Gezocht: de makkelijke manier om rijk te worden

Geld verdienen zonder al te veel moeite, wie wil dat nu niet. Hoe dan? Ik geef je wat tips.

Sinds het begin van PorteRenee krijgen we veel vragen. Over van alles en nog wat. Budgettips, boodschappentips, bespaartips, noem maar op. Maar de vraag die steevast het meest gesteld wordt: hoe word ik rijk, zonder er iets voor te doen? Wat is de easy way?

Keuzes die geld opleveren

Als rijk worden makkelijk was, dan zou iedereen het doen, toch? Tja, daar ben ik het mee eens. Want een snelle shortcut naar een goed gevulde bankrekening is er niet. Je hebt niet van de een op andere dag een ton op de bank. Of een afgeloste hypotheek. Oké, misschien krijgt de happy few dat wel voor elkaar. Maar voor de meeste van ons draait het uiteindelijk allemaal om keuzes maken. En dat is best lastig zo nu en dan. Ook ik vind dat.

Zo was ik laatst met mijn zoontje in de binnenspeeltuin. Hij klom en klauterde zich suf, en ik had mijn handen even vrij. En dan krijg ik zin om te eten. Hup, ik pakte de menukaart erbij en keek wat ze me allemaal te bieden hadden. Mijn blik viel op de bitterballen, heerlijk vind ik die! Zo’n typische snack die je binnen no time op hebt, maar stiekem nog best prijzig is. Om precies te zijn: €6,75. Geen mega wild bedrag, ofzo. Maar ik heb er toch mee geworsteld: wel bestellen, niet bestellen, wel bestellen, niet bestellen.

Waar gaat dit over, denk je misschien? Het gaat niet alleen over die bitterballen. Het gaat om meer dan dat. Want het zijn dit soort keuzes die je helpen financieel sterker te worden. Ik vroeg mezelf af: wat wil ik liever, 3 minuten snacken of weer een mini-stukje van mijn hypotheek aflossen?

Lees ook: De rust die aflossen biedt

Alles samen is een boel

Je denkt misschien: €6,75 aflossen of je hypotheek, wat heeft dat nu voor zin? Een paar euro sparen, beleggen of aflossen lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat. Dat snap ik. Maar het gaat erom dat heel veel van dit soort keuzes samen heel veel euro’s oplevert.

Stel je koop 1 keer per week in de binnenspeeltuin bitterballen van €6,75. En een drankje erbij van €3,25. Dat is samen €10. Een tientje per week lijkt niet zoveel, maar in een jaar tijd komt dat neer op €520. Neem je een eigen boterham en flesje water mee, dan bespaar je meer dan €500.

Blik op de horizon

Ik wil hiermee niet zeggen dat je nooit meer bitterballen mag kopen. Zeker niet. Lekker blijven genieten, hoor. Maar als je meer geld op je spaarrekening wilt, zul je nu andere keuzes moeten maken. Of zoals ze het in Amerika zeggen: ‘Don’t give up what you want most, for what you want now’.

Zo is het. Sparen, beleggen, aflossen of wat je ook met het geld wilt doen. Het is niet makkelijk. Er is geen easy way om rijk te worden. Het is iedere dag weer opnieuw kiezen voor wat je op de lange termijn wilt bereiken. Je blik op de horizon en niet zwichten voor korte termijn verleidingen. En ja, dat is soms behoorlijk lastig. Want een lange termijn is altijd lastiger dan morgen.

Zo maak je een start

Beginnen is altijd lastig, zeggen ze. Maar als je er eenmaal inzit, wordt het steeds een beetje makkelijker. Dan word je iets minder kwetsbaar voor alle verleidingen waar je iedere dag voor komt te staan. Dat doe je zo:

  1. Stel jezelf een doel: wat wil je over een jaar, 5 jaar of 10 jaar bereiken? Is dat €10.000 sparen, de helft van je studieschuld aflossen of zoveel mogelijk op je hypotheek aflossen? Pak een groot vel papier en schrijf op wat je wilt bereiken.
  2. Hak je doel in stukjes: een groot doel behaal je door kleine stapjes te zetten. Verdeel je doel bij punt 1 in kleinere mini-doelen. Zo maak je het behapbaar. Bijvoorbeeld €10.000 sparen in 5 jaar. Dat is €167 per maand.
  3. Vink je mini-doelen af: elke maand behaal je je mini-doelen. Om zo uiteindelijk je grote doel te bereiken. Lukt dat? Doe een vreugdedansje en beloon jezelf, zo houd je het leuk!

Houd jij je blik op de toekomst, en vink zo één voor één je mini-doelen af, dan kom je ooit op het punt van mijn lezers. Zoals Mar bijvoorbeeld, zij heeft deze maand €5.000 afgelost. Of Ano, die in 10 jaar €50.000 afloste en €30.000 spaarde. En Johanna lost elke maand €1.350 extra af. Jij kan dat ook, als je die keuze maakt. En nee, dat is niet altijd even makkelijk.

Lees ook: Als aflossen voelt als een druppel op de gloeiende plaat

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!