Februari korte maand: dit kun je doen met het geld dat je overhoudt

Dit jaar telt de maand februari 28 dagen. Dat is drie dagen minder dan januari. Houd jij deze maand geld over? Dit kun je ermee doen.

“De maand is langer dan mijn salaris”. Die uitspraak kennen we: je houdt dan (net) niet genoeg geld over om de maand helemaal door te komen. Maar het kan ook andersom. Dat je een stukje salaris overhoudt aan het eind. Bijvoorbeeld omdat de maand korter is dan normaal, wat in februari het geval is. Wat doe je ermee?

Boodschappengeld voor volgende maand

Een maand die drie dagen korter is, betekent drie dagen minder eten. Met de dure boodschappen van tegenwoordig kan dat zomaar een paar tientjes schelen.

Het geld dat je overhoudt, kun je bij je boodschappenbudget voor de volgende maand stoppen. Bijvoorbeeld om wat ‘bijzondere boodschappen’ te kopen. Dat zijn boodschappen die je niet elke week koopt. Denk aan schoonmaakmiddelen, wasmiddel, toiletartikelen of spullen waarmee je je voorraadkast aanvult. Dan heb je daar alvast budget voor.

Potje voor je energierekening

Eén keer per jaar krijg je de rekening voor je energieverbruik. Bij ons komt-ie in april. Elke maand houden we nauwkeurig bij wat we verbruiken. En hoeveel dat (ongeveer) kost. Maar alsnog kan de energierekening mee- of tegenvallen. In het ergste geval moeten we een flink bedrag bijbetalen.

Daarom houden we elke maand wat geld achter de hand. Zeker nu, in deze onzekere, dure tijden. Elk tientje is er één. Geld dat overblijft, stoppen we vaak deels in dat energiepotje.

Stukje (studie)schuld aflossen

Een paar tientjes aflossen klinkt als een druppel op een gloeiende plaat. Snap ik. Toch heeft het zin. Mentaal doet het ook wat.

Stel, je schuld staat op € 10.000. Dat is een heel bedrag. Los je € 20 af, dan wordt het ineens € 9.980. Dat lijkt weer heel anders. Misschien denk je daardoor: nu ga ik er € 9.900 van maken. En los je snel die € 80 af. Een klein bedrag heeft misschien niet zoveel impact op je totale schuld, maar het kan je wél motiveren om die schuld nu eens echt aan te pakken.

Apart zetten op je spaarrekening

Een nieuw jaar beginnen we vaak met goede voornemens. Sparen staat bij veel mensen bovenaan dat lijstje. Ben jij al begonnen? Of nog niet? Het bedrag dat je in februari overhoudt, lijkt misschien klein. Of niet de moeite waard om op je spaarrekening te zetten. Maar alle kleine beetjes helpen.

Maak een (digitaal) spaarpotje. En stop daar alvast een bedrag in. Ook een klein begin is een begin!

Van je verlanglijstje afvinken

Ik wil dit jaar minder kleding en schoenen kopen. Dat is één van mijn goede voornemens. Alleen kopen wat ik echt nodig heb. Daarom heb ik een apart spaarpotje gemaakt. Heb ik bijvoorbeeld sokken, ondergoed of een nieuw shirt nodig? Dan haal ik dat uit dit potje.

Ik heb natuurlijk niet elke maand iets nieuws nodig. Dus stop ik alle beetjes die ik overhoud in dat potje. Zodat ik straks bijvoorbeeld een nieuwe jas of schoenen kan kopen. Zonder dat dat van mijn salaris afgaat.

Lekker van genieten!

Elke euro een bestemming geven, dat helpt je om je geld in control te houden. Zo stop je geld in aparte spaarpotjes, heb je misschien een boodschappenbudget en los je elke maand af op je (studie)schuld.  Maar vergeet jezelf niet. Je hebt hard gewerkt voor je salaris, dus geld dat je overhoudt kun je ook lekker voor jezelf houden. Bijvoorbeeld in het potje ‘leuke dingen’ of ‘beloningen’. Daar is het ook heel welkom.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!