Pluktuinen zijn er door heel het land. 

Tip 6: Natuurpark in de buurt

Nederland telt 21 nationale natuurparken. Ben jij overal al geweest? Voor een goedkoop dagje weg is een natuurgebied hartstikke leuk. Entree is gratis. En je krijgt er ontzettend veel moois voor terug.

Tip 7: Autopuzzeltocht

Autorijden én puzzelen? Wat wil je nog meer. Voor nog geen €20 krijg je een Roadbook waarmee je ongeveer drie uur zoet bent. Autopuzzeltochten zijn er voor jong en oud.

Tip 8: Stadswandeling

Vaak lopen we door de stad om iets te kopen. Even snel heen en weer. Maar juist als de winkels dicht zijn, zie je veel meer. Elke stad heeft zo z’n eigen geschiedenis en charme. Oude gebouwen, parken, mooie huizen en bijzondere plekjes. Ga een dagje op pad in Amsterdam, Groningen, Den Haag of Leeuwarden. Neem je eigen lunchpakket mee en wandel rond. Let er wel op waar je je auto parkeert, zodat het niet alsnog een duur uitje wordt!

Tip 9: Kaartjes via Marktplaats

Op Marktplaats worden vaak toegangskaarten voor dagjes uit aangeboden. Soms zelfs gratis. Zoals voor de dierentuin, pretpark of museum. Kaartjes die bijna verlopen, kaarten die gewonnen zijn bij een loterij of mensen die toch geen zin hebben. Sluit een goede deal en jij kunt lekker goedkoop weg. Kijk wel uit voor oplichters!

Tip 10: Ga tegen de stroom in

Veel dingen hebben in het hoogseizoen een hogere prijs. Pretparken en zwembaden zijn in de zomer bijvoorbeeld duurder. Tijdens schoolvakanties is de prijs ook hoger. Tegen het seizoen ingaan kan slim zijn. In de winter ga je natuurlijk niet naar een buitenbad. Maar voor andere activiteiten, zoals klimparken, speeltuinen of pretparken, betaal je in het laagseizoen soms een stuk minder.

Tip 11: Vliegen? Nee, spotten!

Met grote snelheid raast er een enorm gevaarte over je heen. Vind je dat leuk? Ga dan naar Schiphol. Er is een aantal spottersplekken waar je kunt zien hoe vliegtuigen landen en opstijgen.

Tip 12: Bunkerdag

Iedereen weet wel wat een bunker is. Maar ben je er ooit in geweest? Normaal gesproken zijn deze bunkers dicht. En kun je er niet in. Maar tijdens Bunkerdag gaan zoveel mogelijk bunkers open voor publiek. Dat betekent dat je gratis even binnen mag kijken. Leuk voor jong en oud.

Tip 13: Dagje Ikea

Voor de één de hel, voor de ander een walhalla: een dagje Ikea. Geen idee wat je op een regenachtige dag moet doen? In de Ikea kun je rustig een paar uur rondstruinen. Ook als je even geen geld hebt om nieuwe dingen te kopen, is het leuk om inspiratie op te doen. Misschien zie je wel iets wat je zelf kunt maken. Of krijg je helemaal zin om je woonkamer anders in te delen. De entree is (natuurlijk!) gratis, maar met welke kassabon je buitenkomt is aan jou.

Tip 14: Houd Facebook in de gaten

Ook op Facebook komen er vaak gratis evenementen voorbij. In de buurt of iets verder weg. Als je je aanmeld voor een groep, word je automatisch op de hoogte gehouden.

Tip 15: Plekken met gratis toegang

Soms lijkt het alsof alles geld kost. Toch zijn er nog genoeg leuke plekken met gratis toegang. Last but not least geven we je daarom een lijstje met wat ideeën.

 • Blotevoetenpaden
 • Stichting AAP
 • Castellum Hoge Woerd
 • Schoorlse Duinen (hoogste duinen van Nederland!)
 • Grote buitenspeeltuinen
 • Drielandenpunt
 • De Paardenkamp
 • FutureLand
 • Pyramide van Austerlitz
 • Belevenissenbos
 • Radio Kootwijk

Heb je suggesties om deze lijst met goedkope uitjes aan te vullen? Laat het ons vooral weten!

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop