Geld over en geen financieel doel? Zo stel je er een

Sparen gaat sneller met een doel. Bijvoorbeeld voor een vakantie. Of je hypotheek versneld aflossen. Wat nu als je geen plan of financieel doel hebt? Geen zorgen, Saskia helpt je op weg.

Ik ben al een tijdje fanatiek aan het aflossen op mijn studieschuld. Op dit moment staat de teller op € 17.000. Vorig jaar stond ‘ie nog op € 30.000. Best wel een prestatie, al zeg ik het zelf. Mijn doel is voor het eind van het jaar nog € 15.000 schuld te hebben. Dat zit al het hele jaar in m’n hoofd. Als een soort mantra. Klinkt een beetje obsessief, maar het helpt me om het vol te houden.

Financieel doel? Weten wat je wilt

Als je weet wat je wilt, is het makkelijker om er helemaal voor te gaan. Dat werkt ook zo met financiële doelen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag een eigen huis. Dan staat die studieschuld me in de weg. Dus ik moet er vanaf.

Een financieel doel kan van alles zijn. Doelen hoeven echt niet altijd groots en meeslepend te zijn. Vaak hebben we ’t over hypotheken aflossen, sparen voor wereldreizen en eerder stoppen met werken. Misschien voel jij daar niks bij, en heb je hele andere dromen.

Denk daarom na over wat jij wilt. Droom je stiekem van een grote, zachte bank? Voel jij je het fijnste als je een X bedrag op je spaarrekening hebt staan? Of wil je je (toekomstige) kinderen een financieel duwtje in de rug meegeven?

Neem eens de tijd om na te denken wat je wilt. Nu en in de toekomst. Zodra er iets in je opkomt, schrijf je het op. Heb je een lijstje? Bepaal dan hoe je van die wensen en dromen een financieel doel kunt maken. Bijvoorbeeld een financiële buffer, mocht je auto kapot gaan. Een heerlijke vakantie volgend jaar zomer. Of je wilt je huis verduurzamen.

Schrijf je dromen op en maak ze behapbaar

Nu heb je een financieel doel (of een paar). Bijvoorbeeld een buffer van € 15.000 voor het vervangen van je auto. Dat is een boel geld. Daarom ben je nog niet klaar. Een financieel doel stellen is bedenken wat je wilt én dat doel in stukjes hakken. Zo maak je het behapbaar.

Neem die € 15.000. Dat doel smeer je bijvoorbeeld uit over 5 jaar. Elk jaar zet je € 3.000 opzij in het potje “buffer auto vervangen”. Dat komt neer op € 250 per maand sparen. Heb je dat bedrag over per maand? Dan heb je er nu een mooie bestemming voor.

Je kunt het ook omdraaien. Stel, je hebt elke maand € 100 over. Dan weet je over hoelang je bijvoorbeeld € 1.000 hebt gespaard. En welk doel je van je lijstje daarmee kunt wegstrepen.  

Geen financieel doel is ook een doel

Geld hoeft niet altijd een duidelijke bestemming te hebben. Houd je elke maand wat van je salaris over? Hoe fijn is dat, geniet daar vooral van. Maak je niet druk als je (nog) geen financieel doel hebt. Waarom het geld niet gewoon bewaren? Uitgeven kan altijd nog. En wie weet komt er ondertussen een mooi, financieel doel op je pad. Als het nu niet is, is het misschien over een paar jaar. En dan heb je alvast een mooi begin!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop