Geen vakantie? Dit levert het op (en ik vind het niet erg!)

‘Ga je nog op vakantie?’ vroeg de kapper me laatst. Ik geloof dat heel Nederland elkaar die vraag op het moment stelt. Ik ga (waarschijnlijk) niet. Ik heb het thuis zo fijn dat ik die ontembare drang om naar het buitenland te vliegen niet meer zo heb. En dat scheelt me zoveel geld.

Voor Intermediair schreef ik een column over op vakantie gaan. Over de kosten daarvan en waarom ik het geld dit jaar in mijn zak houd. 

“Bij de kapper kreeg ik afgelopen week weer die typische kappersvraag: ‘En? Ga je nog op vakantie?’ Ik antwoordde van niet.
Waarop ze haar schaar even uit mijn haar trok en me vol medelijden aankeek. ‘Arm schaap’, dacht ze waarschijnlijk. ‘Wat moet er in jouw leven aan de hand zijn dat je in de zomer niet een paar weken naar een Franse camping gaat?’ Ik voelde bijna de drang om te zeggen dat ik in het najaar waarschijnlijk wel zou gaan. Niet dat ik die plannen heb, maar de sociale druk greep me naar de keel.

Eigenlijk is het jammer dat de kapster het me niet vroeg. Waarom ik niet op vakantie ga. Dan had ik uit kunnen leggen dat als je dagelijks leven best wel relaxed is, je niet per se op vakantie hoeft. Dat je dan iedere dag een stukje vakantie ervaart.”

Mijn volledige column hierover lees je (helemaal gratis) op de site van Intermediair.

Ik kreeg nogal wat commentaar op die 4.000 euro die ik had begroot voor de vakantie van gezinnen met hoogopgeleide ouders. Dat was toch veel te veel. Ja, het is pittig. Maar als je 2,5 week naar een camping met animatie gaat met je twee kinderen, je gaat geregeld uit eten en eens naar een pretpark, dan zit je er zo aan. Nee, niet iedereen geeft dat uit. En ja, in onderzoek van het Nibud zeggen mensen dat ze minder uitgeven. Ik denk wel dat we op en aan vakantie meer spenderen dan we denken. Hou eens een kasboekje bij en wees voorbereid om je rot te schrikken!

Vroeger reisde ik veel. Ik zag Japan, Amerika aan de west- en oostkust. Ik ging naar Maleisië en Mexico. Noem het maar op. Nu heb ik die behoefte minder. Dat komt doordat ik twee kleine kinderen heb, maar ook doordat ik het thuis meer naar mijn zin heb. Ik woon in een fijn huis met een dito man. We wonen in een prachtige omgeving vlakbij het strand. Een dagje strand is om de hoek. Ik zie mezelf voorlopig geen 4.000 euro aan een vakantie naar Thailand uitgeven.

Voor Intermediair rekende ik het uit. Als je die grote vakantie á 4.000 euro (nogmaals: geen gemiddeld bedrag, I know) laat zitten en gewoon lekker thuis geniet van rust, zon en een goed boek, kun je dat geld ieder jaar in je zak houden. Niet alleen dit jaar, maar volgend jaar ook en het jaar erop. Doe je dat tien jaar lang, en beleg je dat tegen 4 procent rendement (gemiddeld) dan zit je straks op een potje van 50.000 euro. Misschien nog wel belangrijker: je hoeft niet met een wc-rol over de camping te lopen zodat iedereen weet wat jij gaat doen. (POEPEN!)

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!