Gerhard is hypotheekvrij: “Minder uitgeven maakte dat mogelijk”

Gerhard Hormann was de eerste in Nederland die een boek schreef over je hypotheek versneld aflossen. Hij werd voor gek verklaard, maar is nu lekker wel hypotheekvrij. Hij vertelt hoe zijn leven nu is.

Gefeliciteerd Gerhard, je bent echt hypotheekvrij. Heb je een goed feestje gevierd?
‘Ik heb twee nieuwe jassen gekocht en mijn vrouw twee paar nieuwe schoenen. En we zijn met het hele gezin plus aanhang uiteten geweest om het te vieren.’

Jij schreef in 2012 het boek ‘Hypotheekvrij’ over je hypotheek versneld aflossen. Je liep daarmee echt voorop, want iedereen verklaarde je toen nog voor gek. Waar kwam jouw idee vandaan?
‘De kredietcrisis in 2008 was mijn wake-up call. Ik besefte toen eigenlijk pas dat een hypotheek een schuld is die ik gewoon moet terugbetalen. Het bedrijf waar ik voor werkte kwam in een reorganisatie terecht en de kans dat ik daar tot mijn pensioen zou blijven werken was vrijwel nul. Een vaste baan is toch alleen maar vast totdat je eruit vliegt. Ik was toen 47 jaar en het onderwerp pensioen kwam wat dichterbij. Ik had geen benul hoe het eigenlijk zat met mijn pensioen en hoeveel ik had opgebouwd. Toen ging ik naar mijn hypotheekcontract kijken. Waar had ik eigenlijk ooit mijn handtekening onder gezet?  Wat stond er in over de einddatum? En wat gebeurde er dan? Ik had werkelijk geen idee. Net als zoveel mensen.’ 

Je besloot versneld te gaan aflossen. Wat moest je doen en laten om dat voor elkaar te krijgen?
‘De grootste kostenpost waarop we gingen bezuinigen is de wintersport. Zes dagen sneeuwpret kostte ons altijd een netto maandsalaris. Waanzin natuurlijk. We gingen niet meer in de zomer naar Toscane en ik stapte over op een klein tweedehands autootje van een paar duizend euro. Verder kochten we geen nieuwe kleding meer. Je hoeft echt niet ieder jaar een nieuwe winterjas. Voor een man is dat misschien net wat makkelijker, maar je kan echt lang doen met de inhoud van je kledingkast.’

Waren er geen dingen die je miste?
‘Als je een tijdje anders leeft, wordt dat vanzelf je nieuwe normaal. Als je een jaar niet op vakantie gaat dan ebt het gevoel van op vakantie moeten vanzelf weg. Vakantie is vooral leuk omdat je niet hoeft te werken toch? En dat kan ook prima in Nederland. Geen ellenlange rijen op Schiphol meer of 14 uur in de auto. Heerlijk toch?’  

Wat vonden jouw kinderen van de bezuinigingen?
‘Mijn oudste was toen al 18, maar mijn jongste 9. Hem heb ik het gewoon uitgelegd. Ik heb gezegd dat we gingen bezuinigen en dat ik pas iets zou kopen als er iets kapot was. Later besefte ik dat zuiniger leven ook betekent dat je zuiniger omgaat met de planeet. Die boodschap gaf ik hem ook mee.’

En je vrouw?
‘Zij zag het nut er ook van in en als het aan haar had gelegen waren we al veel eerder begonnen met aflossen. Maar de noodzaak was er eerder gewoon nog niet echt.’ 

Je boek ‘Hypotheekvrij!’ werd een bestseller. Hoe verklaar je dat succes?
‘Ik schreef al meer dan 20 jaar boeken, waaronder misdaadromans. Zonder verkoopsucces. Hypotheekvrij! sloeg aan. Ik schreef het op het juiste moment. Bij veel mensen knaagde het in de tijd. Mensen wilden uit de ratrace stappen, tijd hebben om te leven in plaats van te werken voor een huis en dure auto. Toen ik begon met schrijven was het eigenlijk meer vrijblijvend fantaseren over eerder stoppen met werken. Pas gaandeweg ontdekte ik dat het ook daadwerkelijk mogelijk was. Van het één kwam het ander en zo ontstond er een hele reeks boeken. Er werden deuren geopend die eerder gesloten waren.’

Kreeg je veel reacties van mensen?
‘Stadions vol! En nog steeds krijg ik wekelijks reacties. Mensen die na het lezen van mijn boek hun huis hebben verkocht om op hun 61e te kunnen stoppen met werken. Mensen die hun studieschuld afgelost hebben en nu niet op vakantie gaan omdat ze datzelfde willen doen met hun hypotheek. In het begin vond ik dat nog wel eens griezelig hoor. Je schrijft een boek zonder te beseffen dat veel mensen het in de praktijk gaan brengen. Het voelde best als een verantwoordelijkheid. Of ik denk dat ik een bijdrage heb geleverd aan de veranderde mindset rondom aflossen? Ik kan het niet meten, maar dat kan haast niet anders.’

En hoe ziet jouw leven als gepensioneerde er nu uit?
‘Ik hoef nooit meer een wekker te zetten, nooit meer naar een vergadering en nooit meer in de file te staan. Dus ben ik baas over mijn eigen tijd. Ik lees een boek in mijn tuin of pak mijn tweedehands racefiets en trek er op uit. Veel mensen mopperen dat de zomer hier zo slecht is. Maar bij mij begint de zomer al op de eerste mooie lentedag. Dan zit ik al met een kop koffie en een boek in de tuin. En ik vind het heerlijk.’

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!